SON DAKİKA
Hava Durumu

Kanser hastaları oruç tutabilir mi?

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastalarının, ibadetlerini yerine getirmeden önce hastalı

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2016 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2016 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kanser hastaları oruç tutabilir mi?
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastalarının, ibadetlerini yerine getirmeden önce hastalığın evresi, tedavi koşulları ve tedavi sonrası süreci dikkate alarak hareket etmeleri öneriliyor





Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Oktay Çelik, "Kanser tedavisi aktif bir şekilde devam eden kişilerin hem kalori hem de sıvı ihtiyacını karşılamaları gerekiyor. Aynı zamanda hastalığın son evresinde olan, destek bakım ile takip edilen zayıf ve genel durumu kötü olan kişilerin de oruç tutması oldukça risk taşıyor." ifadelerini kullandı.Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Oktay Çelik'in, kanserli hastaların oruç tutmasına yönelik görüşlerine yer verildi.Kanser ve açlık ilişkisinin sürekli konuşulan ve ramazan ayı nedeniyle de gündemde olan bir konu olduğunu belirten Çelik, uzun süreli düşük kalori alımı ile bazı tümörlerde büyümenin yavaşladığının gözlemlendiğini ifade etti.

Kemoterapi, radyoterapi gibi aktif tedavi alan ve yakın tarihte ameliyat olmuş hastalara oruç tutmamalarını tavsiye eden Çelik, şunları kaydetti:"Uygulanan tedavinin; bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, ağrı, ishal veya kabızlık gibi pek çok yan etkisi olabiliyor. Söz konusu yan etkiler nedeniyle iştah azalıyor ve dolayısıyla vücuda kalori alımında da azalmalar oluyor. Aynı zamanda tedavi sırasında kişiyi birçok yönden etkileyen ilaçlar, vücuttan ancak böbrek ve karaciğer yoluyla atılıyor. Bu nedenle kemoterapi alan kişilerin sıvı ve gıda alımı hem tedavinin devam etmesi, hem de tedavinin yan etkilerinden korunması için oldukça önem taşıyor. Oruç sırasında beslenme ve uyku düzenindeki değişiklikler, vücudun dengesini etkileyebiliyor. Kabızlık, sıvı ve tuz kaybı bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve strese neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Kanser tedavisi sırasında kişilere oruç tutmayı önermediklerini vurgulayan Çelik, şu tavsiyelerde bulundu:"Sıcak hava nedeniyle kemoterapi alan kişilerin sıvı ihtiyacı daha çok artıyor. Kanser tedavisi aktif bir şekilde devam eden kişilerin vücudun hem kalori hem de sıvı ihtiyacını karşılamaları gerekiyor. Aynı zamanda hastalığın son evresinde olan, destek bakım ile takip edilen; zayıf ve genel durumu kötü olan kişilerin de oruç tutması oldukça risk taşıyor. Ancak kanser tedavisini tamamlamış ve takipte olan kişiler, kendi istekleri doğrultusunda oruç tutabiliyor. Her koşulda kanser tedavisi gören kişilerin yaz aylarını vücutlarını zorlamadan, bol sıvı alarak, serin ve gölgede yerlerde istirahat ederek geçirmeleri öneriliyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.