SON DAKİKA
Hava Durumu

Çölyak hastalığı ve belirtileri

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ FRANSIZ DİLİ EĞİTİM ANABİLİM DALI TARAFINDAN ÇÖLYAK HASTALIĞI HAKKINDA SEMİNER DÜZENLENDİ. (İHA/BURSA-İHA)

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2016 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2016 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çölyak hastalığı ve belirtileri
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü Fransız Dili Eğitim Anabilim Dalı tarafından çölyak hastalığı hakkında seminer düzenlendi.
 

 

Normalde 214 kişiden 1 kişide rastlanılan çölyak hastalığının her kesimden insanda görülebildiğine işaret eden Doç. Dr. Fatih Ünal, yapılan araştırmalara göre akraba evliliğinin yoğun olduğu bölgelerde bu hastalığa rastlanma sıklığının daha fazla olduğuna işaret etti. Genlerin akrabalar arasında daha sık dağıldığını, genetik geçişler olduğu için çölyak hastalığının çocuklara daha sık geçtiğinin altını çizdi. Ünal, “Ancak çevre faktörleri de var. Uzun süreli antibiyotik kullanma, uzun süre stres altında kalma bu hastalığı tetikleyebilir. Doğumdan itibaren 6. aydan sonra bu hastalık baş gösterebiliyor. Bazı durumlarda bebekler için tamamlayıcı beslenmeye başlanması gerekiyor. Gluten denilen madde buğdayda yapışkanlığı sağlayan bir maddedir. Bu ince bağırsak ile temas ettikten sonra hastalık 4 ay ile 14 yıl arasında her zaman çıkabilir." dedi.

 
BELİRTİLERİ
Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyeti olarak biliniyor. Çölyak hastalığı, karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, kusma, bezginlik, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikâyetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik ve ciltte kaşıntılı döküntülerle belirti veriyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.