SON DAKİKA
Hava Durumu

Peki bu kötülüğü Bursa’ya neden yaptınız?

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2022 20:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2022 20:46

Haftabaşı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartışmalara neden olmuştu Central Balat projesi. Dünde elimize Danıştay kararı geldi. Doğanbey, Korupark ve Central Balat… 


Sorunların büyük kısmı Recep Altepe’nin başkanlık döneminde alınan yanlış kararları yanlış uygulamaları işaret ediyor. 


Söylemin değil eylemin ne kadar önemli olduğunu da buradan bir kez daha görüyoruz. Bursa sevdalısı olmaktan dem vuran Recep Altepe’nin Bursa’ya verdiği zararı hesaplamak gerçekten çok güç. İyi de neden bu kötülükler yapıldı Bursa’ya?

 
Altepe bu kötülüğü üstelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa'da yaptığı meşhur dikey büyüme istemiyoruz sözüne rağmen yaptı.
Central Balat’la ilgili gelişmeler gazete ve haber sitemizdeki manşet haberimizde var. Oradan okuyabilirsiniz. Ancak öylesine dramatik detaylar varki bunları da aktarmamız lazım. 


Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki bu konuyla ilgili konuşmaları defalarca dinledim kayıttan. Öncelikle Bursa’da ortada bir yanlış olduğu yargı kararlarıyla tespit edilmiş. 


Ancak mesela Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, onca yanlışın içinde meclis üyelerinin ve belediye başkanlarının yargılanmasını gelen müfettişe bağlıyor. Müfettiş işini yapıp usulsuz ve yanlışları rapor etmeseydi tabi yargılamalar olmazdı. 


Allah’ı var CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Korkmaz da Turgay Erdem’de Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini anmadan genel başkan gündeme getirdiğini ifade ettiler. İyi de mesela CHP Genel Başkanı Ankara’dan bunu söylüyor da CHP’nin Nilüfer Belediyesi bunca şey olurken o planları nasıl meclisinden geçiriyor ve nasıl oluyor da büyükşehirde de evet oyu veriyor?


Onun cevabını da bir başka CHP’li üye olan ve son 40 yılda Bursa’daki imar işlerinde hep ismi olan Mimar Osman Ayradilli söyledi. Hepsi yanlış ve mahkeme yapılan yeni planları da iptal eder diyen Ayradilli, mağduriyeti önlemek için lanet olsun deyip zimmen evet verdiklerini ifade etti. 


İyi de Osman Bey mağdur olacak dediğiniz burada akıl almaz bir ranta ulaşan Orhan Holding sıradan gariban vatandaş değil ki? Mağdur ayırma konsunda ciddi sorun olduğunu düşündürüyor bu durum. 


Osman Bey’in dikkat çekici bir başka açıklaması ise bu planların komisyondan çıktığı gibi incelenmeden 5 dakikada meclise getirildiğini ve apar topar onaylandığıın ifade etti. 


Neden o halde ayağa kalkmadınız diye bir sor geliyor insanın aklına. Hadi vatandaşın mağdur olduklarında bir çözüm bulalım ama tamamen rant projesi olan Central Balat noktasında red vermeye neden eliniz varmadı? 


Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da önemli vurgularda bulundu. Samimiyetle bu sorunun 2019-2024 döneminden önceki dönemlere ait olduğunu vurguladı ve bu dönem asla böyle yanlışlara müsaade etmediklerini söyledi. 


Ve  Aslıhan Köse hanımın söyledikleri. Mağdur olmasın vatandaş diye yeşil alanlar oluşturduklarını söyledi. İyi niyetlerinden şüphe etmediğimizi söyleyelim ama aklımıza şu soru da geliyor açıkçası. Central Balat’ta oluşturduk denilen 4 bin 200 metre sosyal donatı alanı ya da yeşil alanı biri kamuoyuna göstermeli. 
Dahası mesela o bölgede belki sağlık ocağı ya da başka bir sosyal tesis ihtiyacı olabilir. Mesela bu oluşturulan alana bir sağlık ocağı yapılması mümkün mü?
Açıklamaya muhtaç ne yazık ki!


Yeri gelmişken Central Balat’la aynı ya da benzer süreci yaşayan Korupark var mesela. Mahkeme kararları var burasıyla ilgili. Buna rağmen bu projeyle ilgili derin bir sessizlik hala sürüyor. Neden mahkemenin verdiği karar uygulanmıyor?

 Anlamak mümkün değil?

Aslında mümkün. 


Mesela belediyeler kaçak yapılan imara uygun olmayan küçük binaları, barakaları falan yıkıyor. Ancak buradaki maddi boyut ve rant hesap makinesine sığacak cinsten değil. Tabi mülk sahiplerinin de oldukça güçlü etkin ve etkili insanlar olduğunu söylemeliyiz. 


Ki zaten baştan itibaren kentsel dönüşüm projelerinin hiç biri kentsel dönüşüm projesi için değil tamamen rant oluşturmaya yönelik adımlar. 
Bu kötü bir alışkanlığa da yol açmış durumda. Mesela acilen kentsel dönüşüme girmesi gereken Akpınar’da benzer bir rant istiyor mal sahipleri.
 Büyükşehir Belediyesi doğru bir yaklaşımla buna yüz vermiyor o nedenle de konu uzuyor. Mesela Korupark’ın karşısında Cavit Çağlar’ın Organize Sanayi Bölgesi içine yapmak istediği kuleler var. Hukuku ve siyaseti zorlamak için elinden geleni yapıyor Cavit Çağlar. Kentte yine ses yok. 


Peki bu kötülükler Bursa’ya neden yapıldı?


Asıl sarsıcı sözleri yine Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem söyledi. Central Balat imar planları Büyükşehirde yapıldı sonrasında bizi yetkilendirdiler dedi örneğin. Neden karşı çıkmadınız ve neden Bursa’yı ayağa kaldırmadınız diye bir soru geliyor insanın aklına. 


Projede sadece yükseklik sorunu  var sosyal donatıyla ilgili sorun yok diyor Turgay Erdem. Keşke o projenin olduğu bölgeye gitse ve o donatı alanını kamuoyuna gösterse. Daha gerçekçi olur sözleri. 


Ha bir de bahsetmiştim zaten yanlış yapılan kentsel dönüşüm projeninin onaylanmasının sorun olduğunu aktarıyor. Kim onayladı? 
Mesela Nilüfer Belediyesi’nden geçerken kimler el kaldırdı? Tazmitattan söz ediyor mesela ve bunun belki gelecek yönetim tarafından ödenmek zorunda olacağına. Ve dahi yıkabiliyorsak yıkalım diyor. Yıkamazsınız demeye getirdiğini düşünüyorum nedense? Belki bir kişi de çıkar yıkalım diye haykırır. Neden olmasın. 


Yapmayın Allah aşkına… 
Onca kentsel dönüşüm projesinin hangi mimarlık ofislerinde yapıldığı zaten biliniyor. Ne yazık ki Bursa’da konu rant olunca herkes susuyor, kimse sesini çıkarmıyor. Bunca bilgi ve belge son bir aydır ortaya saçılmasına rağmen siyasetten ya da şehrin ileri gelenlerinden tek satır bir söz duymak mümkün olmadı. 
Keske Bursa bu kadar çaresiz, bu kadar yalnız ve bu kadar sahipsiz bırakılmamış olsa…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.