SON DAKİKA
Hava Durumu

'Kırmızı et yerine yumurta beyazı' önerisi

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çıbık, yumurtanın beyazının kırmızı etten

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2016 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2016 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Kırmızı et yerine yumurta beyazı' önerisi
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çıbık, yumurtanın beyazının kırmızı etten fazla protein içerdiğini belirtti.
 

 

Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Çıbık, "Hayvansal proteinlerde kırmızı et, tavuk, balık eti, süt ürünleri dahil önemli olan, bu gıdaların özellikleri, esansiyel dediğimiz, vücudumuz tarafından üretilmeyen, dışarıdan alınması zorunlu proteinleri dengeli şekilde içermesidir" bilgisini veren Çıbık, bu nedenle hayvansal ürünlerden proteinin mutlaka alınması gerektiğini kaydetti. Halk arasında "protein" denildiğinde özellikle kırmızı etin gündeme geldiğine işaret eden Çıbık, "Oysa protein ihtiyaçlarını ille de etle karşılayacaklar diye bir durum yoktur veya protein sadece ette yoktur. Kırmızı ve beyaz eti pahalı bulan aileler, bu iki üründen alabilecekleri proteini çok rahatlılıkla yumurtanın beyazından alabilir. Yumurtanın beyazından aldığımız protein, kırmızı etten aldığımız proteinden fazladır" ifadelerini kullandı.

 

BEYAZ ET %10 FAZLA PROTEİN İÇERİR

Prof. Dr. Çıbık, yetişkinler için alınması gereken 8 esansiyel protein bulunduğunu anlattı. Hayvansal gıdaların, esansiyel olan aminoasitleri dengeli şekilde içerdiğini belirten Çıbık, "Kırmızı ete göre beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir. Yani kırmızı etteki protein oranı yüzde 20 iken, beyaz ette bu oran yüzde 22 civarındadır. Proteini beyaz etten de alabiliriz" dedi. Çıbık, yumurtanın ucuz ve son derece değerli bir besin olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.