SON DAKİKA
Hava Durumu

Okul çantalarındaki tehlike

Ağır okul çantalarının ‘skolyoz’ olarak adlandırılan omurga eğriliklerine yol açtığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzma

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2018 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2018 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Okul çantalarındaki tehlike
Ağır okul çantalarının ‘skolyoz’ olarak adlandırılan omurga eğriliklerine yol açtığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Atiye Gündüz, okul çantasının sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerektiğini söyledi.
Okul öncesi check-up yaptırmanın önemini vurgulayan Dr. Atiye Gündüz, “İlk adım, doktor muayenesi ile başlar. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır. Tiroit bezinin az çalışması durumunda çocukta şişmanlıkla birlikte yorgunluk, yavaşlık gibi belirtiler; çok çalışması durumda ise zayıflık ve sinirlilik hali gelişir. Az ya da çok çalışması, okul yaşantısına ciddi anlamda zarar vereceği için okul başlamadan tiroit fonksiyonlarının kontrol altına alınması gereklidir. Doğumdan kısa bir süre sonra bebeklere yapılan işitme testinin, okul öncesi tekrar edilmesi gerekmektedir.” dedi.
AĞIR OKUL ÇANTALARI SKOLYOZ YAPIYOR
Ağır okul çantalarının omurga sağlığını bozduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Atiye Gündüz, “Ağır okul çantaları çocuklarda skolyoz olarak adlandırılan omurga eğriliklerine neden olur. Bu nedenle okul çantası sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olmalıdır. Eğer çocuğun okul çantasını yanında taşınması gerekiyorsa 12 yaşına kadar 4 kg’ı, 15 yaşına kadar da 5 kg’ı geçmemelidir. Çantanın uzun süre taşınmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çocukların sınıfta ders dinlerken masaya dayanmamaları, arkalarına yaslanarak, dik oturmaları gerekmektedir. Teneffüslerde ise sırada oturmak yerine, kalkıp dolaşmalıdırlar. Okul çağı çocuklarında ayak ağrılarının nedenini okula başlarken yeni alınan ayakkabılara yormak yanlıştır. Ayakta ağrıya neden olabilecek ve çocuğun okulla olan dengesini etkileyecek, bir dizi doğuştan veya sonradan olma bozukluklar bulunmaktadır. Ağrılı bir ayakta çocuk ortopedistinin çektireceği basit bir röntgen sonucu konacak tanı ve buna göre yönlenecek tedavi ile alınacak bazı önlemler, çocukların okul performansını artıracaktır” şeklinde konuştu. (Bülten)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.