SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuk için en yıkıcı travma: Aile içi şiddet 

Ruhsal problemlerin temel etkenlerinden biri olan çocukluk dönemi travmalarına sebebiyet veren psikolojik ve fiziksel şiddet, bireyin ruhsal yap

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2018 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2018 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çocuk için en yıkıcı travma: Aile içi şiddet 
Ruhsal problemlerin temel etkenlerinden biri olan çocukluk dönemi travmalarına sebebiyet veren psikolojik ve fiziksel şiddet, bireyin ruhsal yapısını derinden sarsıyor. Buna bağlı olarak şiddet gören çocuklarda ruhsal problemlerin görülme olasılığının yüksek olduğunu söyleyen Np Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk - Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, aileleri uyarıyor.
Çocuğun maruz kaldığı travmanın tipi ve şiddeti kadar kim tarafından oluşturulduğu da bir o kadar önemli olduğunun altını çizen Np Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk - Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, çocuk için en yıkıcı travmanın aile tarafından uygulanan şiddet olduğunu vurguladı.
PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL ŞİDDET, RUHSAL YAPIYI DERİNDEN SARSIYOR
Maruz kalınan her türlü şiddetin bir şekilde travmaya yol açabileceğini ifade eden Çocuk - Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, şöyle devam etti; “Travmalar bireyi ruhsal ve bedensel olarak olumsuz yönde etkileyen ve çaresiz hissettiren olaylardır. Psikolojik veya fiziksel şiddetin etkileri ruhsal yapıyı derinden sarsar.” Travmanın şiddeti kadar travmaya sebep olan kişinin de önemli olduğuna değinen Çocuk - Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, “Çocuklar için özellikle onları koruyup kollama görevine sahip ebeveynleri ve güven bağlarının temelini oluşturan ailesi tarafından uygulanan travmalar en yıkıcı olanlardır.” ifadelerini kullandı.


UYKU VE İŞTAH PROBLEMLERİ ÖNEMLİ BELİRTİLER
Travma yaşayan bireylerin kısa ya da uzun vadede ruhsal sorunlar yaşayabileceğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Travmaya uğrayan çocuklarda en sık görülen değişiklikler uyku ve iştah ile ilgili olan belirtilerdir. Uyku kalitesinde ve düzeninde bozulma, gece kabusları görülebilir. Sıklıkla iştahsızlık ve kilo kaybı görülür. Önemli olan belirtilerden biri ruh halinde ani değişiklikler olmasıdır. Yani travmatik olay sonrası çocuğun davranışları önceki döneme göre değişir. Kaygı düzeyi artar, yeni korkular ortaya çıkabilir, anne veya babasından ayrılmak istemeyebilir. Okul başarısında ve dikkatinde azalma olabilir.
ÇOCUKLAR, ŞİDDETİ ÖRNEK ALIYOR
Ebeveynlerinin çeşitli sorunları çözmek için şiddete başvurduğunu gözlemleyen çocuğun şiddet eğiliminde olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, “Ebeveynleri gibi şiddete başvuran çocuk hakkında zaman içerisinde okuldan ve bulunduğu sosyal çevrelerden bu yönde şikâyetler gelmeye başlar. Kendisine şiddet uygulayan ebeveynine karşı öfke duyar ve iletişimleri olumsuz yönde ilerler. Aile içi şiddetin çocuğu olumsuz etkilemesi için sadece çocuğa yönelik olması gerekmez. Annesine ve ailenin diğer bireylerine yönelik uygulanan şiddet de çocuğun ruhsal dünyasında derin izler bırakır. Ebeveynler ile olan ilişkilerinden tutun toplumsal cinsiyet rollerinde bile ciddi sıkıntılar yaşayabilir.”


YANLIŞ TUTUMLAR, ÇOCUKLARDA SINIR SORUNUNA YOL AÇIYOR
Sınırını bilmeyen çocukların gereken zamanlarda anne ve babalarından sınırlarına dair, nerede durulması gerektiğine dair geribildirimi alamamış çocuklar olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Bu çocuklara kısaca ‘Nerede durması gerektiğini öğrenememiş veya öğretilmemiş’ çocuklar da diyebiliriz. Baskıcı ebeveyn tutumlarına karşı bazı anne babalar baskı ve uygun sınırlar arasındaki dengeyi kuramayarak çocuklarını sosyal normlardan bağımsız yetiştirmektedir. Bu sınırsız davranışların kendilerini rahat ifade eden ve özgüvenli çocuk yetiştirmek olduğunu düşünmektedirler. Ancak her ebeveynin en temel görevlerinden biri çocuğunu ileride sosyal olarak kabul gören, mutlu bir birey olarak yetiştirmektir. Bunun için sosyal normlara uygun davranmayı ve diğer insanların özgürlük alanlarına müdahale etmeyen bireyler olmayı onlara güzelce anlatmalıdırlar. (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.