SON DAKİKA
Hava Durumu

Mudanya’dan yükselen bir adalet feryadı!

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2020 20:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2020 20:13

Aslında çok bilindik bir konu. Mudanya’da herkesin bildiği herkesin fikir sahibi olduğu ve kahvelerde sokaklarda konuşulan, dedikodusu yapılan bir garabet. Konusu da Taşıyıcılar Kooperatifi ve vahim iddialar. Yargı kararları, müfettiş raporları, siyaset bürokrasi birbirine girmiş düğüm olmuş bir konu. Çözüm için Ankara’nın adım atmasından başka da bir yol görünmüyor.

Şöyle kısaca özetlersek;

Mudanya 65. Nolu Karayolu Yük Taşıyıcılar Kooperatifi’nde yıllardır yaşanan huzursuzluk bir türlü dinmiyor. Kooperatif üyelerinin bir kısmı yolsuzluk ve kanun dışı uygulamalar iddiasıyla 2017 yılından beri mücadele verirken, yıllardır yapılan denetimlere ve müfettiş raporlarına rağmen çözüm sağlanamaması, mağdur olduklarını ileri süren 17 ortak feryatlarının duyulmasını bekliyor.

Daha önce bu konuyla ilgili bir kaç makale yazmıştım. Şimdi kooperatif üyesi 17 kişi adına bana gönderilen bir mektupta süreci anlatan ve mağduriyeti gözler önüne seren o süreci bir kez de muhataplarının dilinden aktarmak istiyorum.

Mektup Mahir Aydın isimli kooperatif üyesinden geliyor. Ve “Ben Mahir Aydın. Zafer Pilanoğlu ve 15 arkadaşımızla birlikte 2017 yılında kooperatifimizdeki yolsuzluk ve bir çok kanun dışı uygulamalar oluyor diye BİMER üzerinden şikayette bulunarak kooperatifimizin denetlenmesini istedik” şeklinde başlıyor.

Kooperatifin 3 denetçisinden ikisi olan Zafer Pilanoğlu ve Gencer Başer’in de kendilerine denetim yaptırılmadığı gerekçesiyle Mudanya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğuna yer verilen mektupta, 2017 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından Suat Yılmaz ve Hasan Yaprak isimli müfettişler tarafından tam 4.5 ay süren bir denetim yapıldığına işaret ediliyor.

 Denetlemenin ardından bakanlıkça hazırlanan 399-C/01 sayılı soruşturma raporunun da Mudanya Cumhuriyet Savcılığı’na iletildiği vurgulanıyor. 2012 yılı ile 2019 yılı arasında yönetimde görev alan isimlerin zimmet ve görevi kötüye kullanma suçlarını işledikleri bakanlık raporunda tespit edildiğine değinilen mektupta, “Ticaret Bakanlığı’na yaptığımız sayısız müracaatlara rağmen bu kişiler görevlerinden alınmadı. Bakanlık müfettişlerine verdiğimiz ifadelerde bize çok baskı yapıldığını, darp ve tehdide varan eylemler olduğunu hatta bu olayların savcılığa yansıdığı ve yöneticilerin üyeleri darp, tehdiden ve hakaretten mahkeme tarafından ceza almışlardır. Bakanlık tarafından tarafımıza yazılmış çok sayıda yazı elimizdedir. Mudanya Cumhuriyet Savcılığı tarafından bakanlığın gönderdiği rapora 8 ay boyunca herhangi bir işlem yapılmamıştır. Adalet Bakanlığı’na yaptığımız suç duyuruları neticesinde başsavcı ve bizim davaya bakan 2 savcının görev yerleri değiştirilmiştir.”

Mektupta kooperatif yönetimiyle ilgili Ticaret Bakanlığı’ndan kendilerine gelen yazıda bu kişilerin soruşturma ve kovuşturma süresince görevden el çektirilmeleri gerektiğinin yer aldığına vurgu yapılırken, “Daha sonra gelen savcılar soruşturmayla ilgili davayı ağır ceza ve sulh cezada açtılar. Olayların uzun sürmesinden dolayı biz hakkını arayan üyelere her türlü hukuksuzluk yapılmıştır.  Zafer Pilanoğlu arkadaşın kooperatif hissesi devir sözleşmesi dahi olmadan elinden gayriresmi gasp edilmiştir. Şikayet eden üyelerin 10 tanesinin alacakları verilmeyip ticari olarak zor durumda bırakılıp hisseleri elinden alınmıştır. 2017-2019 yılları arasında da zimmet ve görevi kötüye kullanma suçları işlenmiş ve bakanlık raporlarında bu yer almıştır” denildi.

Mahir Aydın mektupta “Ben 80 bin lira vererek eski kooperatiften hisse aldım. Şartları oluşturmama rağmen hisseyi kendi üzerime almama izin vermediler. 3 yıldır çalışamadığım mağdur olduğum için zor durumdaydım.  Bende hisseyi kardeşimin üzerine aldım. Arabamı da ona kiralık vererek kardeşimin üzerinden çalışmayı istedim. Daha sonra kooperatif yöneticileri kendi arabamda şoför olarak da çalışamayacağımı, kooperatife de giremeyeceğimi tarafıma ilettiler. Ancak kooperatifle ilgili davalarımdan vazgeçersem arabamda şoför olarak çalışabileceğimi tarafıma söylendi. Bu konuda savcılığa yaptığım şikayetler sonuçsuz kaldı. Bu olaylara 20’den fazla kooperatif ortağı da şahittir. Kooperatife sokulmamam üzerine tuttuğum bir şoför tarafından yüklenip kooperatif dışına getirilerek bana verilmekteydi. Kooperatif dışında maden sahasında yük yüklemek için beklerken maden sahipleri bana sen kendi arabanda şoför olduğun sürece yüklemeyeceklerini beyan ettiler. Bu talimatı kooperatif yöneticilerinden aldıklarını söylediler. Bende polis çağıracağımı söyleyince kooperatif yöneticileri gelerek bana ağır küfürler ettiler. Silahımı çıkarıp havaya ateş ettim ve şu anda yargılanıyorum. Tek istediğim adalet” ifadelerini de kullanmış.

Mesele oldukça çetrefilli. Tabi kooperatif yönetiminin de bu konuyla ilgili bir savunması olacaktır. Onlara da sayfalarımız açık. Ama açık olan bir gerçek var ki kooperatifte bir huzursuzluk ve sorun var. Bu sorun da kooperatif üyelerinin tümünü mağdur edecek bir hal almış. Sadece göreceli mağdur olanların yanında işlerin arapsaçına dönmesi yarın başkalarının da mağdur olmasına neden olabilir. Bir an önce kooperatifteki sorunların çözüme ulaşması gerektiği ortada. Umarız da öyle olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.