SON DAKİKA
Hava Durumu

Bayram sonrası alınan kilolara dikkat!

Zengin sofralarıyla ünlü ülkemizde bir de bayram geldiğinde ziyaretlerin ziyafete dönmesi işten bile değildir. Ancak bayram ziyafetlerinin ardı

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2018 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2018 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bayram sonrası alınan kilolara dikkat!
Zengin sofralarıyla ünlü ülkemizde bir de bayram geldiğinde ziyaretlerin ziyafete dönmesi işten bile değildir. Ancak bayram ziyafetlerinin ardından alınan kilolar da yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor. Bayramda tatlıyı, et yemeklerini fazla kaçıran kimsenin kendini suçlamaması gerektiğini söyleyen Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, “Pişmanlıkları bir kenara bırakıp ne yapmamız gerektiğini konuşmalıyız.” dedi.

Bayram sonra alınan kiloların dengelenmesi için sebzelerin önemine dikkat çeken Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk,Akdeniz tipi beslenmeyi sofralarımızın baş tacı yapalım. Mutfağımızda sebzeler bol, et az olsun. Katı yağ değil, zeytinyağı tüketelim. Kuru baklagillerle hem protein hem lif kazandırdığımız vücudumuzu toparlayalım.” tavsiyelerinde bulundu.



PROBİYOTİKLER ÖNEMLİ

Kurban Bayramı dolayısıyla öğünlerde et tüketiminin artması normal olsa da bunun vücut sağlığına olumsuz etkileri olabileceğini savunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, sözlerine şöyle devam etti; “Tüketmiş olduğunuz yoğun et içerikli öğünler sadece; fazladan doymuş yağ almanıza neden olmuyor. Aynı zamanda bağırsak sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. Bu dönemde kabızlık şikayetiniz arttıysa ilk maddedeki Akdeniz tipi beslenme önerilerinden uzaklaşmamalısınız. Ayrıca probiyotik bakterilerin iyileştirici gücünden de faydalanmak doğru olacaktır.”

ŞEKERDEN BİR SÜRE UZAK DURUN

“Bayramda sunulan tatlı ikramlarını tatlı tatlı kabul ettiyseniz bilin ki; şeker içeren gıdaları bir süre daha hayatınızdan çıkarmakta zorlanacaksınız.” diyerek söze başlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, “Bayram sonrası özellikle kahvaltılarınızı protein ağırlıklı yapar ve yanında bol söğüş sebzeyi ihmal etmezseniz kolaylıkla karbonhidrat bağımlılığından kurtulabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.



ALDIĞINIZ KALORİLERİ KENDİNİZ TELAFİ ETMEYE ÇALIŞMAYIN!

Bayramda alınan kiloların bir uzmana danışılmadan verilmeye çalışılmasını yanlış bulan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, “Bayram sonrası yapılan bir diğer yanlış da; bu dönemde fazlaca alınan kalorileri kendinizce telafi etme yollarına başvurmanız. Bu süreçte ana öğün atlayarak ya da ara öğün tüketmeyerek kendinizce kalori kısıtlama yoluna giderseniz metabolizmanızı daha çok hırpalarsınız. Ayrıca sonraki öğünlerde daha büyük açlık krizi de sinsice sizi bekliyor olacaktır. Yani bütün gün almadığınız kaloriyi sadece bir akşam yemeğinde fazlasıyla alırsınız. Ara öğünlerde bitki çayları, özellikle yeşil çay tercih etmek hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de iştah kontrolünüze yardımcı olur.” şeklinde konuştu.

SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN

Alınan kiloların dengelenmesinde su tüketiminin önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, şöyle devam etti; “Gün içine yayılmış bir şekilde su tüketmeyi kesinlikle unutmayın. Her saat başı 1 bardak su içmek hedefiniz olsun. Şekerli gıdaların yoğun tüketimi ve bayram tatilinde yaptığınız seyahatler nedeniyle artan ödem probleminizin doğal çözümü bol su tüketmekte yatıyor.”

FİZİKSEL AKTİVİTELERİNİZİ İHMAL ETMEYİN

Beslenme düzeninin egzersizlerle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Günlük fiziksel aktivitenizi ihmal etmeyin. Her gün 10 bin adım atmak sizi hem bedenen hem ruhen bayram tatili sonrası dönemde rahatlatacaktır. Son olarak; bu kadar kısa süre içinde bile kendinizi kilo almış görebilirsiniz. “Battı balık yan gider” demek bu noktada kendinize yapacağınız en büyük kötülük olur. Kısa sürede gelen kiloların telafisi gözünüzde büyüttüğünüzden çok daha kolay, emin olun. Yeter ki süreci doğru kişilerle yani “diyetisyenler” ile yönetin.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.