SON DAKİKA
Hava Durumu

Ebola Avrupa'ya mı sıçradı?

İspanyol hükümetinin, geçtiğimiz 22 Eylül'de Sierra Leone'den Madrid'e getirdiği ve 3 gün içinde hayatını kaybeden Ebola hastası misyoner Ma

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2014 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2014 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ebola Avrupa'ya mı sıçradı?
İspanyol hükümetinin, geçtiğimiz 22 Eylül'de Sierra Leone'den Madrid'e getirdiği ve 3 gün içinde hayatını kaybeden Ebola hastası misyoner Manuel Garcia Viejo'ya bakan hemşirelerden birinde Ebola virüsü çıktı.

Madrid'deki Carlos III hastanesinde 15 yıldan uzun bir süredir çalışan ve Garcia Viejo ile ilgilenen hemşirelerden biri olan 44 yaşındaki bir kadında Ebola virüsü çıktı. Bu sabah acil servise kaldırılan kadın hemşireye iki analiz yapıldığını ve ikisinde de Ebola virüsünde pozitif sonuç çıktığı bildirildi.

İspanya'da şimdiye kadar görülen üçüncü Ebola vakası olurken, bundan önce Afrika'da görev yapan 2 misyoner (rahip ve doktor) Ebola'dan dolayı Madrid'e getirilmiş, 2'si de hayatını kaybetmişti.Ebola virüsü çıkan kadın hemşirenin, evli olduğu ancak çocuğu olmadığı bildirildi.

Olay, İspanya ve Avrupa'da ilk defa Ebola virüsünün sağlıklı birine bulaşma vakasının görülmesi bakımından önem taşıyor.

İspanya Sağlık Bakanlığı alarma geçti

İspanya Sağlık Bakanlığı hemen alarma geçip, Ebola vakasıyla ilgili özel bir çalışma grup oluştururken, Sağlık Bakanı Ana Mato'nun da basına bilgi vereceği açıklandı.

İspanya Sağlık Bakanı Ana Mato, ülkede görülen ilk Ebola vakası nedeniyle halka "sakin olun" çağrısı yaptı.

Mato, Madrid'de ortaya çıkan ve Avrupa'da bir ilk olması açısından önem taşıyan Ebola virüsü bulaşan kadın hemşire vakasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. "Hasta ve tüm vatandaşlarımızın sağlık güvenliği için tek tek tüm tedbirler alındı" diyen Mato, Ebola'nın ortaya çıkmasından bu yana Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıkladığı tüm protokolleri yerine getirdiklerini savundu.

Şu anda çok geniş kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü, ilk olarak "Virüsün bulaşmasına neden olan kaynak ne?" sorusunun cevap arandığını kaydeden Mato, "Ulusal ve uluslararası düzeyde tüm koordinasyonlarımız var ve tüm güvenlik protokolü uygulanıyor. Ülkemizdeki tüm vatandaşlarımız sakin olsun" çağrısında bulundu.

Basın toplantısına katılan Madrid Özerk Yönetimi sağlık direktörlerinden Antonio Alemany de ebola virüsünün buluştuğu kadın hemşirenin 22 Eylül'de Madrid'deki Carlos III Hastanesi'ne getirilenEbola hastası Manuel Garcia Viejo ile iki kez ilgilendiğini açıklayarak, "İlkinde hemşire olarak direkt temas var. İkincisinde ise hasta öldükten sonra odasına girerek, eşyalarını toplamış" dedi.

44 yaşındaki kadın hemşirenin, Garcia Viejo'nun 25 Eylül'de vefat etmesinden 1 gün sonra izne çıktığını söyleyen Alemany, ateşle ilgili ilk bulguların 30 Eylül'de çıktığını ve 5 Ekim'de hemşirenin hastaneye yatırıldığını belirtti.

Alemany, " Ebola virüsü sadece direkt virüs ile buluşuyor ve hemşiredeki tek bulgu ateş. Ancak ateşi,Ebola vakaları için temel olarak gösterilen, 38,6 dereceye hiç çıkmadı. Hastanın şu anda ateşi var ve durumu normal bir seyirde. En önemli olan şey bu hastanın, artık tamamen izole edilmiş olmasıdır" şeklinde konuştu.

Alemany ve Sağlık Bakanlığı Kamu Sağlığı Genel Direktörü Mercedes Vinuesa, Ebola virüsü bulaşan kadın hastanın izindeyken direkt temasa geçtiği kişileri araştırdıklarını belirterek, şimdilik 30 kişilik bir liste yaptıklarını ve olası bir virüs bulaşma riskine karşı bu kişilerin tek tek analiz edilip, 21 gün boyunca gözetim altında tutulacaklarını kaydettiler. Kadın hemşirenin sadece kocasının olduğu, çocuklarının olmadığı da vurgulandı.

Bu arada basın toplantısı sırasında İspanyol gazetecilerin, Bakan Mato ve ekibine yönelttiği "Afrika'dan Ebola hastalarını Madrid'e getirirken 'hiçbir risk yok' diyordunuz ama oldu. İstifa edecek misiniz?", "Virüs nasıl bulaşmış olabilir?", "Güvenlik protokolünün neresinde hata yapıldı?", "Madrid'deki hastanelerin personellerinin büyük bölümü Ebola virüsüne karşı nasıl bir protokol uygulayacağını bilmiyor. Ne yapacaksınız?", "Ebola virüsü kaç kişiye bulaşmış olabilir?", "Hemşirede ilk bulgu 30 Eylül'de çıkmasına rağmen neden 5 Ekim'e kadar dışarıda dolaşmasına izin verdiniz?" şeklinde soruları cevapsız kaldı.

Sağlık Bakanı Mato, "Bugün itibarıyla hepimiz çalışıyoruz. Tek düşüncemiz hastamız ve vatandaşlarımızın sağlık güvenliği. Hatanın nerede olduğunu henüz bilmiyoruz" derken, Kamu Sağlığı Genel Direktörü Mercedes Vinuesa da "Risk hiçbir zaman sıfır değildi. Bu her ülke için aynı" şeklinde konuştu.

Şu anda Madrid'in Alcorcon hastanesinde olan hastanın bundan önceki iki vakada olduğu gibi Carlos III Hastanesi'ne nakledileceği bildirildi. Sağlık güvenlik protokolü gereği Ebola hastasıyla ilgilenen personele özel kıyafetler giydiriliyor.

Öte yandan İspanya'daki Hemşireler Genel Konseyi Başkanı Maximo Gonzalez Jurado, İspanyol resmi haber ajansı EFE'ye yaptığı açıklamada, Ebola virüsü bulaşan hemşire olayı ile ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama istediklerini, sorumluları bulmak için yasal girişimlerde bulunmaya hazırlandıklarını söyledi.

Ayrıca Kamu Sağlığı Federasyonu da yaptığı yazılı açıklamada, Afrika'daki Ebola hastası iki misyoneri Madrid'e getiren İspanyol hükümetini "sorumsuzlukla" suçladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.