SON DAKİKA
Hava Durumu

Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık net konuştu: Komşuda yangın var!

MAKAMINDA UĞRADIĞI SİLAHLI SALDIRI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN GÜRSU BELEDİYE BAŞKANI CÜNEYT YILDIZ’IN ADINA YAPTIRILAN DEVLET HASTANESİ TEMEL ATMA TÖRENİNDE DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI. KELİMELER BOĞAZINA DÜĞÜMLENEN SAĞLIK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU, HASTANENİN YAPTIRILMASINDAN RAHATSIZ OLAN BURSALI MESLEKTAŞINA YÜKLENDİ. (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA)

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2015 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2015 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık net konuştu:  Komşuda yangın var!
Layout 1

 

 

 

 

Suriye’de yaşanan iç savaşın Türkiye’ye de sıçramasından duydukları endişe nedeniyle 5 bine yakın Suriyeli mülteciye kapılarını açan Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, “Komşuda yangın var. Biz onlara ne kadar sahip çıkarsak Türkiye’ye de sıçramaz diye düşünüyoruz’’ dedi.

 

 

Mayıs 2015’te makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Gürsu eski Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız’ın ardından Belediye Meclisi’ndeki seçimle başkanlık görevine getirilen Mustafa Işık, Şehir Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu. ‘’Komşuda yangın var. Siz, rahat oturabilir misiniz evinizde?’’ sözleriyle Suriye’den gelen 5 bine yakın mülteciye sahip çıktıklarını açıklayan Işık, 24 ayda 20’nci yardım TIR’ını bölgeye gönderdiklerine dikkati çekti. Yardım çalışmalarını detaylandıran Işık, “Önce komşunun yangınını söndürün ki sizin de evinize sıçramasın düşüncesiyle oradakilere de buradakilere de sahip çıkıyoruz. Tarım İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim’le ortak çalışmaya girdik. Çalışmak isteyenlere meyvenin nasıl toplanacağı konusunda eğitim aldırdık. Çünkü orada tarım işçiliği yok. Bu nedenle onlara eğitim aldırdık. Şimdi meyve-sebze topluyorlar” dedi.

Hırvatistan-Slovenya sınırındaki Brezica kasabasına trenle gelen 3 bine yakın sığınmacı, Slovenya Polisi eşliğinde yürüyerek sığınma merkezlerine ulaşmaya çalışıyor. Brezica sınır bölgesine 6 kilometre uzaklıktaki sığınma merkezine yürüyerek ilerleyen sığınmacıların yağmurdan sonra çamur olan yolda uzun kuyruklar oluşturduğu ve bitkin oldukları gözlendi. (Aleš Beno - Anadolu Ajansı)
“SURİYE DÜŞERSE SIRA TÜRKİYE’DE”
Suriye konusunda hassas olduklarını belirten Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, “Kaymakam öncülüğünde bu kardeşlerimiz geldiğinde, biz bütün STK’larla her hafta toplantı yaptık. Bunlar, bizim kardeşlerimiz. Çünkü Suriye düşerse sıra Türkiye’ye gelecek. Onların tampon bölge olarak sağlam durmaları lazım. Biz, bunları insanlarımıza anlattık. Çünkü bizim insanlarımızdan da bunları yanlış anlayanlar oldu. Özellikle gelip buraya ‘Sen bana yakacak vermiyorsun, yiyecek vermiyorsun. Suriyelileri besliyorsun’ diyor. Bunu propaganda olarak yapanlar da var. İnsanlarımıza nasıl durmamız gerektiğini anlattık” ifadelerini kullandı.

Hırvatistan-Slovenya sınırındaki Brezica kasabasına trenle gelen 3 bine yakın sığınmacı, Slovenya Polisi eşliğinde yürüyerek sığınma merkezlerine ulaşmaya çalışıyor. Brezica sınır bölgesine 6 kilometre uzaklıktaki sığınma merkezine yürüyerek ilerleyen sığınmacıların yağmurdan sonra çamur olan yolda uzun kuyruklar oluşturduğu ve bitkin oldukları gözlendi. (Aleš Beno - Anadolu Ajansı)
‘İNSANLARIMIZA HAKSIZLIK…’
Kimlik çalışmaları konusunda yeni bir çalışma başladığını belirten Mustafa Işık, “Suriyelilere geçici kimlik gibi bir şey veriyorlar. Geçici kimlikten sonra umuyorum geçici iş imkânı da sağlanacak. Kaçak çalıştıramıyorsun... Birçok insan kaçak çalışıyor. Biz çalışmalarını yapıyoruz, bakanlık da yapıyor. Daha ciddi bir şeyler olursa iyi, yoksa bizim insanımıza zarar oluyor. Örneğin bir usta 2 bin TL maaşla çalışırken bu kardeşlerimiz iş bulamadığı için geliyor 750 TL’ye çalışıyor. Böyle olunca bizim insanlarımıza haksızlık yapılmış oluyor. Onun için devletin bu konuda bir çalışma yaptığına inanıyorum. Hükümetimizin önünü açması lazım. Bu konuda çalışma yapıldığına inanıyorum” dedi.
‘DİĞER BELEDİYELERDEN ÖNDEYİZ’
Suriye’den gelen göçün diğer ilçelere göre en fazla yoğunluğunun Gürsu’da olduğunu da vurgulayan Başkan Mustafa Işık, “5 bin kişiyi barındırmak zor. Gelenlerin bazıları camilerde dileniyor, hemen müdahale ediyoruz. Alıyoruz ve evine götürüyoruz. ‘Ne istiyorsun’ diye soruyoruz. Erzak mı, giyecek mi, ısınma ihtiyacı mı? Biz zaten bunları temin ediyoruz. Dilenmenin bir anlamı yok ki! İlk yakaladıklarımızı iyi niyetle uyarıyoruz, sürekli kontrol ediyoruz. Adreslerine gidip ihtiyacı var mı, yok mu diye bakıyorlar. Yaşantıları, örf ve adetleri başka insanlar… Biz bu anlamda diğer belediyelerden bir-iki adım öndeyiz. Bazen ‘İşleri nasıl çözüyorsunuz’ diye arayıp soruyorlar” açıklamasını yaptı. Belediye bünyesinde personel olarak 355 kişi çalıştığını kaydeden Işık, aralarında memurlar ve sözleşmeli olanların bulunduğunu ifade ederken özellikle Suriyeli mültecilerin hastanelerde sıkıntı çektikleri için 3 doktor ve 6 hemşire ile diğer belediyelerde olmayan sağlık hizmetinin de verildiğinin altını çizdi.

ÇOCUK
‘18 BİN TL KÂRA GEÇİRDİK’

Belediyeyi devraldıklarında ilk çalışmalarının israfı önlemeye dönük olduğunu belirten Başkan Işık, “Öncelikle çöpleri kendimiz toplamaya başladık. Belediyenin bütçesine hatrı sayılır bir kazanç sağladık. Buna paralel olarak sözleşmeli personeli mercek altına aldık. Sözleşmelerinde ‘Haftalık 45 saat’ yazıyordu. Haftanın 5 günü 8 saat çalışıyorlar, 40 saat ediyor. 70 personelin 4 saati boşta kalıyor. Dedim ki ‘Bu arkadaşlar boşta kalmasın, bunları hafta sonu değerlendirelim.’ Hafta sonu yapılan mesaileri bu arkadaşlara yönlendirdik. Aşağı yukarı ayda 18 bin TL mesaiden belediyeyi kâra geçirdik” diye konuştu.

MAKAMINDA UĞRADIĞI SİLAHLI SALDIRI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN GÜRSU BELEDİYE BAŞKANI CÜNEYT YILDIZ’IN ADINA YAPTIRILAN DEVLET HASTANESİ TEMEL ATMA TÖRENİNDE DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI. KELİMELER BOĞAZINA DÜĞÜMLENEN SAĞLIK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU, HASTANENİN YAPTIRILMASINDAN RAHATSIZ OLAN BURSALI MESLEKTAŞINA YÜKLENDİ. (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA)
CÜNEYT BAŞKAN’IN HAYALİ…
Göreve geliş amaçlarının emanete sahip çıkmak olduğunu da belirten Başkan Işık, “Birinci hedef olarak verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Üstüne ne koyarsak o bizim başarımız. Buna hastane projesiyle başladık. Rahmetli Başkan’ımızın (Cüneyt Yıldız) hayali vardı. Vurulmadan önce 5 milyonluk projenin açılışını yaparken, Sayın Bakan’ımdan bunun talebinde bulunmuştu. Başkan’ımın olayı olduktan sonra Bakan’ım ‘Şehidin emanetidir, vasiyetidir. Buraya hastane yapacağız. Ölüm yıl dönümüne de yetiştireceğiz’ dedi” ifadelerini kullandı.
2016 YATIRIM YILI OLACAK
Hastane projesinin yaklaşık 20 milyonluk bir yatırım olduğuna da dikkati çeken Mustafa Işık, sağlık kurumunun kendilerine hibe edileceğini kaydederken “Hastanenin yan tarafında büyük projemiz olarak 11 salonlu antreman tesisi yapılacak. Bunun da 2016’nın 8 veya 9’uncu aylarında biteceği söyleniyor. Aynı anda 11 birimde antremam yapılabilecek. Bütün amaç, çocukları sokaklardan toplamak, gençlere sahip çıkmak. Biz çocukların ulaşabileceği yerleri yapacağız ki çocuklar sağlıksız yerlere gitmesinler. Eski sağlık ocağımızı başka bir yere taşıyıp oraya da gençlik kültür merkezi yapacağız. Tiyatro, müzik ve spor salonu şeklinde devasa kültür merkezi olacak” açıklamasını yaptı.
‘TİCARİ MANTIKLA YÖNETİYORUZ’
Yaklaşık 44 milyonluk onaylanan bir bütçelerinin olduğunu da söyleyen Işık, “Hem nüfusumuz artıyor, hem misafirimiz artıyor. Onların da giderlerini biz karşılıyoruz ama kayıtlarda yok. Bu bütçeyle parklar yapacağız. 7-8 tane park projemiz var. Bunun için bütçemizin denk bütçe olması lazım. Bunu yanında belediyeye ne kazandırabiliriz? Bunun için komisyon oluşturduk. Değişik bakanlıklardan alabileceğimiz hibe projeler var. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Eksik asfaltlarımız var, onları yapacağız.  Bu yıl içinde 73 bin ton asfalt döktük. Yani Gürsu’nun 4’te 3’ünün asfalt çalışması tamamlandı. Altyapı çalışmalarımızın büyük çoğunluğu bitti. Mümkün olduğu kadar belediyenin cebinden bir şey çıkmadan hibelerle bir şeyler yapma çabamız var. Biz burayı ticari mantıkla yönetmeye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
‘YENİDOĞAN’DAKİ SIKINTI ÇÖZÜLECEK’
Yılan hikâyesine dönen TOKİ Yenidoğan Konut Projesi’yle ilgili de açıklamada bulunan Mustafa Işık, “Biliyorsunuz tarım arazisi… Orayı Toprak Koruma Kurulu’ndan çıkardık, seçim döneminde çıktı. Bakanlar Kurulu’ndan da onun ile ilgili bir yazı çıkacak. Ondan sonra da orada bir anket çalışması düzenleyeceğiz. Oradaki vatandaş, bölgeden imarın geçmesini istiyor. 10 dönüm yeri vatandaş, kendi çapında parçalıyor. Hisseli tapu dağıtıyor. Tapu da yok aslında, hisse veriyor sadece. Orada köklü bir çözüm olması lazım. Her sey bizim anket çalışması sonucuna bağlı. Anket sonucuna Yenidoğan’da ‘Biz kentsel dönüşüme geçmek istiyoruz’ sonucu çıkarsa o zaman kentsel dönüşüm başlayacak orada. Daha erken bir sürede temizlenecek. Anket çalışması başlamıştı, Başkan’ımızın vurulmasından sonra durdurduk.  Orada çok lazım olan şeylerde kamulaştırma yapıyoruz. Yenidoğan’da iç bölgelerde kamulaştırmalar yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgililerden tabii ki destek bekliyoruz. Bize tamamen maddi destek sağlanması lazım. Orada GÜSAB’la (Gürsu Sanayi Bölgesi) ortak bir projemiz var. Sanayiye açmayacağız, sanayinin ortak donatı alanı olacak. Kestel ve Gürsu’daki sanayi bölgeleri arasında kalan yeri birleştirip oradan bir sosyal donatı alanı çıkaracağız” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.