SON DAKİKA
Hava Durumu

Böcek sokmalarında ilk müdahale önemli  

Her mevsim sıkça görülebilen böcek sokmaları, yazın olmazsa olmazı piknik ve tatil gibi aktivitelerle ciddi oranda artış gösteriyor. En s

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2018 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2018 18:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Böcek sokmalarında ilk müdahale önemli  
Her mevsim sıkça görülebilen böcek sokmaları, yazın olmazsa olmazı piknik ve tatil gibi aktivitelerle ciddi oranda artış gösteriyor. En sık görülen vakaların sivrisinek, kene, karaca, tahtakurusu, akrep sokmaları olduğunu ifade eden Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mahmut Demirci, “Özellikle alerjik bünyeye sahip olanları olumsuz olarak etkileyen böcek sokmaları, hayatı da tehdit edebiliyor.” dedi.
Böceklerin soktuğu bölgede genellikle ağrı, şişlik, ısı artışı ve kızarıklık gibi belirtilerin meydana geldiğini ifade eden Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mahmut Demirci, “Bu normal bir reaksiyondur. Genellikle birkaç saat içinde düzelmektedir. İlerde alerjik reaksiyon gelişme riski düşüktür ancak sıfır değildir. Ancak hastada alerjik bir yapı varsa bu kızarıklık lokal olarak kalmamakla birlikte vücutta daha farklı reaksiyonlara neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı. Ancak böcek sokmalarının alerjik bünyelerde bazen hayatı tehdit edebilecek türde tepkiler verebileceğini belirten Uz. Dr. Mahmut Demirci, Özellikle alerjik, astımı olan veya ürtikere yatkın bünyelerde görülebilecek belirtiler şöyle sıraladı;

Yutkunma güçlüğü

Baş dönmesi

Nefes darlığı

Kalp ritminde düzensizlik

Baş dönmesi

Bulantı

Kusma

İshal

Ateş yükselişi
ENFEKSİYON ENGELLENMELİ
Böcek sokmasına maruz kalan kişilerin vakit kaybetmeden sabunlu suyla söz konusu bölgeyi temizlemesi gerektiğine dikkat çeken Uz. Dr. Mahmut Demirci, sözlerine şöyle devam etti; “Sabunlu su ile temizlenen bölgeye varsa antiseptik bir solüsyonun da sürülmesi gerekmektedir. Bu uygulama oluşabilecek enfeksiyonu engellemektedir. Enfeksiyon oluşmaması için o bölgenin sıkılmaması, çizilmemesi ya da kaşınmaması gerekmektedir. Ancak arı sokmalarında iğneyi çıkartmak için bu işlem yapılabilmektedir fakat bu da o bölgeyi tahriş etmeden yapılmalıdır. Bölgede şişme varsa buz veya soğuk kompres uygulanmalıdır. Bunun yanında sokma bölgesi el veya kol ise şişmeyi engellemek için o kısmı kalp seviyesinden yukarıda tutmalıdır.”
KENE VAKALARINDA DİKKATLİ OLUN
Yassı ve oval bir şekli olan kenenin dış parazit türlerinden biri olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Mahmut Demirci, “Kenelerin çoğunlukla bulunduğu yerler; hayvan barınakları ile hayvanların üzerleri, su kenarları ve otlaklar, gür otluk alanlar ve çayırlık alanlardır. Keneler, ısırdıkları anda virüsü bulaştırmaktadır. Kenenin tutunduğu yer bir süre sonra kızarıp kaşınmaya başlamaktadır. Keneyi kesinlikle elle çıkarmaya çalışmamalı çünkü bu kenenin zehrinin tüm vücuda yayılmasına sebep olmaktadır. Bu işlem bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Hastada kene ısırığından şüpheleniliyorsa ve ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, halsizlik, kol/bacak/sırtta şiddetli ağrı ve iştahsızlık gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.” diyerek uyardı.


DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Halk arasında böcek sokmalarına iyi geldiği düşünülen pek çok yöntemin aslında faydasız olduğunu söyleyen Uz. Dr. Mahmut Demirci, “Pek çok kişi böcek sokmasında kaşıntı olan bölgeye kolonya sürmektedir. Kolonya uygulaması o bölgenin tahriş olmasına neden olabilmektedir. Böcek sokması zehirlenmelerinde yoğurt yemek ya da ayran içmek gibi uygulamaların etkisi olmamaktadır. O bölgenin enfeksiyon kapmasını engellemek ilk yapılacak şey olmalıdır.” şeklinde konuştu.
TATİL BÖLGELERİNDE TEDBİR ÖNEMLİ
Böcek sokmalarının sıkça meydana geldiği yerlerden birinin de tatil bölgeleri olduğunu ifade eden Bölümü’nden Uz. Dr. Mahmut Demirci, sözlerini şöyle tamamladı; “Tatile gidecekler valizlerine antiseptik solüsyonlarını, alerji şuruplarını ya da tabletlerini, açık bölgelere uygulanabilecek böcek kovucu ürünlerini koymalıdırlar. Ayrıca valizlere antihistaminik ve topikal steroid kremler de eklenmelidir. Piknik alanlarında giyim tercihleri değiştirilmelidir. Örneğin bu bölgelerde pastel tonlar tercih edilmelidir.” (Bülten)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.