SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Parmak ucundan check-up dönemi

Tıp dünyasında yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler, sağlık hizmetlerini dönüştürüyor. Son dönemde, parmak ucunda bir damla kan ile yapılan hızlı check-up testleri, tıp alanında büyük bir yenilik olarak dikkat çekiyor. Geleneksel laboratuvar testlerine göre daha hızlı ve pratik olan bu yöntem, kişisel sağlık takibinde devrim niteliğinde bir adım olarak değerlendiriliyor. 

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 16:34
Kaynak: Dilvin ALTIKARDEŞ
Parmak ucundan check-up dönemi

Parmak ucunda yapılan check-up, minimal invaziv bir müdahale, kan tahlillerini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bu testlerde, parmak ucundan alınan bir damla kan ile birçok biyokimyasal ve hematolojik parametre ölçülebiliyor. Parmak ucundan alınan kan örnekleri, taşınabilir cihazların analizleri yapılıyor ve sonuçlar çok kısa sürede gerçekleştiriliyor. Bu sistem, özellikle kronik hastalıkların yaşanabileceği, düzenli sağlık taramaları için büyük bir rahatlık sağlıyor.

Bu yeni teknolojiyle birlikte diyabet, mevcut seviyeler , kalp ve böbrek kapasitesi gibi sağlık verileri, enerji gitmeden ve uzun süre beklemeden öğrenilebiliyor. Bu da sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırıyor ve zaman tasarrufu sağlıyor.

Bu check-up testlerinde kanın biyokimyasal maddelerini analiz eden biyosensör teknolojisine dayanıklı. Biyosensörler, kanın glikoz, lipit, enzim gibi maddeleri hızlı bir şekilde tespit edip sonuçları analiz cihazına iletiyor. Yanal akıntı testi adı verilen bu teknoloji, genellikle şehir ve hastalıkların belirlenmesinde kullanılmakta. Test sonucunda kanın getireceği proteinler ve diğer çözümleri kısaca ayrıştırılarak mevcut sağlık durumu hakkında bilgi veriliyor.

Akıllı telefon uygulamaları ile entegre edilebilen cihazlar sayesinde kullanıcılar test işlemlerine anında erişebiliyor ve verileri sağlık profesyonelleriyle kolayca paylaşabiliyor. Ayrıca elde edilen bu veriler, zaman içinde biriken sağlık bilgileriyle karşılaştırılarak, erken teşhis sağlanabiliyor.

Parmak ucundan alınan küçük miktardaki kan, bazı ayrıntılı testler için yetersiz olabilir. Özellikle hormon testleri veya genetik analizler gibi daha kapsamlı incelemeler için geleneksel verimlerin elde edilmesi gereklidir. Ayrıca, bazı biyosensörlerin doğruluk oranı, laboratuar koşullarında yapılan testlere kıyasla daha düşük, bu da belirli bir şekilde hatalı olarak üretilebilir.

Bu tür sistemler, yaygınlaşsa bile tamamen geleneksel sağlık taramalarının yerini alamaz. Hastaların aralıklı tam kapsamlı kan tahlilleri ve fiziksel muayenelerin kayıtları esastır.

Türkiye'de parmak ucunda check-up uygulamaları henüz yaygınlaşmış olsa da, bazı özel sağlık merkezleri ve klinikler bu hizmete devam etmeye başladı. Özellikle büyük şehirlerdeki özel hastaneler ve laboratuvarlar, bu hizmeti sunarak hastaların kan analiz sürecini hızlandırmayı hedeflemektedir. E-nabız gibi dijital sağlık platformları, bu test sonuçlarının saklanması ve analiz edilmesi konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Böylece sorunlar, testlerdeki dijital durumu görüntüleyebilir ve sağlık geçmişlerini takip edebilir.

   Son yıllarda yapılan araştırmalarda, parmak ucundan alınan kan ile yapılan testlerin doğruluğunun oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Journal of Clinical Pathology'de yayımlanan bir tespit, parmak ucundan alınan kan örneklerinin biyokimyasal analizlerde geleneksel venöz kan örneklerine benzer sonuçlar belirtildi. Ancak testlerin doğruluğunun cihaz kalitesi ve uygulama yöntemine bağlı olarak değişebileceği vurgulanmıştır.

Öte yandan, Dijital Sağlık Teknolojileri Konferansı'nda sunulan bir rapora göre, biyosensörler ile yapılan kan testlerinin, hastalıkların erken tanısında büyük bir potansiyele sahip olduğu, ancak teknolojinin daha da geliştirilmesi durumunda belirtilmesi sağlandı. Özellikle coğrafi iletişim sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu yerde bu tür testlerin yaygınlaşması, erken teşhis ve iyileşme erişimi artacaktır.

(Dilvin Altıkardeş)

Kaynak: Dilvin ALTIKARDEŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.