SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu Toprağa Dokunan Ölebilir

Asbestli toprak, akciğer kanseri başta olmak üzene karın zarı kanseri, akciğer zarında kireçlenme ve akciğer zarında sıvı toplanmalarına yo

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2013 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2013 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu Toprağa Dokunan Ölebilir
Asbestli toprak, akciğer kanseri başta olmak üzene karın zarı kanseri, akciğer zarında kireçlenme ve akciğer zarında sıvı toplanmalarına yol açıyor.
                                                                                    

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ‘asbestli toprak kansere neden olur’ konulu seminer düzenlendi. Toplantıya davet edilen ve risk taşıyan dağ ilçelerindeki 60 köyün muhtarından sadece 10'unun gelmesi dikkat çekti. Asbestli toprakların insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir mineral olduğunu ifade eden Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, asbestli toprak başta akciğer kanseri olmak üzere karın zarı kanseri, akciğer zarında kireçlenme ve akciğer zarında sıvı toplanmalarına neden olduğunu söyledi.
1 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA
Asbestli toprakların genellikle evlerde sıva amaçlı kullanıldığını belirten Karadağ, “Asbestli toprak su ile karıştırıldığında kireç gibi hal alıyor. Bunun evlerin dışına sürülmesinin nedeni ise yaz aylarında soğuk, kış aylarında ise sıcak tutma özelliğinden dolayıdır. Biran önce bunun önlenmesi, bu toprakla sıvanan evlerin başka sıva maddelerle tekrar sıvanması gerekiyor. Gelişmiş ülkeler gibi Türkiye'de de kullanılması yasaklanan asbestin, yeterince bilgilendirilmeyen halk tarafından yaygın olarak kullanılıyor. İşin kötüsü bizim ülkemizde de bol miktarda bu topraktan var. Yapılan araştırmalara göre 75 milyon Türkiye’de 1 milyon kişinin asbest ile temasta olduğu gösteriyor. Bu yapılan araştırmalarda ortaya çıkan korkutucu bir başka tablo ise Türkiye’de 473 köyde bu topraktan bulunması ve 2847 kişi solumun yetmezliği şikayeti ile hastaneye başvurmasıdır” dedi.
Akademisyenlerden oluşan heyetin risk altındaki köylere gelerek toprakları inceleyeceği de öğrenildi
.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.