SON DAKİKA
Hava Durumu

Dönüşüm olmazsa felaket olur!

Yıldırım’a bağlı Vakıfköy’de 2 fabrikada başlayıp 2 fabrikaya daha sıçrayan büyük yangın bir kez daha gözleri kent içinde kalan ve çoğu kaçak olan üretim merkezlerine çevirdi. Kent merkezindeki riski gören otoritelerin yıllardır kent içindeki tesislerin kent dışına taşınmasına yönelik uyarıları akıllara gelirken, yeni OSB istemezük zihniyetinin şehri nasıl büyük bir riske attığı da bir kez daha gözler önüne serildi. 

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 14:41
Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ
Dönüşüm olmazsa felaket olur!

Bursa’da yeni OSB gerekli mi değil mi tartışmaları sürerken, şehir içinde kalan yaklaşık 8 binin üzerinde üretim yapan tesis, kent için büyük riskler oluşturmaya devam ediyor. Şehir içinde kalan ve kontrolsüz bir şekilde üretim yapan, asgari şartları bile yerine getiremeyen üretim merkezlerinin acilen şehir dışına çıkarılması gerekiyor. Ancak yıllardır gerek uzmanlar gerekse diğer otoritelerin bu yöndeki uyarı ve çabaları, şehirde bir kesimin oluşturduğu istemeyüz zihniyeti nedeniyle gerçekleştirilemiyor.

Bursa’nın göbeğinde boyahaneler dahil 8 binin üzerinde üretim yapan işletme var ve bunların kurulacak KOBİ OSB ile taşınması gerekiyor. Ortaya muazzam bir dönüşüm alanı ve Bursa için nefes alma alanı çıkmasının yanı sıra yangın ve afetler açısından da bu adımın atılması hayati önem taşıyor. 

Vakıfköy’de ucuz atlatılan yangın kaçak ve çarpık üretim merkezlerinin OSB çatı altında kontrollü bir merkezde toplanmasını da zorunlu kılıyor. Aslında yıllardır devam eden bu risk, zaman zaman kamuoyu gündemine geliyor. Ancak bir türlü üzerinde uzlaşma sağlanıp adım atılamıyor. 

Daha önce yapılan açıklamada BTSO’nun, KOBİ OSB için 5 binden fazla şehir içinde kalan işletmeden imza almış durumda. Bu imalathaneler kurulacak KOBİ OSB’lere taşındığında daha sağlıklı ortamda üretim yapabilecek, kent merkezi ise çok önemli olan bu kaçak ve çarpık üretimden kurtulmuş olacak. Tabi yangın sel ve benzeri afetler açısından da daha güvenli bir şehir yapısı oluşturmak için fırsat doğacak. Ortaya çıkan alan kentsel dönüşümde kullanılabilecek. 

Bursa bir kez daha bu tür afetlerle karşı karşıya kalmamak için acilen şehir içinde sayıları 8 bini aşan bir çoğunun teknik altyapısı olmayan, kaçak, çarpık ve kontrolsüz üretim merkezleri için harekete geçerek, kontrollü bölgeler oluşturmak zorunda.

(Fatma Hatun Altıkardeş)

Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.