SON DAKİKA
Hava Durumu

Rumeli'de Evlad-ı Fatihan İzleri (4)

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2020 22:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2020 22:09

Günümüzdeki Üsküp’ün yüz yıl önce Yahya Kemal’in bu cümleleri söylediği dönemin Üsküp’ünden çok farklı olduğu açıktır. Türk nüfusu önemli ölçüde azalmıştır. Arnavut ve diğer Müslüman topluluklarla birlikte şehrin belki % 40-50 aralığındaki bir oranının Müslüman olduğunu söylemek abartı olmaz. Şar Dağı’na dikilen ve şehrin her tarafından kolayca görülen Haç’ın varlığı bu durumu sadece örtme çabası olmalıdır. Aliya İzzet Begoviç’in dediği gibi Haç’ı ne kadar büyütseler de onun üzerinden hilal (ay) doğacaktır.
Üsküp caddelerinde meydanlarında, Vardar nehri üzerindeki köprülerde, Fatih döneminden kalma Taşköprü çevresinde yüzlerce değişik insanın devasa heykelleri vardı. Taşköprü çevresinde en büyük, görkemli heykeller İskender için yapılmış. Makedonlar, heykelini yapacakları yüzlerce değişik kahramana, yazara, sanatçıya sahip olmalılar. Buna karşılık Türkiye’de bir kişinin dışında heykeli dikilecek adam yoktur. Türkler binlerce yıllık tarihlerinin varlığı ile övünürler. Ancak sokakları, caddeleri, meydanları her zaman bu iddianın aksini söylemektedir. Çünkü bütün bu alanlar yalnızca bir kişiye tahsis edilmiştir.
Üsküp’ün ortasından akan Vardar Nehri inanılmaz ölçüde temizdir. Nehir çevresi korunmuş asla büfe, lokanta benzeri iğreti yapılarla yağmalanmamıştır. Aksine başta müze olmak üzere pek çok güzel binalarla bezenmiştir. Keşke Türkiye’nin belediye başkanları kendi idarelerindeki şehirler ile Vardar Nehri ve Taşköprü etrafındaki düzenlemelerin farkını görüp de ibret almış olsalardı.
Şehir nüfusunun azlığı, caddelerinin genişliği, iki katlı belediye otobüslerinin çokluğu nedeniyle ulaşım bakımından oldukça rahat bir yerdir. Araç sayısın fazlalığı nedeniyle hava kirliliğine yol açtığı iddiasından dolayı oto park ücretleri oldukça yüksektir. AB üyesi sayılan Makedonya’da Avro’nun (Türkiye’de çoğunluk nedense Fransız aksanı ile Yuro demeyi tercih ediyor) yanında Makedonya Dinarı da kullanılmaktadır. Pek çok markette TL ve Türkiye’deki bankaların verdiği kredi kartları da geçerlidir. Üsküp sokaklarının pek çok yerinde Halkbankası tabelası, şubesi, bankamatiği bulunmaktadır. Tarihi eserlerin üzerindeki TİKA adından sonra, Halkbankası adını görmek de ayrı bir güven hissini vermektedir.
Makedonya, Yunanistan’a göre oldukça ucuzdur. Benzin’in litre fiyatı Yunanistan’da 1.6 Avro iken Makedonya’da 1 Avro’dur. Ev kiraları, otel ücretleri de aşağı yukarı aynı düzeydedir. Batı Trakya dışında Yunanistan’da hiçbir yerde minare yokken Makedonya’da hemen her yerde minareye rastlamak mümkündür.
31 Ocak 2020 Cuma namazını Üsküp’te Mustafa Paşa Camisinde kıldım. Vaaz ve hutbe Arnavutça yapıldı. Okunan bazı ayetlerden başka hiçbir şey anlamadım. Hocaefendi, belliki anlattığı konuya vakıftı. Beden dili güzeldi. Ara sıra yaptığı espiriler ile cemaati güldürüyordu.
Günümüzdeki Üsküp’ün en ünlü siması Rahibe Terasa’dır. Üsküp’ün hemen her tarafında Terassa Anne (Mother Teressa) diye adını, afişlerini görmek mümkündür. Terasa Üsküplü bir Arnavut olmasına karşılık kendisi Katolik bir Hıristiyandır. (Doğum adı Agnes Gonca Boyacı’dır D.1910. Ö.1997). Katlolik Kilisesi misyoneri olarak uzun yıllar Hindistan’da çalışmış ve orada ölmüştür. Ölümünde, cenazesi Hindistan, Arnavutluk ve Makedonya arasında sorun olmuştur. Ama Hindistan hükümeti cenazeyi vermeyerek Hindistan Kalküta’da gömülmesini sağlamıştır. Müslüman Arnavutlar arasında, Hıristiyanlığın propagandası, telkini için son derece uygun bir isim olmalıdır. Üsküp’te bu kadar fazla görünür olmasının temel nedeni de bu olmalıdır. İlginçtir Ohri gibi yerlerde, Terasa adı ve afişleri fazla görünür durumda değildir. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.