SON DAKİKA
Hava Durumu

ONUN ADI YOK BUNLARIN VAR

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2019 21:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 21:20
Ay’a insanın ayak basmasının 50. Sene-i devriyesi kutlanıyor. Gerçekten de bildiğimiz insanlık tarihinde önemli bir adım. Düşünsenize bilim kurgu falan değil. Jules Verne’in ardından iş gerçeği dökülmüş. Bakmayın komplo teorilerine Çinliler adamların Ay’a ayak bastığını gözleriyle gördü. Umarız tez zamanda Mars’a da ayak basılır.

Bu vesile ile tüm Dünya basını bir şeyler yazıyor. Bizde de bazı haberler nazar-ı dikkatimi celp etti. Bizim gazeteler olaya değişik bir açıdan bakmış.  Ay’daki Türk adlarını gündeme almışlar. Bunlar şöyle sıralanıyor;

Fatih Sultan Mehmet Krateri: 60 km’lik çapa sahip kratere adı 1958'de verildi.

Ali Kuşçu Krateri: Tam bir daire gibi çizilmiş olan bu kraterin de çapı 60 km.

Uluğ Bey Krateri: Ay'ın kuzeybatı kenarında yer alan kraterin çapı 48 km.

Ahmet İbnî Kesr (Alfraganus) krateri: Ay'ın güney yarımküresinde olup 19.5 km çapındadır. (Not: esas adı Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Fergani olmasına rağmen bunlar hem bir Mısırlı ismine dayanamadıklarından hem de isim uzun olduğundan böyle değiştirmişler.)

Ebu Reyhan El Biruni krateri.

Toros Sıradağları: Ay'ın kuzey yarımküresinde yer alan 3 bin metre yüksekliğe sahip sıradağlardır.

Bu Torosların hemen güney batısında Danimarkalı astronom Römer‘e izafe edilen ve etrafındaki bölgede kendisinden daha küçük olan ve harflerle adlandırılan kraterlerden müteşekkil ana krater bulunur. Bu kalabalık grubun Römer’den sonra en büyüğü (A) krateri olarak anılmaktaydı.

Meğer bu kratere de Atatürk adı verilmiş. 1956 yılında karşılıklı yapılan bir anlaşma sonucu bu kratere Dr. Hugh Percy Wilkins tarafından Atatürk adı verilmiş. Atatürk krateri Toroslar’ın üzerinde 28.962 km. çapında, halka şeklinde, güzel görünüşlü, derin bir kratermiş. Kuzey ve doğu iç kenarlarında küçük, yüksek, tam daire iki tepe ile yine iç zeminin merkezinde nispeten sivri bir başka tepe bulunuyormuş. Bu merkez tepenin yüksekliği 30 metreymiş

Dr. Hugh Percy Wilkins, bu kratere yapılan anlaşmayla Atatürk'ün adını vermiş. Ancak kendisinin de çok iyi bildiği gibi uluslararası kural gereği siyasi kişilerin adları Ay'da kullanılamazdı. Bu nedenle her ne kadar buna Atatürk Krateri dense de resmi kaynaklarda 'A' krateri olarak geçiyor. Yani bu isim lafta kalmış, hiçbir zaman gerçek olamamış.

CHP’yi ve tük Kemalistleri göreve çağırıyoruz. Haydi, “İslami kişilerin pek İslami adları kraterlere konuyor da neden Atatürk adını koyamıyoruz?” diye bilim dünyasında bir tartışma başlatın.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.