SON DAKİKA
Hava Durumu

Gebe Üniversitesi'nde suyla gelen sağlık…

Enise DİKMEN Gebelik döneminde kabızlık ve gaz problemlerinin önüne geçmek adına sıvı

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2019 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2019 18:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gebe Üniversitesi'nde suyla gelen sağlık…
Enise DİKMEN
Gebelik döneminde kabızlık ve gaz problemlerinin önüne geçmek adına sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Gebe Üniversitesi uzmanları, kahvaltıdan önce içilecek 2 bardak kadar ılık suyun, böylece şikâyetlerin önüne geçilebileceğini hatırlattı.
Anne adayları, Doruk Sağlık Grubu tarafından hayata geçirilen Gebe Üniversitesi aracılığıyla bilgilendirilmeye devam ediyor. Doruk Yıldırım Hastanesi’ndeki Gebe Üniversitesi etkinliğine çok sayıda anne adayı katılım sağladı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Op. Dr. Gizem Yıldırım ve Op. Dr. Fatoş Deniz Yiğittürk tarafından yapılan sunumlarda, “Gebeliğin 3 aydan sonraki sık karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, gebelik işlemleri, rutin tetkikler ve aşılama programı” gibi konular ele alındı. Gebelik döneminde birçok anne adayından benzer şikâyetler geldiğini ve bu şikâyetlerle nasıl başa çıkılabileceği hakkında bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gizem Yıldırım, sık görülen şikâyetlerin başında kabızlık ve gaz problemi geldiğini anımsattı.

“SİNDİRİM SİSTEMİ YAVAŞLIYOR”
Bir gebenin mide boşalması, bağırsaklarının boşalması normal bir insandan çok daha geç olduğunu belirten Dr. Yıldırım, “Geciktiği için kabızlık ve gaz şikâyetlerimiz artıyor. Alınan bazı takviyeler de bunlara katkıda bulunuyor. Sıvı alımının yetersiz olması kabızlık ve gaz problemini artırıyor. Yeterli sıvı alamazsak, yeterli bağırsak pasajımız gerçekleşmiyor, metabolizmamız da yavaşladığı için kabızlık ve gaz şikâyetlerimiz artıyor. Bazı besinlere daha çok önem veriyoruz. Örneğin süt içiyoruz. İnek sütünü her bünye kabul etmeyebiliyor. Alınan bazı farklı gıdalar ve besin takviyeleri, bizim gaz şikâyetlerimizi tetikliyor” dedi.

HER SABAH 2 BARDAK ILIK SU
Kabızlık ve gaz problemlerinin önüne geçmek adına yapılabilecekler hakkında bilgiler veren Dr. Gizem Yıldırım, sıvı alınımının artırılması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Özellikle vücut ısısına yakın sıcaklıkta su tüketilmesini öneriyoruz. Sabah kalktığımızda 2 bardak ılık su, bağırsaklarımızı çalıştırmaya çok faydalıdır. Bazı anne adaylarının ‘ben açık çay içiyorum, meyve suyu içiyorum, meyve çayı içiyorum’ dediklerini duyuyoruz. Bunlar suyun yerini tutmuyor. Çünkü bu ürünler idrarla atılıyor ve vücuttaki introvasküler volümü tam olarak artırmıyor. Atıldığı için bizim istediğimiz etkiyi görmemizi engelliyor. O yüzden en azından gün içinde 12 bardak kadar su tüketilmesini öneriyoruz. Burada da soğuk değil ılık su tüketilmesini öneriyoruz. Çünkü ılık su bağırsak pasajının çalışması için faydalıdır.” Dr. Yıldırım, gebeliğin ilerleyen haftalarında büyüyen rahmin de bağırsaklara baskı yapabildiğini ve bu durumun da kabızlık şikâyetlerini artırabildiğini sözlerine ekledi. Programda konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatoş Deniz Yiğittürk de gebelikteki takip aralıkları ve yapılan tahliller ile aşılama aralığı hakkında bilgiler verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.