SON DAKİKA
Hava Durumu

Rahim ağzı kanserinde düzenli kontrol şart!

Deniz AKIN Rahim ağzı kanserinin ilk evrede belirti vermeden sinsice ilerlediği

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2019 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2019 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Rahim ağzı kanserinde düzenli kontrol şart!
Deniz AKIN

Rahim ağzı kanserinin ilk evrede belirti vermeden sinsice ilerlediğini belirten Op. Dr. Neşe Kaplan Karakaş, bu nedenle kadınların herhangi bir şikâyeti olmasa bile yılda en az 1 kez düzenli olarak jinekolojik muayene olması gerektiğine dikkati çekti.
Kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olan rahim ağzı kanserine yüzde 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Hastalıkla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Bursa Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Neşe Kaplan Karakaş, rahim ağzı kanserinin daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde sık görülen jinekolojik kanser olduğunu söyledi. Karakaş, günümüzde her 100 kadından 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığını belirterek, “Hastalık için kadınların korkulu rüyası denilebilir. Her yıl dünya genelinde 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuluyor. Rahim ağzı kanserine büyük oranda HPV neden olmaktadır. HPV sessiz bir virüs olduğundan ilk aşamada kendini belli etmez ve olduğuna dair herhangi bir belirti vermez” dedi.

HPV BAŞKA HASTALIKLARA DA NEDEN OLABİLİR
Kişinin bu virüsün kendinde olduğunu fark edemeyeceğini ifade eden Karakaş, HPV’nin rahim ağzı kanserinin yanında, kanser öncesi lezyonlara, dış genital bölge kanserlerine, vajina kanserine ve baş-boyun bölgesindeki kanserlere de neden olabileceğini kaydetti. Karakaş, gelişmiş toplumlarda rahim ağzı kanserine karşı farkındalığın oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda bilinçli kişiler bir şikayetleri olmamasına rağmen kanser öncesi tarama testlerini düzenli olarak yaptırıyorlar. Erken teşhisle gelen başarılı tedavi süreçleri kadınların yaşam standartlarında iyileşme sağlıyor. Bu nedenle özellikle pap smear incelemesinin yaygınlaşması ile birlikte rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı da azaldı diyebiliriz. Erken dönemde teşhis edilebilen hastalıkların tedavi şansının oldukça yüksek olduğu unutulmamalı” diye konuştu.

YILDA BİR KEZ JİNEKOLOJİK MUAYENE ŞART
Kadınların herhangi bir şikâyeti olmasa bile yılda en az 1 kez düzenli olarak jinekolojik muayene olması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Neşe Kaplan Karakaş, rahim ağzı kanserinin sinsice ilerlediğini ve belirtilerinin daha çok hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıktığını kaydetti. Karakaş, kanlı akıntı, cinsel ilişki sonrası ağrı ve kanama, düzensiz adet kanaması gibi belirtilerin olduğunu dile getirerek, “30 yaşından itibaren her kadının yılda en az bir kez smear testi ile HPV testini yaptırması gerekmektedir. Çok sayıda doğum yapmak, bağışıklık sisteminin aşırı zayıf olması, erken yaşta cinsel ilişki, cinsel ilişkide korunma yönteminin kullanılmaması ve aşırı sigara kullanımı da rahim ağzı kanseri nedenleri arasındadır. HPV’den korunmak için 12 yaşından itibaren kız çocukları ve kadınların rahim ağzı kanser aşısı olması önerilir” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.