SON DAKİKA
Hava Durumu

Çölyak’la yaşamak!

Salgın sürecinde bir çok hassasiyet ne yazık ki geri planda kalırken, gözümüzden kaçsa da hayatın içinde kalan ciddi sorunlar var. İşte Anneler Günü ile aynı güne rastgelen Çölyak Günü de bu hastalığı çekenlerin yaşadıklarının ve hassasiyetlerinin toplum tarafından bilinmesi açısından önemli. Bu yıl Ramazan ayına denk gelen Çölyak Günü, özellikle bir ömür süren sabrı göstermesi açısından önemli. 

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2021 18:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2021 18:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çölyak’la yaşamak!

Çölyak, vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak nitelenen rahatsızlığa karşı bilinen tek tedavi yöntemi glüteni kesmek. Ancak bu da bir ömür boyu süren zorlu bir süreç. Zaman zaman marketlerin bir köşesinde gördüğümüz glütensiz yazar ürünlerle beslenmek durumunda bu hastalar. Dahası sabundan kreme glüten diyeti hepsinde olmak durumunda. İşte bu zor yaşamın sahipleri için 2010 yılında Bursa Çölyakla Yaşam Derneği kuruldu.


Kurulduğu tarihten bugüne kadar farkındalık oluşturmak ve bu hastalara hayatı kolaylaştıracak adımların atılması için mücadele eden Çölyakla Yaşam Derneği, sonuç odaklı siyasi ve kamu alanında yürüttüğü faaliyetlerde önemli sonuçlarda almış.  Özellikle Çölyaklı hastaların ömür boyu yapmak zorunda oldukları Glutensiz beslenme diyetleri, sosyal psikolojik ve ekonomik manada en sağlıklı bir şekilde yürütülmeleri adına faaliyetlerini sürdüren derneğin girişimleri ile Bursa’da özellikle kamu ve siyaset bu alanda önemli adımlar atarken, Türkiye’ye örnek projeler de ortaya çıktı. 
Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Atay, çalışmaları hakkında bilgi verirken, “Bunun en büyük örneği Ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek Yüzde yüz Glutensiz Alakart Restorant Kafe Pastanesi ve market alanı olan büyük ve çok güzel bir sosyal tesisi hizmete sunduk. Bu örnek çalışmanın baş mimarı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş’tır. Sevgili başkanımızın gönülden çok güzel hareketi ülkenizdeki diğer belediyelerimize örnek olmuştur. Derneğimize ve doğal olarak üyelerimize ait olan bu iktisadi işletmenin öncelikle hedefleri üretimi ulaşımı maliyeti zor olan Glutensiz ürünleri üretmek halka arz ederek hem Glutensiz beslenmenin güzelliğini tanıtmak, elde edilen gelirle durumu olmayan ailelerimize ücretsiz ve uygun fiyatlarla hizmetlerine sunmak hedefiyle çalışmaktadır. Her kesin malumu üzere sıkıntılı pandemi döneminde bile camiamızı mağdur etmeden büyük bir gayretle biz bize yeteriz cümlesini fazlasıyla doldurduk. Bu sıkıntılı süreçte Osmangazi Belediyemizle yaptığımız destek protokolü ile unlu mamul üretimlerimizde yüzde 40’a varan indirimlerle büyük bir katkıya vesile olunmuştur.  Sayın Mustafa Dündar Başkanımızın bu güzel desteği bir örnek teşkil edip diğer ilçe belediyelerimize de ışık tutacaktır” ifadelerini kullandı. 


ÜLKE GENELİNDEKİ ÇALIŞMALARA DESTEK
Bursa Çölyakla Yaşam Derneği, yerelde faaliyetlerini sürdürürken ülke genelinde Çölyak politikalarının ciddi bir zemine oturması için de diğer derneklerle birlikte verilen mücadeleye de katkı sağlarken, TBMM’de kurulan Çölyak Araştırma Komisyonu, Bakanlıklarla yapılan Çalıştaylar, Lobi faaliyetleri de bu çalışmalar arasında yer aldı. 


Başkan Yusuf Atay, “En son olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Rapor ücret artışlarını bizzat açıklamış olması bu konuda ne kadar büyük Yol aldığımızın göstergesi olmuştur. Bu biz Çölyak camiası İçin yeni yeniden büyük bir başlangıç adımı olarak tarihe geçmiştir. Yakın Zamanda Türkiye Çölyak Dernekleri olarak Bursa’mızda federasyon olma yolundaki imzalarımızı atarak bu kutsal ve anlamlı çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandıracağımızdan şüphemiz yoktur. Bu münasebetle 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü ve güzel bir tesadüf olan Anneler gününü Kutlamanın Sevinç’ini onurunu yaşamaktayız. Dünden bu güne Camiamıza Gönülden katkı koyan Tüm Gönül İnsanlarına Hükümetimize Siyasi erklere ve Devletimizin Başı olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Şükran’larımızı sunar. Bu Mübarek Ramazan Ayı hürmetine Rabbimden Çölyak Ailemize Ülkemize İslam alemine ve Dünya insanlığına Sağlık Huzur Barış getirmesi yönünde niyaz ederiz” ifadelerini kullandı. 

Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay’ın  Çökyak, pandemi, Anneler Günü ve Ramazan üzerine paylaştığı mesaj da şöyle; 


“PANDEMİ, ÇÖLYAKLA YAŞAM, ANNELER GÜNÜ, RAMAZAN&ORUÇ 
Evet sevgili dostlar bahsi geçen dört başlığın bize ortak bir mesajı işaret ettiğinin farkında mısınız.!?
Gelin beraber değerlendirelim 


PANDEMİ
Malumunuz üzere bir buçuk yıldır dünyaca büyük bir salgın sınavı vermekteyiz çok sancılı zahmetli acılarla hüzünlerle dolu günler geçirmekteyiz ve görünen o ki bu süreç bir süre daha hayatımızda olacak. Bu zahmetli süreci atlatmanın en büyük sloganı SABIR.!


ÇÖLYAKLA YAŞAM 
Çölyak Ömür boyu Glutensiz beslenme zorunluluğu olan bir hastalık sosyolojik, psikolojik ve ekonomik açıdan yürütülmesi çok zor olan mecburi bir beslenme modeli. Bu süreci de aşmanın en büyük anahtarı yine SABIR.!


ANNELER GÜNÜ 
Şefkatin, merhametin, gayretin, fedakarlığın rol modeli olan Anne hayatımızın her evresinde bize her manasıyla ışık tutan tüm zorluklara göğüs geren ve asla pes etmeyen, bizim diz çökmemize izin vermeyen, SABIR Kelimesinin Vücut bulmuş hali 


RAMAZAN VE ORUÇ 
İslam inancının en güzel yaşandığı, Mübarek bir ay olan Ramazan ve bu ay içerisinde tütmüş olduğumuz oruç ibadeti biz insanlık âlemine büyük ibretler tavsiyeler vermekte.  Maksadın sadece aç kalmamak olmadığı içinde büyük öğretilerin olduğu bu güzel ayında yine anahtar kelimesi SABIR.! Biz ÇÖLYAK Ailesi olarak bu dört ana başlığı aynı günlerde yaşayan bir topluluğuz. Ve bu sıkıntıları, Değerleri, Öğretileri her daim yaşamaktayız ve yaşamaya devam edeceğiz.! Ve bizim diğer adımız SABIR’dır. Bu güzel ayın İçinde bizim için anlamı büyük olan ÇÖLYAK&ANNELER GÜNÜ 9 Mayıs’ta bir araya gelmiştir. Bu münasebetle Duamız şöyle olsun Rabbim bizlere ve annelerimize Sabırların selamete ermesi ve güzel günlerin hayırlısıyla dünyamıza gelmesini nasip eyle.!”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.