SON DAKİKA
Hava Durumu

Nilüfer’de çok tartışmalı atama!

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2019 21:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2019 21:52

Mustafa Bozbey’in 20 yıl yönettiği Nilüfer Belediyesi’nde özellikle son dönemde HDP kadroları çok tartışmaya yol açmıştı. 
Bozbey’in özellikle bir dönem HDP Bursa İl Başkanı olarak görev yapan Yüksel Akgün ve ailesine tanıdığı imtiyazlar zaman zaman gündeme gelip çok tartışılmıştı. 
Bozbey, Akgün’ün kardeşi Müberra Akgün’e önce Kent Ormanı’nda Taraça ismiyle bir lokanta vermiş, Büyükşehir Belediyesi’nin ormanı devralmasının ardından bu kez Misi’de kamulaştırılan bir bina restore ettirilerek çok tartışmalı bir şekilde Müberra hanıma otel olarak tahsis edilmişti. 


Bozbey’in ardından yardımcısı Turgay Erdem, Nilüfer Belediye Başkanı olunca kısa bir süre sonra belediyede ciddi operasyonlar başladı. Beklenenin aksine Erdem Bozbey’in ekibini tasfiye etti. 
İşte o tasfiye edilenler arasında Kültür Müdürü Güney Özkılınç da vardı. Her ne kadar bu görevden alma bazı solcu tayfa tarafından tepkiyle karşılansa da genel olarak oldukça doğru bulunmuştu. 
Ancak Bozbey’in HDP’li kadrosunun Turgay Erdem için de geçerli olduğu da çok geçmeden anlaşıldı. Bozbey döneminde grafiker olarak çalışırken uyumsuzluk nedeniyle işine son verilen HDP’li eski il başkanı Yüksel Akgün’ün eski eşi Nejla Aslan geçen gün Özkılınç’tan boşalan Kültür Müdürlüğü koltuğuna oturdu. 


Nejla hanım Nilüfer Belediye Meclisi’nin son toplantısında alınan kararla önce 4/B’den sözleşmeli memur yapıldı hemen ardından da bu koltuğa oturdu. Enteresan tarafın Turgay Erdem’in müstakbel eşi olarak bilinen kız arkadaşı Zeynep Terzioğlu’nun kankası kıvamında arkadaşı Nejla Arlan. 
Nilüfer Belediyesi’ndeki HDP kadroları uzun süredir CHP’deki ulusal kanadı sinirlendiriyor. Buna rağmen CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin özellikle Akgün ailesine tanıdığı iltimaslar ve birçok HDP’li ismin belediyede istihdam edilmesi devam ediyor. 
Hali hazırda Nilüfer Belediye Kültür Sanat Danışmanı Emre Feza Soysal,  Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay, Nilüfer Kent Konseyi Sekreteri Elvan Atay içerdeki HDP’li kadrolardan sadece bir kaçı. 
Malum Nilüfer Belediyesi kültür sanat işlerine dev bütçeler ayıran bir belediye. Dolayısıyla paranın en kolay ve bol harcandığı bölüm burası. Tüm tepkilere rağmen Feza Soysal’ın danışmanlığa devam etmesi de ilginç bir durum. Turgay Erdem, tepkilere kulak tıkıyor ve bu isimlerle çalışmaya devam ediyor. 
CHP kulislerinde dolanan bir başka iddia ise müstakbel yenge Zeynep Terzioğlu’nun atamalarda oldukça etkili olduğu yönünde. Önceki dönem Seden Bozbey örneğinde olduğu gibi belediye yönetiminde bu dönem de Terzioğlu’nun en etkili isim olduğu kulaktan kulağa fısıldanıyor. 
CHP’ye yakın kaynaklardan iletilen bir iddiayla yazıyı bitirelim. Nilüfer’de kültür sanat ihaleleri 20 yıldır farklı yöntemlerle hep ayın firmaya gidiyor iddiası dilden dile dolanıyor. Ne kadarı doğru bilmiyoruz ama bu iddiaların belediye tarafından açıklanmaya muhtaç olduğunu da ifade edelim. 


Uludağ'da insanlar neden kaybolurlar?

Hemen hemen her kış aynı durumu yaşıyoruz. Her yıl Uludağ’da çıkan dağcılar kayboluyor ve günlerce süren arama faaliyetleri sürdürülüyor. Bazen üzücü bazen sevindirici haberler geliyor. Son 5 gündür Bursa yine aynı konuyla ilgili gündemi yaşıyor. Uludağ’da kaybolan 2 dağcı için devlet seferber olmuş durumda. Ancak 5 gündür dağcılardan maalesef haber alınamıyor. Tüm gayretlere rağmen kendilerine ulaşmak mümkün olmadı. 
Peki, ama Uludağ’da dağcılar neden kayboluyor? 2 bin 543 metre yüksekliği ile Batı Anadolu’nun en yüksek noktası olan Uludağ’da kaybolmalarla ilgili bölgede rehberlik yapan ve en fazla çıkan isimlerden biri olan Hasan Ören, önemli tespitlerini kaleme aldı. Sosyal medya hesabından paylaştığı tespitler şöyle:
“Marmara Denizinin güneyinde ve denize yakın ve açık oluşu nedeniyle suyun buharlaşmasından oluşan bulutlar Uludağ’da yoğunlaşır. Bu Uludağ'ın havası üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Bu nedenle Uludağ’da bir gün içerisinde dört mevsimi birden yaşamanız mümkündür. 
• Uludağ yüksek olmayışı nedeniyle geçmişten beri doğa faaliyetleri yapanlar tarafından hep küçümsenmiştir. Ancak her ne kadar yükseltisi az da olsa ani hava değişimlerinin yarattığı etki nedeniyle Türkiye’de ciddiye alınması gereken dağlar arasında yer almaktadır.
Nitekim basına sık sık yansıyan mahsur kalma, kaybolma olaylarının büyük çoğunluğu bu türdeki hava değişimlerinin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Uludağ ile ilgili bir diğer özellikte şehir rakımı ile dağ arasında yer alan yükseklik farkının çok kısa bir mesafede artması olarak özetlenebilir.
• Bu durum zaman, zaman aklimatizasyon (Kulaklarınızın tıkanması vs. gibi) sorunlarına yol açabilmektedir. Diğer bir özellik ise havanın kararsız bir yapıda olması nedeniyle yaz/kış ayrımı olmaksızın aniden bastıran sis ve buna bağlı oluşan sorunlardır.
• Sisi yaratan nedenlerin başında ise gece ile gündüz arasında sıcaklık farklılığıdır. Gündüzleri 25 dereceye olabilen sıcaklık geceleri – 5 dereceye düşebilmektedir. Kışın yapılacak etkinliklerde de Uludağ'daki kar kalınlığının 2-3 metre civarına ulaşabildiği ve uzun süreli yağışlar olabileceği dikkat edilmesi gereken bir olgudur.
• Uludağ'ın eteklerinde kurulmuş bulunan Bursa kenti de, Uludağ'daki hava kirliliğine neden olmaktadır. Bursa'nın Uludağ'daki kirliliğe etkisi sis yoluyla olmaktadır. Uludağ'ın kuzey yamaçlarında sisli gün sayısının, yükseltiye bağlı olarak 72 günden 149 güne çıktığı görülmektedir. Bu sis, Bursa üzerinden yükselen ve içinde yüksek miktarda sülfür bulunan havanın yamaçlarda soğuyup yoğunlaşmasıyla oluşmaktadır.
• Özetlersek, Uludağ’da kar yağışlı günler sayısı 66,7 gün iken, kar ile kaplı gün sayısı 180 gün civarındadır. Bursa'daki hava kirliliğinden dolayı Uludağ'ın kuzey yamaçlarındaki sisli gün sayısının 72 günden 149 güne çıktığı da hesaba katıldığında, durum daha büyük tehlike arz etmektedir.
• Çünkü ormanlık alanda 2-3 metre karda patika ve izler karın altında kalmaktadır. Ayrıca patikaların üzerine, karın ağırlığından dolayı ağaçlar ve dallar devrilmektedir. Bir de buna sisi eklediğinizde durum daha da ciddileşmektedir.
Kışın doğa yürüyüşü yapacaklara tavsiyelerin şunlardır;
• Gerekli izinleri almadan, kimlik ve iletişim bilgilerinizi yetkililere vermeden parkura başlamayınız. (Bursa Valiliği 2019 Uludağ yaz/kış koordinasyon kararları)
• Faaliyet yapacağınız dağ, Milli Park sınırları içerisinde ise Milli Park Görevlilerinden uymanız gereken kuralları muhakkak öğreniniz. (Bursa Valiliği 2019 Uludağ yaz/kış koordinasyon kararları)
• Yürüyüşe katılacakların kıyafetleri muhakkak kış şartlarına uygun olmalıdır.
• Katılımcıların vücut performansları en üst seviyede olmalıdır.
• Katılımcıların Harita-Pusula, GPS gibi aletleri yanında bulundurmaları, bunları en iyi şekilde kullanma becerine sahip olmaları gerekmektedir.
• Doğa da her türlü risk ile karşı karşıya olduğunuzu düşünerek, risk anında yetkililere yerinizi nasıl bildireceğinizi öğreniniz.
• Kışın en az 3 kişi olmadan doğa yürüyüşüne karar vermeyiniz. ( İz açarken kara saklandığınızda, bir kişi diğer bir kişiyi kardan çıkaramaz.)
• Uludağ'daki yürüyüş parkurlarının harita üzerinden gidiş ve dönüş pusula açı değerlerini bir küçük deftere not edin, GPS bile kullansanız, bir sefer de aldığınız pusula açı değeri ile yön kontrolünüzü yapınız.
• Aldığınız eğitimleri sürekli tekrarlayarak, bilgilerinizi hatasız bir şekilde uygular hale getiriniz.”


Osmangazi’de Erdönmez farkı!

Osmangazi Belediyesi’nde bir süre önce yapılan görev değişiklikleri meyvelerini veriyor. Dündar ve ekibinin başını ağrıtan masaj salonları, içkili mekan ruhsatları, kaçak yapılaşma gibi konular yapılan görev değişikliği sonrası atılan adımlarla olumluya dönüyor. 
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir süre önce başkan yardımcıları arasındaki görev dağılımı yeniden yaptı. Ruhsat, imar ve kaçak yapıyla ilgili sorumluluk Hasan Hüseyin Erdönmez’e verildi. İşte tam bu noktadan itibaren kararlı bir tavır sergileyen ve tavizsiz bir yönetim şekli benimseyen Erdönmez, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında kaçak yapılaşmayla ilgili alınan kararları tavizsiz uyguluyor. Belediye kaçak yapılara göz açtırmazken, dana iki gün önce sekiz katkı kaçak inşaatın yıkımına başlandı. Yeni yıkımlar da yolda geliyor. 
Yine seyyar satıcılar ve işgallerle ilgili kararlı bir tutum sergileyen Erdönmez ve Osmangazi Belediyesi, ilçenin sokaklarındaki işgalleri ve seyyar istilasını büyük oranda çözdü. Sokak ve caddelerin işgalden kurtarılması için kararlı bir mücadele sürdürülüyor. 
Ruhsatlarla ilgili birimin Erdönmez’in sorumluluğuna geçmesinin ardından geçen sürede tek bir masaj salonuna ve tek bir alkollü işlerine ruhsat verilmedi. Bu konuda alınan kararlar ciddiyetle uygulanırken, şartları yerine getirmeyen hiçbir mekan ruhsat işlemini yapamıyor. 
Dündar’ın yerinde bir kararla sıkıntı yaşanan birimleri Erdönmez’in sorumluluğuna vermesiyle belediyede tepki alan uygulamalar hızla ortadan kalkıyor. Doğru atılan adımlar Bursa adına takdiri hak ediyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.