SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklarda bu virüse dikkat!

Çocuklarda görülen rotavirüs hastalığı, şiddetli mide ve bağırsak iltihabının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Geliş

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2014 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2014 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çocuklarda bu virüse dikkat!
Çocuklarda görülen rotavirüs hastalığı, şiddetli mide ve bağırsak iltihabının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor.

Gelişmekte olan ülkelerde rotavirüs hastalığının yılda yarım milyon kişinin ölümüne neden olduğunu belirten Özel Adana Avrupa Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor İsmet Öncü, hemen hemen bütün çocukların, 5 yaşına kadar bu hastalığa yakalandığını söyledi.

ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINA DİKKAT
Uzman Dr. İsmet Öncü, virüsün genellikle kış aylarında ortaya çıktığını ve belirtilerinin "cıvık ishal, kusma ve ateş” olduğunu söyledi. Virüsün ilerleme aşamasının 2-3 gün devam eden ateş ve kusma, sonrasında kan içermeyen sulu dışkılama şeklinde olduğunu ifade eden Öncü, hastalığın 4-6 gün sürdüğünü anlattı. Rotavirüs hastalığının bulaşıcı olduğunu belirten Öncü, çocukların çoğu üç yaşına kadar bu hastalığa karşı bağışıklık sistemini geliştirdiklerini fakat bu bağışıklığın kısmi olduğunu söyledi. Öncü, “Hastalığın tekrar etmesi halinde ilk hastalanmaya nazaran daha hafif geçer” dedi.

600 BİN ÖLÜM
Yılda ortalama iki milyondan fazla hastane yatışına ve 600 bin ölüme sebep olan rotavirüs ishalinin önlenmesinin tek yolunun rotavirüs aşısı olduğunun altını çizen Öncü, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk doz bebek 6-12 haftalık iken uygulanarak bebek 24 haftalık olana kadar tamamlanmalıdır. Virüsün önlenmesinde temizlik son derece önemlidir. Yiyecek hazırlamadan veya yiyecekleri ellemeden, tuvalete gittikten sonra, rotavirüs hastası kişilere refakatçi olduktan sonra ellerimizi sabun ve su ile 10 saniye kadar iyice yıkamamız gereklidir.”
Tedavi sürecine de değinen Öncü, hastanın hastalık süresinde su kaybını önlemek için bol su tüketmesi gerektiğini söyledi. Seyreltilmemiş meyve suyu ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Öncü, “Doktorunuz tarafından tavsiye edilmeyen, özellikle çocuklar başta olmak üzere hastalara kusma ve ishal önleyici ilaçlar verilmemelidir” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.