SON DAKİKA
Hava Durumu

Seyahat hastalıklarına dikkat!

9 günlük bayram tatili başladı, seyahat, bayram ziyareti tatlılar, etler ve değişen düzenle birlikte sağlık sorunlarının da açığa ç

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2018 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2018 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Seyahat hastalıklarına dikkat!
9 günlük bayram tatili başladı, seyahat, bayram ziyareti tatlılar, etler ve değişen düzenle birlikte sağlık sorunlarının da açığa çıkması kaçınılmaz bir hal alıyor. Tatilin sağlıklı tamamlanması için alınması gereken önlemler olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Tatillerde turist ishali nedeniyle birçok insan doktora başvuruyor. Turist ishalinin yanı sıra sıtma, sarıhumma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre ve gribe dikkat edilmeli” dedi.
 

Tatil boyunca sağlık sorunlarından korunmak için kronik hastalığı bulunanlara ve alerjisi olanlara özellikle uyarılarda bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Diyabet, kalp, kanser gibi kronik hastalığı olan kişiler riskli gruba dahildirler. Aynı şekilde hamileler de diğer kişilere göre daha fazla risk taşırlar. Seyahate çıkacak kişinin düzenli kullandığı ilaçlar varsa seyahatten önce bu ilaçlar mutlaka gözden geçirilmeli.” Uyarılarında bulundu. En sık rastlanılan enfeksiyonlar turist ishali, sıtma, sarıhumma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre ve grip diyerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Elif Hakko, “Gidilecek lokasyona göre gerekli aşılar yaptırılmalı. Aşıların seçilmesi seyahat edilecek ülkeye, kişinin bağışıklık durumuna, daha önce yapılmış aşılarına, eğer enfeksiyon edinilirse ciddiyetine, aşının kendisinin yapacağı yan etkilere göre yapılır.” şeklinde konuştu. Tatile gidecek kişinin varsa alerjisi olan ilaçları bir liste haline getirilerek yanında bulundurması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Elif Hakko, “İshalden korunmak için eller sıkça yıkanmalı, kapalı şişelerdeki sular tercih edilmeli. Musluk suyu ve musluk suyundan yapılmış buzlu içecekler içilmemeli ve paketsiz açıkta yiyecekler ve deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveleri soslar, salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden uzak durulmalı.” ifadelerini kullandı. Sözlerine “Güvenli olmayan yerlerde dövme, akupunktur ve piercing yaptırmak Hepatit B, C AIDS gibi kanla bulaşan hastalıkların görülme oranını arttırır. İğnelerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli.” diyerek devam eden Doç. Dr. Elif Hakko, tatil ve bayram ziyaretlerinden gebelerin de olumsuz etkilenebileceğinin altını çizerek “Gebeler için en uygun seyahat gebeliğin 3-6 ayı arasıdır. Gebelerin kayak, dalma, su kayağı gibi sporları yapmaları sakıncalıdır. Gebeler ve emziren kadınlar her ilacı rahatlıkla kullanamayacakları için ilaç seçiminde dikkatli olmak gerekir.” şeklinde tavsiyelerde bulundu. Son olarak uzun süren seyahatlerde dikkat edilmesi gerekenlere değinen Doç. Dr. Elif Hakko, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Uzun yolculuklarda uzun süreli hareketsizliğe bağlı bacaklarda pıhtılaşma yaygın görülen bir sorundur. Özellikle yaşlı, kalp veya şeker hastası kişilerde bu duruma rastlanır ve bu kişilere de pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar verilir. Araç tutması ve jet lag da sıklıkla görülen ve seyahat kalitesini azaltan sorunlardır. Araç tutması olan kişiler için yolculuk öncesi alabilecekleri ilaçlar mevcuttur.” (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.