SON DAKİKA
Hava Durumu

Savaş mağduru 42 çocuk artık yaşama umutla bakıyor

Yeryüzü Doktorları yeryüzüne umut dağıtmaya devam ediyor. Yardım faaliyetlerine İLAF projesi ile devam eden Yeryüzü

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2015 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2015 12:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Savaş mağduru 42 çocuk artık yaşama umutla bakıyor
Yeryüzü Doktorları yeryüzüne umut dağıtmaya devam ediyor. Yardım faaliyetlerine İLAF projesi ile devam eden Yeryüzü Doktorları Psikososyal Ekibi, İLAF projesi ile savaş mağduru 42 Suriyeli çocuğa psikolojik destek vererek hayata tutunmalarını sağladı.
 

Din, dil, ırk ayırmadan yardıma ihtiyacı olan herkese tıbbi yardımlar sunan, yardımlarla 4 kıtadan 40 ülkeye ulaşan Yeryüzü Doktorları, Psikososyal Ekibi ile hayata geçirdiği İLAF projesinin pilot çalışmalarını tamamladı.İsmini İstanbul Fatih’teki İLAF okulundan alan proje, Çapa İLAF Okulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) öğretmenlerinin; çocuklarda yaygın şekilde sinir, stres, umutsuzluk gibi durumların görüldüğünü ve dışarıdan desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etmesiyle 2014 yılı Aralık ayında başladı. Çapa İLAF Okulu’nda gerçekleştirilen pilot uygulamanın çalışmaları sonuçlandı. 20 Nisan-22 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, İLAF Okulu’ndan gönüllü olan 9 Suriyeli öğretmene 16 saat süren; çocuklarla iletişim, grup çalışmaları, göç ve travmaya bağlı problemler, çocukların zor durumlarla mücadelesi ve korkularla yüzleşme temalarını içeren eğitimler verildi.Öğretmenler, kaygı ve stres seviyesi yüksek yaşları 9-15 arasında değişen 42 Suriyeli öğrenciye 12 saat süren eğitimler verdi ve savaş mağduru çocukların yaşama umutla bakmalarına yardımcı oldu.

Savaş mağduru çocuklara psikolojik destek sağlıyoruz

Projenin pilot çalışmalarının bittiğini ve önümüzdeki dönemde iki okulda daha uygulamayı hedeflediklerini belirten Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Vahdet Görmez,proje hakkında şunları söyledi:“Yeryüzü Doktorları Psikososyal Destek gönüllüleri tarafından yürütülen İLAF projesinin pilot çalışmasını tamamladık. Önümüzdeki dönem ise projeyi iki okulda uygulamayı hedefliyoruz.” Proje ile Suriye’de yaşanan savaş ve sonrasındaki zorlu yaşam koşulları sebebi ile Türkiye'ye sığınmacı/mülteci olarak iltica etmiş çocuklara, psikolojik destek sağlanması amaçlanıyor. Uzun vadede savaş mağduru çocukların psikolojik rehabilitasyonu ve adaptasyonu, hem bireysel hem de toplumsal anlamda fayda sağlayacaktır diyen Görmez, “Türkiye'de bulunan sığınmacı/mülteci çocukların ruh sağlığı rehabilitasyonunda daha etkin çalışılabilmesi için Suriyeli öğretmen ve psikologların da eğitim programında aktif görev alarak proje süresi sonrasında, aldıkları eğitim vasıtası ile psikolojik destek çalışmalarına devam etmelerini amaçlıyoruz” diye konuştu.Proje, İstanbul ve Hatay’da bulunan 9-14 yaş aralığındaki Suriyeli mülteci öğrencilerin sosyal uyumunu artırmayı ve yaygın olarak görülen depresyon, kaygı ve travma sonrası stres bozukluğu belirtilerinin azalmasını hedefliyor. Bu kapsamda proje, öğrenciler için psikolojik destek programı geliştirilip öğrenim gördükleri okullarda uygulanmasını kapsıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.