SON DAKİKA
Hava Durumu

Görme kaybını görmezden gelmeyin  

Hızlı kilo verme ve stresin ani görme kayıplarına yol açabildiğini söyleyen Acıbadem Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Esgin, 5-10 sa

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2017 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2017 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Görme kaybını görmezden gelmeyin  
Hızlı kilo verme ve stresin ani görme kayıplarına yol açabildiğini söyleyen Acıbadem Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Esgin, 5-10 saniyelik görme kayıplarında bile doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Canan GÜLEÇ

Görme kaybı yaşayanların yaklaşık yüzde 80’inin önlenebilir ya da tedavi edilebilir olduğunu belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Esgin, “Bu tablo, gözde ortaya çıkan her türlü durumda vakit kaybetmeden hekime başvurmanın da gerekliliğini ortaya koyuyor.” dedi. Özellikle ani görme kayıplarında vakit kaybetmeden uzman görüşü almak gerektiğini anlatan Esgin, “Her ne kadar görme yeteneğinde yaşanacak kayıp herkeste endişe yaratsa da bazen bu sorun fark edilemeyecek ya da ciddiye alınamayacak kadar kısa süreli olabiliyor. Dolayısıyla zaman kaybedilebiliyor. Ani görme kaybı mutlak müdahale edilmesi gereken bir sorun olmakla birlikte, kalp veya beyin gibi hayati organlarımızdaki problemleri de haber vermesi açısından da önem taşıyor.” dedi.

KISA SÜRSE DE DİKKATE ALIN

Ani görme kaybının, görmenin 5-10 saniye kadar kısa süreli veya kalıcı şekilde kaybedilmesi olarak tanımlandığını vurgulayan Esgin “Kayıp, bütün görüş alanını kapsayarak tamamen ortam ışığı söndürülmüş gibi kapkaranlık olabileceği gibi siliklik veya soluk görme biçiminde de yaşanabiliyor. Ancak bu noktada sorunun şiddeti ya da süresine bakmayıp zaman kaybetmeden hekim tarafından muayene edilmesine dikkat etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

GÖRME KAYBI GEÇ ANLAŞILABİLİYOR

Ani görme kayıplarının gözü besleyen damar sistemi, görüntüyü beyne götüren görme siniri veya göz içindeki merceğin beslenme sorunları gibi farklı etkenlerden kaynaklanabildiğini anlatan Prof. Dr. Haluk Esgin, “Genellikle tek gözde meydana gelmesine karşın, dev hücreli arterit gibi bazı damar iltihaplarında veya sahte alkol kullanımında toksik sebeplere bağlı kısa aralıklı olarak her iki gözde de kayıplar yaşanabiliyor. Bu nedenle görme düzeyi bir göz kapatılarak kontrol edilmeli. İki göz arasındaki görüntüde bir fark varsa, ortada sorun olduğu anlamına geliyor” dedi.

Hızlı kilo kaybına dikkat!

Ani görme kayıplarının sıklıkla ileri yaşta görüldüğünü belirten Prof. Dr. Haluk Esgin, özellikle hızlı kilo kayıpları sonrasında ya da vücut şekillendirme için kullanılan takviye ürünlerine bağlı olarak bu sorunla karşılaşılabileceğine dikkat çekti. Bu durumun, sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, metabolizmadaki değişikliğe bağlı görme sinirinin beslenmesindeki bozulma sonucu ortaya çıktığını iddia eden Esgin, şunları söyledi: “Dolayısıyla mutlaka bir diyetisyen kontrolünde ve vücuttaki vitamin ve minerallerin takibi yapılarak kilo verilmesi gerekiyor. Bununla birlikte yine günümüzde yoğun stres altındaki mesleklerde çalışanlarda da haftalar ya da aylar sürebilen görme azalmaları yaşanabiliyor. Gözün damar tabakasındaki bölgesel bozulmalara bağlı olarak ortaya çıkan bu durumda ise uygun ilaç ve lazer tedavileriyle görmenin tekrar kazanılması mümkün olabiliyor. Ayrıca, strese yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması hastalığın tekrarlamasının önüne geçilebiliyor. Bazen kısa süreli kayba yol açan göz damarlarındaki spazm veya kısa süreli tıkanmalar, kalp veya hayati ana damar sistemindeki bozuklukların erken teşhis edilmesiyle tedavi edilebiliyor. Bu sayede görme kayıplarının da kalıcı hale gelmesi önlenebiliyor.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.