SON DAKİKA
Hava Durumu

Sıvı diyetlere dikkat! Sağlığınızdan olabilirsiniz...

Türkiye’de sağlıklı yaşam ve beslenme alanındaki bilimsel verilerin dijital ortama taşınmasını sağlayan “Bilim Bunu Konuşuyor” pla

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2018 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2018 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sıvı diyetlere dikkat! Sağlığınızdan olabilirsiniz...
Türkiye’de sağlıklı yaşam ve beslenme alanındaki bilimsel verilerin dijital ortama taşınmasını sağlayan “Bilim Bunu Konuşuyor” platformu ile pek çok bilimsel veriyi kamuoyuyla paylaşan Sabri Ülker Vakfı, kilo kaybı için uygulanan sıvı diyetler konusuna dikkat çekti.
Kilo kaybı için uygulanan sıvı diyetlerin, vücudun günlük enerji ihtiyacını karşılamada yetersiz kalabileceğini ifade eden Sabri Ülker Vakfı, araştırmaların bu tip diyetlerin elektrolit dengesizliğe yol açabileceği ve uzun vadede önemli sağlık sorunları doğurabileceğini gösterdiğini belirtti.
SIVI DİYET NEDİR?
Sabri Ülker Vakfı’nın paylaştığı verilere göre, “Gün içinde öğünlerin tamamının ya da çoğunluğunun sıvı besinlerden ve içeceklerden oluştuğu diyetler sıvı diyeti olarak tanımlanır. Bu tür sıvı diyetler kilo kaybını hızlandırmak veya vücuttan toksik bileşenleri uzaklaştırmak amacıyla tercih edilir.“
SIVI DİYETLERİN BESİN ÖĞESİ İÇERİĞİ
Sıvı diyetlerin besin değerlerini de paylaşan Vakıf, “Çoğunlukla meyve ve sebze içeriği yüksek olan sıvı diyetler A ve C vitaminleri potasyum minerali ile sağlığı geliştiren ve kalp-damar, diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı biyoaktif bileşenler olan polifenoller gibi antioksidan bileşenlerden zengindir. Ancak tahıl, baklagil, yumurta, et ve balık tüketiminin sınırladığı sıvı diyetlerin kaliteli protein, demir, çinko, gibi esansiyel mineral, B12, B6 gibi B grubu vitaminler ile omega-3 omega-6 gibi esansiyel yağ asitleri içeriği sınırlı olabilmektedir. Dolayısıyla sıvı diyetler ihtiyaç duyulan günlük enerjinin sağlanmasında yetersiz kalabilir.” ifadelerine yer verdi.
SIVI DİYETLERİN SAĞLIĞA ETKİLERİ
Sıvı diyetlerin, hazırlaması ve tüketimi pratik olduğu ve birçok kişinin uygulamada zorluk yaşadığı porsiyon kontrolünü de kolaylaştırdığı için tercih edildiğini belirten Vakıf “Bilim Bunu Konuşuyor” platformunda ele aldığı sıvı diyetlerle ilgili şu bilgilere yer verdi; “Enerji içerikleri düşük olduğu için de sıvı diyetler özellikle hızlı kilo kayıplarında etkili olabiliyor. Ancak hızlı kilo kayıplarında, vücut ağırlığındaki azalmanın daha çok vücut suyu ve kas kaybına bağlı olabileceğinin de unutulmaması şart. Sıvı diyetlerin açlığı baskıladığı ve besin alımını azalttığına inanılıyor. Araştırmalar, normal ve sıvı ağırlıklı öğünden bir sonraki öğünde besin tüketimini karşılaştırdığında sıvı ağırlıklı öğünün sonrasında daha fazla besin tüketimine neden olabildiğini gösteriyor. Enerji içeriklerinin çok düşük olması, sıvı diyetlerin başlıca sağlık riskleri arasında yer alıyor.” (Bülten)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.