SON DAKİKA
Hava Durumu

Çıplak elle ete dokunmayın!  

Kurban Bayramı’nda sofraların vazgeçilmezi olan eti hazırlarken ve tüketirken dikkatli olmak gerektiğini belirten İhtisas Hastanesi Enfeksi

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2018 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2018 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çıplak elle ete dokunmayın!  
Kurban Bayramı’nda sofraların vazgeçilmezi olan eti hazırlarken ve tüketirken dikkatli olmak gerektiğini belirten İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, kurbanlığın seçiminden, etin hazırlanmasına kadar bayram süresince dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
Oluşabilecek riskleri önlemek için kurbanlıkların veteriner kontrolünde seçilmesi önem taşıdığını ifade eden İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan kurbanlıklar ile temas eden kişilere, hidatik kist, tüberküloz, kuduz, şarbon, bruselloz, salmonelloz, tenya ve toksoplazmozis gibi pek çok hastalığın bulaşma riski bulunuyor.” ifadelerini kullandı. Kesim yapılacak yerin temiz ve hijyen kurallarına uyumlu olması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: “Akan kanın birikmediği, drenajının sağlandığı, haşeresiz, kedi ve köpeklerin dolaşmadığı geniş bir alan olmalı. Kesimi yapılacak hayvanlara kesimden 6-12 saat öncesine kadar yem verilmemeli, sadece su içirilmeli. Et kesiminde kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin, kullanılan kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin temiz olması önemli. Ayrıca, ete temas edecek kişilerin çıplak elle değil eldivenle çalışması gerekir. Hastalık yapan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi için; kesme, yüzme ve eti parçalama işlemleri serin ve temiz yerde yapılmalı, mide ve barsak içeriği karkasa yani gövdeye bulaştırılmamalı. Sadece gözle görünür bulaş varsa gövde yıkanmalı, bunun dışında yıkanmamalı. Kesme ve yüzme işleminin hiçbir aşamasında derinin dış yüzü, et ile temas etmemeli.”
ETİ ÖNCE SERİN YERDE DİNLENDİRİN, SONRA BUZDOLABINA KOYUN
Kurban etleri kesildikten sonra da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu “Büyük parçalar halinde temiz kaplara konulan etlerin, güneş görmeyen serin ve temiz bir yerde 5-6 saat bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerine konularak buzdolabına kaldırılması önem taşıyor. Ayrıca tüm işlemler sırasında ete dokunurken yine mutlaka eldiven kullanılması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Etin kesildikten sonra 24-36 saat bekletilerek tüketilmesini öneren Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu şöyle devam etti; “Etin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerekiyor. Kurbanlık etin saklanması sırasında da bazı noktalara dikkat etmek önem taşıyor. Etin dayanma süresi, buzdolabında+4 derecede, kıymada 1-3 gün, parça etlerde 4-5 gün, derin dondurucuda 6 ay olarak belirtiliyor. Ayrıca, dondurulmuş etlerin çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmaması da önem taşıyor.”
İÇ ORGANLARI KEDİ VE KÖPEKLERE VERMEYİN
Yenilmeyen iç organların imha edilmesi veya derin çukurlara gömülmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Gömülürken atılan organların kedi, köpek gibi hayvanların çıkaramayacağı derinliğe konulması, atılan organların üzerine sönmemiş kireç dökülmesine dikkat edilmeli. Böylece hem kedi ve köpek gibi hayvanların hastalanması, hem de hastalıkların yayılması önlenmiş olur. Karaciğer ve akciğer gibi iç organların da kesinlikle köpek ve kedilere verilmemesi gerekir.” dedi. (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.