SON DAKİKA
Hava Durumu

Papaz yahnisi

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2018 21:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2018 21:00
Singapur’daki görüşmenin ardından ilk gelen açıklamalar diplomatik bir dilde yapıldı. Gelin bu açıklamaları yorumlayalım;

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: "Yaptırımlar, Pastör Brunson'ın ülkeye dönüşü konusunda ne kadar ciddi olduğumuzun bir göstergesi."

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert: "Bir dizi konuda konuştular ve yapıcı bir konuşma yaptılar. İki ülke arasındaki sorunları çözmeyi denemeye karar verdiler."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Tehdit dili ve yaptırımlarla sonuca varılamayacağını söyledik. Bunun anlaşıldığını düşünüyoruz."

Pompeo’nun sözleri şu anlama gelmektedir: “Papaz bizim için elzem. Size anlatabilmek için en sert yolu seçtik.”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert’in açıklaması: “Her ne kadar sert mesajlar verilse de ilişkileri daha fazla yıpratmaktan yana değiliz. Ancak, bizi zorlayan durumlar var. Çözüm isteniyor.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sözleri: “Ciddiyet yaptırımla olmaz. O eski Türkiye’ye sökerdi. Alacakları tavra göre biz de tavır alacağız. Yaptırımlar kalkarsa biz iyi niyetle yaklaşırız.”

Türkiye diplomatik çözümden yana olduğunu göstermek için elinden geleni yaptı ve yapıyor. Ne var ki, karşı tarafın da adım atması çok önemli.

Türk tarafının bu tavrı CIA oyununu yine bozdu tabii. Onlar bizim derhal mütekabiliyet uygulayacağımızı düşünüyorlardı. Böylece gerginliğin artması sağlanacaktı. Türkiye fevri bir kararla mütekabiliyet esaslarına dayalı karşı yaptırımı hemen uygulamayıp diplomatik çabaya devam metodunu seçtiği için bu oyun bozulmuş oldu.

ABD yaptırımları kaldırır mı? Diye soracak olursanız bunun cevabı muallak olacaktır. 45 dakikalık toplantıda neler konuşulduğu önemlidir. Bir pazarlık varsa bu pazarlık geçmiş dönemlerden farklı olacaktır.

Papaz ABD için önemli. Bunu anladık. Önemi çok iyi bir saha ajanı ve arkasında pagan desteği olan bir isim olmasından kaynaklanıyor. Unutulan nokta ise CIA için hiç kimse vazgeçilmez değildir. Onlar “For grater good” (Çoğunluğun iyiliği) diyerek Trump’a bile suikast düzenleyebilecek yapıdadır. Geçmişte örneği mevcuttur. Nitekim, Brunson cezaevinde kalsaydı bunu fiilen görecektik. Türk istihbaratı bu durumu çok iyi, yerinde ve zamanında mütalaa etmiştir.

Papaz yahnisi pişerken paganlar diğer cephelerden saldırmaya devam ediyor. Döviz silahı çoktan çekilmişti. Şimdi dikkatlerin çevrilmesi gereken şey taşeron terör örgütlerine ısmarlanabilecek bir eylemdir. Bu sadece bir örnek tabii. Akla gelen her türlü musibet bunlardan gelebilir. Akla gelmeyen de. O yüzden tahlilleri çok iyi yapmak, tedbirleri iyi almak gerekir ki bunda görev sadece siyasetçilere, istihbaratçılara değil vatandaşa da düşmektedir.

Bir anlık heyecanla söylenecek sözler, yapılacak şeyler fayda yerine zarar getirebilir.

Sayın Başkanımızın bir planı var. Bunun tedbirlerini de almış, B, C ve hatta D planlarını da yapmıştır.

Bekleyip göreceğiz. Diplomaside bırakın günleri ve saatleri dakikalar bile önemlidir. Unutmayın ki bu satırlar yazılırken çok farklı gelişmeler yaşanıyor olabilir.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.