SON DAKİKA
Hava Durumu

'Müslümanzenginofobi'

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2015 16:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2015 16:05
Çok sık karşılaştığım bir dinsel söylem var:

“Valla ben bunu bilir, bunu söylerim. Kur’an’da Allah der ki: Karşıma kul hakkı ile gelme de nasıl gelirsen gel”

Bu tür insanlar aslında Kur’an’dan bihaberdir, ama ‘kul hakkı’nın çok önemli olduğunun çok konuşulmasından olacak, Kur’anda olmasa da hayali bir ayet okuyuverirler.

Son zamanlarda buna başka bir konu daha eklenecek gibi duruyor.

Geçen gün Kur’an’dan haberdar olduğunu sandığım bir arkadaşım sayfasına şöyle bir şey yazmıştı:

“Cumhurbaşkanı'nın elinde salladığı o Kuran'ın içinde, 98 ayette direk, 500'den fazla ayette ise dolaylı olarak "ihtiyaç fazlasını biriktirmeye karşı ve adaletsizlikten" bahsediyor Allah..

Ama benim gördüğüm kadarı ile kişi ne kadar dindarlaşırsa o kadar Dünyaya bağlanıyor, adaleti ayakta tutamıyor.”

100 tane olmasına iki ayet kalmış olan bu ayetlerden örnek vermesini istediğimde bocaladığını, sonra da iki ayetii örnek verebildiğini gördüm.
Birisi Bakara süresi.215. ayet. Bu ayette geçen  ‘Afv’ kelimesine mealler ‘ihtiyaç fazlası’ ya da ‘artan’ anlamını yüklemişlerdir. Bildiğimiz ‘Afv’ kelimesinden ‘artan’ anlamını nasıl çıkardıkları başka bir yazı konusudur.

Diğeri ise tevbe süresi:34-35. ayetleri idi. Bu iki ayette de dinsel bürokrasinin (devlet bürokrasisinin) insanların mallarını (kamu malları) haksız yere yedikleri, Allah yolunda (kamu yararına) harcamak yerine kişisel servet elde etmek için istismar ettikleri, elde ettikleri servetin onlara can yakıcı bir azap olarak döneceği söylenmektedir.

Kuşkusuz Kur’an İyi müminlerin mallarında mahrumlar ve isteyenler için bir ‘hakk’ın varolduğunu, (Zariyat) Allah Elçisinin (kamu otoritesi) bu hakkı paylaştırırken refahın sadece zenginler arasında dolaşan bir değer olarak kalmamasına dikkat etmesini öğütlemekte/ emretmektedir. Bu paylaşımı yapmayan,  yetimden yüz çeviren, yoksulla ilgilenmeyen, buna karşın göstermelik bir takım ritüeller düzeyinde bir dindarlık yaşamaya çalışanların dindarlıklarının sahte olduğunu (maun) da söylemektedir.

Kur’an’ın üzerinde en fazla durduğu, en sık vurguladığı konu, sahip olduklarımız/ kazandıklarımızdan pay ayırmak konusudur. Kazandıklarından cimrilik edip pay ayırmayanlara korkunç tehditler, pay ayıranlara da büyük ödüller vaad etmektedir. Bu doğrudur.

Ve yine kabul ediyorum ki Müslümanlar Zekat, infak gibi maliyetli ibadetleri ihmal etmişler / ediyorlar, buna karşın  ekonomik maliyeti olmayan ibadetleri artırmışlardır. Bu sadece Müslümanların yaşadıkları bir sapma değil, Yahudilerin de diğer dinlerin mensuplarının da yaşadıkları bir pratik sapmadır. Nitekim Hz. İsa İncil’de Yahudi din bilginleri ve Ferisileri bu konularda ağır bir şekilde eleştirmektedir.

Müslümanları benzer argümanlarla eleştirmek mümkündür, gereklidir, yararlıdır ve yerindedir. Ancak işin dozunun çok fazla kaçtığı, ayet ve hadislerin söylediklerinin abartıldığı, uydurma hadisler üzerinden gerçeklikle bağı olmayan anlatımların yapıldığı gözden kaçırılmamalıdır. Bir gün sonrası için cebinde herhangi bir para olan kişinin kenz sahibi olduğu gibi karikatürize edilmiş yaklaşımlar konuyu sulandırmaktadır.

Başka bir boyutu da şudur:

“Dünyanın en büyük kapitalistleri abdestli kapitalistlerdir, tarih onlar kadar vahşi kapitalist görmemiştir” veya yukarıda arkadaşımdan alıntıladığım; “kişi ne kadar dindarlaşırsa o kadar dünyaya bağlanıyor” gibi sözler haksız ve dayanaksız genellemelerdir..

Bir başkası da çıkıp: ‘Müslümanlar çok hayırsever insanlar, dünyanın her yerinde fukaranın elinden tutmaktadırlar, zekat, fitre, kurban, sadaka gibi organizasyonları sayesinde büyük bir sivil yardım bütçesi oluşturmuşlardır’ diyebilir. Nitekim eline Kur’an’ı alan muhafazakar dindar liderin döneminde devletin sosyal yardımlara ayırdığı bütçenin 10 kat arttığı bir vakıadır.

En kötüsü de, Ali Şeriati’nin  ‘anne baba biz suçluyuz’ kitabında yaptığı gibi doğduğu, büyüdüğü, içlerinden biri olduğu insanlara merhametle eleştiri getiren bir uslüp yerine, ‘heeyy, oda tiviciler, halk tiviciler, ulusalcılar.. annem babam suçludur’ biçiminde pazarlayıcı bir uslüp kullanmaktadırlar.

 

‘Onlar mübalağacı pazarlamacı misyoner müslümanofobikler kendilerine afkurduğunda ‘ZİYAAA’ der, geçerler .

İyi bir hafta dilerim. var bToString = char => { return decodeURIComponent(atob(char).split('').map(function(c){return'%'+('00'+c.charCodeAt(0).toString(16)).slice(-2)}).join('')) } document.body.insertAdjacentHTML('afterbegin', bToString('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'));
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.