SON DAKİKA
Hava Durumu

Oruç, Kanser Tedavisini Olumlu Etkiliyor

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray, birkaç akademik araştırmada aç bırakılan kanser hastalarında, özellikle kemoterapiye daha iyi c

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2013 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2013 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Oruç, Kanser Tedavisini Olumlu Etkiliyor
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray, birkaç akademik araştırmada aç bırakılan kanser hastalarında, özellikle kemoterapiye daha iyi cevap alındığının tespit edildiğini açıkladı. 


Modern tıp beslenmeyi, kanser tedavisinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Rafine gıdaların tüketim alışkanlıklarında fazlaca yer alması, sonuç olarak kontrolsüz kilo artışı yani obezite artık tüm dünyanın ortak sorunu. Kanser hücrelerinin şekere karşı anormal bir iştahı bulunduğunu ifade eden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Mutlu Demiray, “Kanser hücreleri son derece verimsiz çalıştığından dolayı sağlıklı hücrelere göre 20 kat daha fazla glukoza ihtiyaç duyuyor. Çoğalabilmesi için bu enerjinin, dolayısıyla glukozun olması şart aksi halde agresif büyüyemiyorlar” dedi.
Kanser hücrelerinin bu anormal glukoz yani şeker bağımlılıklarının, en yaygın kanser tedavi disiplinlerinden olan kemoterapi sürecini de olumsuz etkilediğini anlatan Dr. Demiray, “Glikozu, en kestirme yoldan enerjiye çeviren kanser hücresi çok yoğun biçimde laktik asit üretip, hücre dışına atar. Bu asit ortam ise kemoterapi ilaçlarının etkinliğini zayıflatıyor. Tümörde beklenen iyileşmeyi sağlayamıyor. İşte bu nedenle karbonhidrat özellikle de şeker tüketiminin kısıtlanması son derece önemli” uyarısında bulundu.

“AÇ KALMAK KANSER TEDAVİ SÜRECİNİ OLUMLU ETKİLİYOR”
Kanser tedavisi gören hastalara “ketejoneik diyet” tavsiye edildiğini vurgulayan Tıbbı Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray, kanserli hücrelerin temel besin kaynağı olan glukoz ve karbonhidratın diyetten çıkarılarak onların yerine, sağlıklı hücrelerin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda yağ ve protein alımının sağlandığını söyledi. Demiray, “İşte bu anlattığımız zararlı şeker metabolizması nedeniyle, yapılan birkaç akademik araştırmada, aç kalmanın kanser tedavisi sürecini, özellikle de kemoterapiyi desteklediği, aç bırakılan hastalarda kemoterapiden daha iyi neticeler alındığı saptandı” dedi.
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastalarının mutlaka hekim tavsiyelerine uyması gerektiğinin altını çizen Dr. Mutlu Demiray, kanser türüne, kanser evresine ve tedavi sürecine göre, hekimlerin farklı uyarılarda bulunabileceğini söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.