SON DAKİKA
Hava Durumu

O kadın buraya gelecek!

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2017 22:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.08.2017 22:30
Fare sarhoş olmuş. ‘O kedi buraya gelecek’ diye racon kesmiş.

İslamoğlu gibi absürd bir kıyas yapmak istemem, ama hocalarımızın ara ara ‘O kadın buraya gelecek’ gibi racon kesmeleri neredeyse teamül haline gelmiştir.

Herkesin ‘Kadın’ konusu ile ilgili bir görüşü olabilir. Tabii ki de hocalarımızın da görüşü olabilir. Bazı huysuz feministler gibi ‘Kadın konusu hakkında sadece kadınlar konuşabilir’ gibi bir düşünceye sahip değilim. Kadınlar hakkında konuşmak için feminist bir kadın olmak gerekmez.

Hocalar eleştirel şeyler de söyleyebilir. Kadınların giyimi, tutum ve davranışları, yakışanlar, yakışmayanlar… vs konusunda söyleyecek şeyi olanlar söz söyleyebilirler.

Kast ettiğim toparlanması günler sürecek, sansasyonel, kırıcı, genellemeci, hakaret özelliği taşıyan sözlerdir.

Müslüman kadınların sınavları Müslüman erkeklere göre daha zordur. ‘Kadınlar sizin tarlanızdır’ diye çevrilen ve ‘serkeşlik/ iffetsizlik yaptığından korkulan kadınların dövülmesini emreden’ olarak anlaşılan ayetten sonraki edebiyat vur deyince öldür cinsinden ve hadislerden hocaefendi görüşlerine varana kadar hakaret düzeyi iyice artan sözlere maruz kalıp sabretmek zorunda kalıyorlar. Ekstradan da kocalarının, kardeşlerinin ve babalarının dindarlığının en görünür uygulama alanı olabiliyorlar. Modern hayata uymayan erkeklere göre daha fazla birçok kabul ve uygulamayı içselleştirip uygulayabiliyorlar. Kapri ve tshıt giymiş kocasının yanında çarşafla veya pardesü ile gezmek, üstüne taktığı gözlüğe, içtiği sigaraya, sigara içme biçimine, başörtüsünün rengine, tunik altı giyilmiş pantolona takılıp hocaefendilerden ‘Kasiyatün ariyatün’ gibi ağır sözler işitmek hoş olmasa gerekir.

Bu hakaretleri Rahmetli Timurtaş hocadan daha iyi hiç kimse yapamazdı. O bakımdan literatüre katkısı yadsınamaz rahmetlinin. İmam Hatip yıllarımda O’nun vaazlarından etkilenerek otobüste bir kadının kalktığı yere oturmazdım. Ya o kadının vücut sıcaklığını hissedersem veya o hamile kalırsa ve benden bir çocuk doğurursa’ diye endişe ederdim… Türlü türlü fanteziler… (Ahir ömründe kadınlardan özür dilediğini duydum)

Bu köşede yazdığım ilk yazım olan ‘Açtın gabayit Orttün gabayit yazımda şöyle demişim:

“Bazen şunu soruyorum: Bu adamlar ne zaman bir gün çıkıp şunu söyleyecekler: “Allah’ım, sen bu kadınlar için gerektiğinden daha az sınır çizdin. Şımartıyorsun bunları. Müsaade et te biz senin adına yeni bir ‘Nisa’ ya da ‘Nur’ süresi yazalım. Ve kadınlara gerçek sınırın ne olduğunu gösterelim, haddlerini bildirelim. Sen bu işi beceremiyorsun. Merhametten maraz doğuyor. Olmuyor böyle” (Allah’a dinini öğretmek)” (http://sehirmedya.com/yazarlar/actin-gabayit-orttun-gabayit/)

 

Geçen hafta Hayrettin hocanın sigarayı göstere göstere içen başörtülü hanımlarla ilgili hakaret olarak algılanan sözleri tartışıldı. Biz de tartıştık. Hocamız sonradan niyetini açıklayan ve helallik isteyen bir yazı yazdı.

Sigara içen ve bunu göstere göstere içen tesettürlü hanımların sigaranın şahsında ‘Ben aslında yaşam tarzı bakımızdan daha çok size benziyorum. Ben aslında buraya ait değilim” kompleksi ile bunu yaptıklarını söyleyesiymiş.

Bana göre sigara kadın ya da erkeğin fıtratına aykırı, hiç kimseye yakışmayan, Allah’ın insana verdiği irade gücü ile bağdaşmayan, zararlı bir davranıştır. Devlet (Ulul-emr) tarafından çok yerde haram kılınmıştır. 18 yaşından küçüklere de satılmaması isabetli olan tehlikeli/ yanıcı bir maddedir.

Bu absürd şeyi içen tesettürlü hanımlar ve erkeklerin aynı derecede zarar vermekte ve aynı koku üstlerine başlarına sinmektedir. Sigarayı paketinden çıkarış, çakmağı tutuş, sigarayı yakış, parmaklarının arasına alış, dumanını üfleyiş tekniği ne olursa olsun sonucu aynıdır.

Tüm erkek ve kadınların sigara yakması, tutuşu, üfleyişinden psikolojik bir karakter analizi yapmak mümkündür. Hayrettin hoca sadece başörtülü kadınları üzerinden bunu yapmıştır. Ama Türkçe’nin azizliğine uğramıştır.

Ne kadar açıklama yaparsa yapsın, maalesef hocanın sözleri ‘O kadın buraya gelecek’ bağlamında söylenmiş klasikler arasına girecektir.

 

 

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.