SON DAKİKA
Hava Durumu

Meme kanserine karşı tetikte olun!

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Güvenç Diner, elle muayene ederek meme kanserine karşı tetikte olunması gerektiğini, düzenli doktor kontrolü ve erken teş

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2015 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2015 12:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Meme kanserine karşı tetikte olun!
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Güvenç Diner, elle muayene ederek meme kanserine karşı tetikte olunması gerektiğini, düzenli doktor kontrolü ve erken teşhis ile kansere karşı önlem alabileceğini söyledi.
 

Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Güvenç Diner; "01 - 31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" dolayısıyla yaptığı açıklamada, meme kanserinin gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseri olduğunu söyledi. Hayat boyunca her 9 kadından birinde meme kanseri geliştiğine dikkat çeken Diner, yine kadınlarda; akciğer kanserinden sonra, en fazla ölüme neden olan kanser meme kanserinin olduğunun altını çizdi.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Güvenç Diner; "Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Çünkü memedeki lenf damarları, meme dokusundan gelen lenf sıvısını koltuk altındaki lenf bezlerine taşır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir. Bununla birlikte, erken tanı sayesinde meme kanserinin yol açabileceği sorunların büyük bir bölümü çözümlenebilmekte, yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde arttırılabilmektedir. Meme Kanseri Nedenleri ise yaş arttıkça risk artmaktadır. Çoğu kanser 50 yaşın üzerinde saptanmaktadır. (Hastaların % 70 i) Genetik yatkınlık ile anne, kız kardeş veya teyzede var ise risk artar. Erken adet görme özellikle 12 yaşın altında. Geç menopoza girme özellikle 55 yaşın üzerinde. Çocuk doğurmama veya ilk gebeliğin geç yaşta olması. Yağlı diyet, alkol, sigara sayılabilir.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Güvenç Diner meme kanserinin belirtilerini ise şu şekilde sıraladı; “Ele gelen sert kitle. Bu kitle özellikle sert, kenarları düzensiz ve hareketsizdir. Akıntı, kendiliğinden olan kırmızı ve kirli renkli akıntılar.”Güvenç Diner erken teşhisin çok önemli olduğunu söyleyerek, bunun için: “Kendi kendine meme muayenesi. Klinik muayene uzman doktor tarafından yapılan muayene. Mamografi, kitle elle tespit edilmeden, 2 yıl önce kitleyi teşhis etme özelliği vardır. Kendi kendine meme muayenesine 20 yaşından sonra başlanır. Âdetin 7. Gününde yapılması en uygundur. Menopozdaki kadınlar ayın kolayca akılda tutulabilen herhangi bir gününde yapabilirler. Banyoda ayna karşısında yapılır dairesel veya ışınsal tarzda yapılabilir. Ortalama her meme muayenesi 5 dk olmalıdır. Bu sayede kadın kendi vücudunu tanır ve oluşabilecek değişiklikleri erken fark eder.”Meme muayenesinde neye dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Güvenç Diner; “Ele gelen kitle, ağrı, hassasiyet, koltuk altında ele gelen lenf bezi büyümesi, memede kanlı veya kirli akıntı, deri değişikliği, meme başında çökme, bunlardan herhangi biri varsa doktora başvurmalıdır. Klinik muayene 20 yaşından sonra 2-3 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl yapılmalıdır. Mamagrofi ise 35-39 yaş arası doktor uygun görürse, 40-49 yaş arası iki yılda bir, 50 yaşından sonra her yıl çekilmelidir. Korunmak için, yağlı ve hayvansal gıdaların az tüketilmesi, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, sSigara ve alkolün bırakılması, egzersiz, fazla kilo almama” olarak sıraladı.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Güvenç Diner son olarak erken tanı ile meme kanseri, tedavisinin mümkün bir hastalık olduğunu belirterek, Meme koruyucu Cerrahi yapılarak hastanın memesi tamamen alınmadan tedavi edilebileceğini söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.