SON DAKİKA
Hava Durumu

Egzersiz her zaman sağlık getirmiyor

  Zeynep GÜMÜŞ Vücuttaki tüm sistemleri olumlu etkilediği bilinen egzersiz, bilin

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2017 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2017 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Egzersiz her zaman sağlık getirmiyor
 

Zeynep GÜMÜŞ

Vücuttaki tüm sistemleri olumlu etkilediği bilinen egzersiz, bilinçsizce yapılacak olursa eğer kas yapısını bozarak hücrelerin kan dolaşımına karışmasına yol açıyor.

Kalp ve kemik sağlının güçlenmesi için yapılan sporda eğer süze ve yoğunluk olarak bilinçsiz seçimler yapılacak olursa bu durum kas yapısının eriyip tükenmesine yol açabiliyor. Bu durumun ‘rabdomiyoliz’ denilen bir sağlık sorununa yol açtığını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Yeterli sıvı almadan, fiziksel olarak yorgun, sıcak ve havasız ortamlarda yoğun egzersiz yapan kişilerde rabdomiyoliz gelişme riski oldukça yüksek. Ayrıca trafik ve iş kazaları gibi travmatik durumlar, ilaçlar, enfeksiyonlar ve bağ dokusu hastalıkları da rabdomiyolize neden olabilir” dedi.Atasoyu, hastalığın belirtilerini ise “Rabdomiyolizin başlıca belirtileri kaslarda yoğun ağrı, güçsüzlük, spazm, gerginlik ve koyu renkli idrar” diyerek açıkladı.

EN BÜYÜK ETKEN AĞIR EGZERSİZ

Rabdomiyolize neden olan travma dışı durumlar arasında ağır egzersizlerin başta geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Atasoyu, ilaçlar, sıcak çarpması, yılan ısırması, arı sokması, mantar zehirlenmesi, enfeksiyonlar, kas hastalıkları, epilepsi nöbetleri sonrası elektrolit denge tiroit bezinin yetersiz çalışması gibi durumlarda da rabdomiyolizin gelişebildiğini söyledi.

SIVI TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ

Rabdomiyolizin çocuk yaş grubunda nadiren ortaya çıktığını, genellikle ileri yaşta görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Diyabet, böbrek, karaciğer ve tiroit bozukluklar gibi çok sayıda ilaç kullanımı rabdomiyoliz sıklığını arttırıyor” dedi. Özellikle ağır sportif aktiviteler sonrasında rabdomiyoliz gelişmiş hastaların öncelikle su içmeyi ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Atasoyu, “Günlük 6 ila 8 bardak su içmenin yanı sıra, hafif-orta düzeyde yapılan egzersizlerde 3 ila 4 bardak daha ilave su içilmesi uygun olur. Ağır düzeyde yapılan egzersizlerde su dışında tuzlu-şekerli sıvılar da içilebilir” dedi.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.