SON DAKİKA
Hava Durumu

Bülent Büke: 'Eğitimin de anayasası olmalı!'

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2016 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2016 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bülent Büke: 'Eğitimin de anayasası olmalı!'
filiz

 

Özel Büke Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Büke, Şehir Gazetesi’ne eğitim sistemiyle ilgili gündem yaratacak açıklamalar yaptı. Stajyer öğretmenlik uygulamasını destekleyen Büke, samimiyetle eşdeğer olduğunu söylediği eğitimin bir nevi anayasasının olması gerektiğini dile getirdi.

 

 

Bursa’da özel eğitim faaliyetleri alanında farkındalık yaratmaya devam eden Özel Büke Koleji, alanında marka olmaya devam ediyor. Eğitimde asıl işin donanımlı bireyler yetiştirmek olduğunun altını çizen Özel Büke Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Büke, hayata geçirdikleri uygulamaları anlattı.

 

‘3 ŞEY ÇOK ÖNEMLİ…’

Amaçlarının Ankara ve İstanbul’daki konsept okullarla yarışmak olduğunu dile getiren Bülent Büke, “Okulumuza gelen öğrenci için 3 şey çok önemli. Akademik yapı çok iyi verilmeli, ikincisi de bir öğrenci her hangi bir spor dalını zorunlu olarak öğrenmeli, üçüncüsü ise bir enstrüman çalabilmesi… Bizler hayata atılıyoruz. Hayattan çok beklentilerimiz var. Amaç, sadece üniversite bitirmek değil. Dolayısıyla bizim öğrenci donanımına çok şey eklememiz lazım. Geçen yıl 216 öğrencimiz 4 yıllık fakültelere yerleşti. Tatillerimizi okulumuzda sosyal aktivitelerle nasıl değerlendirebiliriz diye sorarak planlar yapıyoruz. Örneğin 15 günlük tatilde atıcılık ile ilgili yer temini için çalışıyoruz. Grekoromen güreşle ilgili tesis uygulamaya çalışıyoruz. Squash salonlarımız yapıldı, bu da Bursa’da tektir. Bunlar maliyetli işler ama biz kaçmıyoruz. Öğrenciye sadece futbol sahasını verirseniz olmaz, tek spor yaptıramazsınız. Kurumumuzda 11 spor aktivitesi zorunlu uygulanıyor” dedi.

 

İNGİLTERE İLE EĞİTİM KÖPRÜSÜ

Öğrencinin kişisel yeteneklerinin gelişimi için yapılan çalışmaların uygulama zamanlarıyla ilgili de tespitlerini sıralayan Büke, “Üniversiteye hazırlanan grup için bu konu geçerli değil. Bu ve benzeri aktiviteleri 12’nci sınıflar için azalttık. Böyle bir yapıyla biz başarılı olma hedefini ortaya koyduk. Okulumuzun uluslararası alanda da tanınmasını istiyoruz. Geçen sene yaz sezonunda 9 ve 10’uncu sınıflarımız için İngiltere ile bir değişim programı uyguladık. 35 günlük bir programda öğrenci, yabancı dil eğitimini pekiştirme fırsatı buldu” açıklamasını yaptı.

 

STAJYER ÖĞRETMENLİK…

Eğitim sisteminde yeni başlayan uygulamalara da dikkati çeken Büke Koleji Yönetim Kurulu Başkanı, “Devlet, şu an stajyer öğretmenlik başlattı. Bence güzel bir uygulama. O öğretmeler, vasıflı uzman öğretmenler tarafından eğitilirse öğretmen yetiştirmek için Türkiye 3-5 yıl beklemeyecek. Benim de stajyerlerim oldu. Okulumda stajyerlik yapan da en iyi kurumda yöneticilik yapabilir. Günü yakalamak lazım… 50 yaşındaki öğretmen, 70’lerin esprisiyle hareket ediyorsa olmaz. Eğitimcilik, samimiyete eşittir. Öğrenci sizin samimiyetinizi hissederse size istediği gibi teslim oluyor” açıklamasını yaptı.

 

‘DEĞİŞMEZ KURALLAR OLMALI’

Eğitim sisteminde yaşanan aksamaların nedenleriyle ilgili de değerlendirme yapan Bülent Büke, “Temel kuralları belirlemek lazım. ‘Anayasa’nın kuralları gibi değişemez’ demek lazım. Her gelen hükümet, kendine göre sistemi değiştirirse sistem oturmaz. İngiltere 70 yıllık eğitimiyle hiç oynamıyor. Bugün Türkiye’de en büyük pay, eğitime ayrılıyor. Öğrencilere tablet dağıtırsanız o öğrenci, tabletin şifresini kırıp da sitelere girmeye uğraşırsa doğru bir uygulama olmaz. Onun için eğitimin temel doğrularının sabitlenmesi lazım.  Hükümetler değişse dahi eğitim sistemi değişmemeli” dedi.

 

DERSHANELERİN KAPATILMASI

Dershanelerin kapatılama sürecine ilişkin de değerlendirme yapan Büke, “Bu süreçte biz de okullaştık. Oluşturduğumuz bu yapıyı dershanecilikle birleştirerek şu anda öğrencinin herhangi bir ihtiyaç hissetmeyeceği duruma getirdik. Bursa’da başarı yüzdesinin en fazla olduğu tek okuluz diyebilirim. SBS’ye hazırlık olsun, üniversiteye hazırlık olsun buradan öğrencilerimiz kesinlikle bir üniversiteye yerleşti. 2013 LYS’sinde Türkiye ikincisi, Bursa birincisi çıkardık. Bu başarı Bursa’nın son 15-16 yılın en iyi başarısıydı. Her yıl 20-30 öğrenciyi tıp fakültesine gönderen bir okul, 300-500 kişilik mühendislik alt yapısı olan bir kurum. Hedefleri olan bir kurumuz” açıklamasını yaptı.

“AKADEMİK YAPI VE BİLGİ YETMEZ”

Büke,”Dolayısıyla dershane dönüşümü yaparken Büke Eğitim Kurumları sadece binasını ufak bir iş hanına çevirmiş bir kurum değil. Bugün 66 derslikli Bademli Bölgesinde, Bursa’nın en önemli okullarından biri yapıldı. Bulunduğumuz alana 12 bin metre karelik sosyal tesis ekledik. Çocukları sadece siz akademik yapıyla ve bilgiyle doyuramazsınız. Bedensel, spor sanat etkinlikleri , sosyal ve kültürel etkinliklerle çocuğu en iyi seviyeye getirmeniz lazım” dedi.

 

“TEŞVİK OKULA ÇIKMIYOR”

Teşvik sistemiyle okul açmanın cazip hale geldiği mesajını veren Büke,”Teşvik okula çıkmıyor. Devlet kuruma teşvik vermiyor. Öğrenciye veriyor. 3 bin 250 gibi veya 3 bin 750 liselerde teşvik uygulaması var. Teşvik öğrenciye verilir. Bu iyi bir rakam mı? Ortalama 4 yıllık bir okulda 1 yılı öğrencinin bedavaya geliyor. Bu çok güzel. Ama sanki bu okula harcanıyormuş gibi bir algı var. Hükümetin AK Parti döneminde benim tespit ettiğim şu, hükümet nakit para vermiyor. Bu teşvikler öğrencinin özel okullara bakışını tabi ki etkiledi. Dolayısıyla işletmenin çok sağlam temeller üstüne oturması lazım” dedi.

 

“DENETİM ŞART”

Özel eğitim kurumlarında yasal anlamda yapılması gerekenlerin altını çizen Özel Büke Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Büke,”Memnun olmadığım kısmı ise çok denetimsiz şekilde okullar açılıyor. Bence devlet 1 yıl boyunca öğretmenin maaşını bütün giderlerinin hepsini ipotek istemeli. Hiç kimse madur olmamalı. Bir okul kurarken devlet teminat isteyip 1yıllık süre koymalı. Bu 1 yıllık süre içinde okul kendini götürebilirse devlet açılmasına izin vermeli. Buna memnun oluruz. Çünkü sistem içinde dershane gibi küstürülen öğretmenler maaşı ödenmeyen öğretmenler kirası ödenmeyen bina sahipleri olduğu sürece bu gidişle gelecekte kötü bir sisteme gidilebilir diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.