SON DAKİKA
Hava Durumu

Ömeroğullları arkadan gelenlere fırsat verir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2019 21:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2019 21:30
Hemşehri derneklerinin kent yönetiminde ve siyasetinde çok etkili olduğunun en önemli göstergesi Bursa.

Yapısı itibariyle Anadolu’nun her yerinden, Balkanlardan ve Kafkaslardan göç alan Bursa, son yıllarda Suriyeli sığınmacıların da yoğun olarak nüfusa eklendiği bir kent.

Dolayısıyla belki Türkiye’de en fazla hemşericiliğin hayatın her alınana etki ettiği şehirleri başında geliyor Bursa.  Peki, bu siyaset doğru mu?

Bu yapılanmaların Bursa’ya, insanlara menfi yönde bir katkısı oluyor mu?  Yani sadece dernek federasyon adını her ne ise tabelasının asılmış olması yeterli mi? Bu dernekler kültürel anlamda etkili olması gerekirken siyasi anlamda da etkili oluyor ve bazıları öne çıkıyor.

Önce kendi mahallemizden başlayalım. Resmi rakamlara göre Bursa’da Erzurumlular nüfus olarak en fazla olan grupların başında. Siyasette, ticarette, eğitimde hemen hemen her alanda olmalarına rağmen kent yönetiminde çok da etkili olduklarını söyleyemeyiz.



Peki neden?

Bunun birçok nedeni var tabi. Ancak en önemli nedenlerinden biri Erzurum sivil toplum kuruluşlarının yeterince etkili olmaması, olamaması.

Bir dönem Artvin Dernekleri, bir dönem Bulgaristan Göçmen Dernekleri, yakın dönemde Yunanistan göçmen dernekleri, her dönem Karadeniz dernekleri siyasette çok etkili olduğunu ve kendi nüfus gücünün çok çok üstünde güç elde ettiğini biliyoruz. Tüm partilerde oldukça etkili olduklarını ve kendilerine yer edindiklerini biliyoruz.

Dedik ya önce bizim mahalleden başlayacağız diye… Bursa Erzurum Dernekler Federasyonu (BEDFE) Bursa’daki en büyük Erzurum lobi kuruluşu diyeceğim ama çok etkin olduğunu söylemek mümkün değil.  Uzun yıllardır BEDFE’nin başında Ömer Ömeroğulları var.  2006 yılından beri o koltukta oturuyor. Bu süre içerisinde kendisi birkaç defa milletvekilliği aday adaylığı ve belediye başkan aday adaylığı oldu. Nasip değilmiş olmadı.

Haksızlık etmeyelim Ömeroğulları’nın BEDFE’ye kazandırdığı federasyon binası her zaman hayırla anılmasını sağlayacak. Önemli bir hizmet. Ancak Ömer Ömeroğulları’nın artık bayrağı arkadan gelenlere teslim etmesi gerekmez mi?

Belki arkadan gelenler çok daha etkili olacaklar. Erzurum lobisi çok daha etkin olarak şehre hakim olabilecek. Milletvekili, belediye başkanı tercihlerinde Erzurumluların ağırlığı diğerlerini bastıracak belki.

Madem seviyorsunuz Erzurum’u ve Erzurumluları. Bir fırsat vermeniz gerekmez mi Ömer Bey. Erzurumlular bunu hak ediyor. Size efsane başkan olarak başköşeye oturturlar eminim. Ancak artık yeni heyecanlara, yeni yüzlere, daha etkin daha aktif isimlere güce ihtiyaç olduğu da ortada.

Nerde bir Erzurumlu görsen BEDFE’nin etkili olamamasından yakınıyor. Erzurum dinamikleri kendi içinde yeni bir başkan ve yönetim çıkarsın ve arkadan gelenler de yürüyüşe katkı koysun.  Bunun dışında atılacak her adım hüsrana biraz daha yaklaştırmaktan başka bir şey olmaz. Efsane olmak ve tadında bırakmak var Ömer başkan. Büyüttüğün eserle gurur duymaya zaman ayır derim.

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.