SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocukların gece terörü sorunu önlenebilir mi?

DENİZ AKIN Çocuklar yeterli ve kaliteli uyku alamadığı zaman dikkat ve hafıza

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2019 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2019 18:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çocukların gece terörü sorunu önlenebilir mi?
DENİZ AKIN
Çocuklar yeterli ve kaliteli uyku alamadığı zaman dikkat ve hafıza sorunlarıyla karşılaşabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Başoğlu Öner, çocuklarda uyku sorunuyla ilgili bilgiler verdi.
“Kaliteli uyku, çocuğun büyüme ve gelişimi için oldukça önemlidir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Başoğlu Öner uyku sorularından nasıl başa çıkılır anlattı:  Çocukluk çağında yeterli ve kaliteli uyku alamayanlarda dikkat ve hafıza sorunları görülmektedir. İlerleyen dönemlerde ise, uykusuzluk çocuğun okul başarısını olumsuz etkileyebileceği gibi saldırgan davranışlara da yol açabilir. Uyku; farkındalığın ve çevresel uyaranlara yanıtın geri dönüşümlü olarak azaldığı, periyodik ve fizyolojik bir süreçtir. Bedenimiz uykuda sadece dinlenmez, aynı zamanda yenilenir. Zamanında doğan bir bebek günün ortalama 16-17 saatini uykuda geçirir. İlk haftalarda kısa aralıklı uyku periyotları, üçüncü haftadan sonra uzamaya ve geceye doğru kaymaya başlar. Bebeğin gündüz uykuları 3. aydan sonra kısalır. Bu dönemde bebekler, ebeveyn sallaması veya emerken uyuma gibi bir uyku aracı kullanmadan kendi kendilerine uyumayı öğrenebilirler. Bebeğin kendi kendini sakinleştirip, uykuya dalması öğrenilen bir davranıştır. Yani annelerin bu zaman diliminde bebeklerine, kendi kendilerine uyuyabilmeyi öğretmeleri gerekir. 3 ila 6 ay arasında bebekler gece-gündüz ayrımı yapmaya başlarlar. 9 aylık bebeklerin yüzde 70’i gece boyunca aralıksız uyur. Bebeklerde sabah uykuları 2 yaş sonrasında biter; öğleden sonra uykusu 5 yaşına kadar devam edebilir.
HAFTADA 3 GÜN DEVAM EDİYORSA DİKKAT!
Uyku problemleri en az haftada 3 gün görülen ve 3 ay süreyle devam eden problemlerdir. Çocuklarda sıklıkla görülen uyku sorunları; sık sık uyanma, uykuya direnme ve uykuya dalmakta güçlük çekmedir. Çocuğun uykusunun hafif olması, gazlı bebek olması, huyu (hareketli, zor sakinleştirilen), nörolojik gelişiminin geri olması, bademciklerinin ve geniz etinin hava yolunu daraltacak kadar büyük olması, bebeğin uyutulurken sallanması, emzirme gibi bir aracı kullanması, ailenin uzun çalışma saatleri, uyku sırasında sık kontrolle bebeğin uykusunun bölünmesi, kalabalık yaşam koşulları uyku kalitesini etkileyen durumlardır. Televizyon izlemek ve bilgisayar kullanmak da uykuya dalma süresini uzatıp, uyku derinliğini azaltır. Yetersiz ve kalitesiz uyku, dikkat ve hafıza sorunlarına, kaygı bozukluğuna, saldırgan davranışlara, okul başarısızlığına yol açabilmektedir. Çocukluk çağında yaşanan uyku sorunlarının obeziteyle ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.