SON DAKİKA
Hava Durumu

Bülent Büke: 'Eğitimde feda edilecek birey yoktur'

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2016 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2016 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bülent Büke: 'Eğitimde feda edilecek birey yoktur'
filiz

Eğitim dünyasında uyguladığı sistem ve organizasyon yapısıyla örnek olmayı başaran Özel Büke Koleji, alanında öncü olmaya devam ediyor. Özel Büke Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Büke, uyulması gereken disiplin kurallarından hizmet içi eğitime kadar pek çok alanda yapılması gerekeni anlattı.

 

 

16 yıllık dershanecilik tecrübesinden sonra özel okul eğitimine de başlayan Özel Büke Koleji, farklı uygulama ve tecrübeleriyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Şehir Gazetesi’ne yaptığı açıklamada eğitimde disiplinin önemine vurgu yapan Özel Büke Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Büke, göz ardı edilmemesi gerekenlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘FEDA EDİLECEK BİREY YOK…’

Eğitimde ödül ve ceza yöntemlerinin ürkütücü görünmesine rağmen başarının içinde bunların yerinin yadsınamayacak olduğunu dile getiren Bülent Büke, “Eğitim felsefesinin içinde ödül- ceza vardır. İlk bakışta ürkütücü hatta düşündürücü gelse dahi neyin nasıl yapılması gerektiği önemlidir. Yerinde ve zamanında uygulama başarıyı da beraberinde getirir. Ancak bunu öğretmenin sözlü veya fiziksel şiddet uygulamalarıyla karıştırmamak lazım. Bunlar, birbirinden çok farklı konulardır. Biz hep söylüyoruz… ‘Eğitimde feda edilecek birey yoktur’ sloganıyla yola cıktık. Feda etmek için değil, kazanmak için buradayız” açıklamasını yaptı.

ÖĞRENCİ-ÖĞRETMEN GERİLİMİ…

Öğrencinin okulda çok rahat davranışlar sergileyebileceğine dikkati çeken Bülent Büke, “Bu davranış, okulda öğretmenleriyle sorun yaşamasına neden olabilir. İşte böyle bir durumda öğrenci, öğretmenlerinden uyarı aldığında tepki olarak evde internete giriyor. Başbakanlık İletişim Merkezi’ne mail yazıyor. Ertesi gün de kuruma müfettiş geliyor. Bu, doğru değil. Biz bunu eleştiriyoruz. Kurumsal kimlik kazanmış bir yer için bunu yanlış buluyorum. Kendini ispatlamış kurumlar, öğrenciye nasıl davranılması gerektiğinin tayin edilebildiği yerlerdir” dedi.

LİSE LAB.

‘HİZMET İÇİ EĞİTİMLE BAŞLIYORUZ’

Eleştirilerini sürdüren Büke, “Bizim eleştirimiz de yanlış anlaşılmasın. Öğrencinin uygunsuz davranışı karşısında öğretmenlerimiz nasıl ve ne ölçüde uyarıda bulunulması gerektiğini biliyorlar. Bu anlamda öğrencinin şikâyeti üzerine ertesi gün müfettişin gelmesini eleştirmemiz, öğretmenin denetimsiz olmasına da neden değil tabii ki. Okulumuzda öğretmenin üzerinde 3 takipçimiz var zaten. Okullar başlamadan 20 gün öncesinde hizmet içi eğitimleri başlatıyoruz. Burada öğrenciye ve veliye nasıl davranılır, sınav taktiği nasıl uygulanır, ödül ve cezan nasıl olmalı gibi konularda çalışmalar yürütüyoruz. Hataya izin vermiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘AŞIRI ÖZGÜRLÜK YANLIŞ’

Öğrencinin disipline edilebilmesiyle beraber eksiklerinin tamamlanması veya yanlışlarının giderilmesi anlamında dikkati çekici tespitlerde bulunan Bülent Büke, “Bu işi götüremeyen okul yapıları veya özel sektör kurumlarında, hizmet içi eğitimlerin yerinde ve zamanında vasıflı insanlar tarafından verilmemesi nedeniyle başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Bunun için vasıflı insan bulacaksınız. Örneğin, öğrencinin morali bozuksa öğretmen bunu hemen analiz etmeli. Bu kapsamda öğretmenlerime ‘10 gün içinde öğrencilerinizin isimlerini öğrenin’ derim. Çünkü öğrenciye öğretmen tarafından ismiyle hitap edilmesi bile motive etmeye yeter. Burada üzerinde durulması gereken konu, aşırı özgürlüktür. Mizahi olacak ama ‘muz cumhuriyeti’ benzetmesini yapabiliriz. Muz cumhuriyetinde biri gelir o muza basar ve düşer. Onun için bunun tanımlamasını iyi yapmak lazım. Muz cumhuriyeti olmamak lazım” diye konuştu.

ortaokulda-bir-gun2

‘EĞİTİM, KOMPLİKEDİR’

Uzun yıllar rehber öğretmen olarak çalıştığının altını da çizen Özel Büke Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Büke, “Ailelere verdiği bir tavsiyesi vardır. Anne-baba olarak aynı dili kullansınlar. Eğitimde de öğretmenler aynı dili kullanmalıdır. Kurum içersinde de öğretmenin prensipli olması gerekir. Bunun dışında okul olarak yemekhanelerimizden tutun kişisel bakım temizliğe kadar pek çok önemli ayrıntıyı göz ardı etmiyoruz. Bunlar, toplum için yararlı hususlardır. İşler, hep bir sistem içinde yürür. Eğitim dediğimiz yapı o kadar komplike bir yapıdır ki herkese düşen önemli görevler vardır” dedi.

“PRENSİPLER VE TECRÜBE İLE BAŞARI KAÇINILMAZ”

Bülent Büke, “Özel okul anlamında Bursa beklentilerimizi tatmin etmedi. Pek çok konuda yetersizlik gördük; ya yabancı dil eğitimleri iyi olmadı ya da bedensel aktiviteleri yetersizdi. Eğitim sadece akademik olarak değerlendirildi. Halbuki disiplin konusundan tutun altyapının diğer tüm unsurlarına kadar dikkat edilmesi gerekir. Bu anlamda okulumuz üniversiteyi kazanma oranı yüzde yüze ulaşmış, voleybol Bursa birinciliği, yüzme Bursa birinciliği, Türkiye üçüncülüğü, motorkros yarışmalarında Türkiye ikinciliği ile basketbol, futbol ve okçuluk alanında tüm çalışmaları ortaya koyan farklılık yaratan bir yapı oluşturduk. Bunlar basit hadiseler değildir geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın her yönüyle başarılı olması temel prensibimizdir.” açıklamasını yaptı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.