SON DAKİKA
Hava Durumu

Süt dişlerini ihmal etmeyin  

  “Nasıl olsa dökülecek” diyerek süt dişlerine bakım yapılmamasının büyük hata olduğunu belirten Acıbadem Hastanesi Pedodonti U

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2018 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2018 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Süt dişlerini ihmal etmeyin  
 

“Nasıl olsa dökülecek” diyerek süt dişlerine bakım yapılmamasının büyük hata olduğunu belirten Acıbadem Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dr. Ceren Güney Tolgay, “Ebeveynlerde yerleşmiş olan bu tür hatalı bilgilerin faturası bazen ağır olabiliyor; örneğin erken diş kaybı gibi.” dedi.

 

Canan GÜLEÇ

 

 

Şeker ve çikolata gibi gıdalar tüketmediği için çocukların dişlerinin çürümeyeceği ya da nasıl olsa döküleceği için süt dişlerinin bakıma ihtiyacı olmadığı düşüncesinin büyük yanlış olduğuna dikkat çeken Acıbadem International Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dr. Ceren Güney Tolgay, aileleri uyardı. Tolgay, “Bebeklik döneminden itibaren çocukların diş sağlığına özen göstermek çok önemli. Aksi halde gelişen diş çürükleri ve erken diş kaybı gibi nedenlerden dolayı çocukta yetersiz beslenme, estetik kaygılar yüzünden psikolojik sorunlar ve konuşma bozuklukları gibi önemli problemler gelişebiliyor. Parmak emme, biberon, emzik kullanımı, ağız solunumu, atipik yutkunma (dilin yutkunma sırasında alt veya üst ön dişlerin arasına sokulması) gibi alışkanlıklar da tedavi edilmediklerinde çene ile yüz gelişimi olumsuz etkilenebiliyor.” dedi.

Diş hekimine başvurmakta geç kalındığında bu sorunların çözümünün de daha zorlaştığını vurgulayan Tolgay, şunları söyledi: “Üstelik çocukluk çağında başlayan diş problemleri ihmal edildiklerinde ileriki yaşlarda artarak devam ediyor. İşte bu yüzden çocuğun diş sağlığı için düzenli olarak diş muayenesinden geçmesi ve dişlerin çürümesini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması şart. Ancak çocukların diş sağlığıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan hatalı bilgiler hem hatalı alışkanlıkların sürdürülmesine hem de diş hekimine geç başvurulmasına yol açarak çocuğun diş sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edebiliyor.”

DÖKÜLECEK DE OLSA SÜT DİŞLERİ ÖNEMLİ!

Ailelerdeki en önemli yanılgının “nasıl olsa dökülecek” diyerek süt dişlerini tedavi ettirmemek olduğuna dikkat çeken Acıbadem Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dr. Ceren Güney Tolgay, “Süt dişleri çiğneme, konuşma ve estetik fonksiyonlarının yanı sıra düşme zamanına kadar kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için koruyor ve böylece doğal bir “yer tutucu” görevi görüyorlar. Tedavisinde geç kalınan süt dişlerinin düşme zamanından önce kaybedilmesi durumunda, kalıcı dişlerin çıkmasında problemler yaşanabiliyor ve çapraşıklık oluşabiliyor. Erken kaybedilen süt dişleri nedeniyle beslenme ve konuşma bozuklukları görülebiliyor. Bunun yanı sıra süt dişlerindeki çürük kaynaklı ağrı ve şişlik gibi problemler, çocuğun yaşam kalitesi ile okul başarısını olumsuz yönde etkileyebiliyor.” dedi.

ŞEKER YEMESE DE DİŞLER ÇÜRÜYOR

Pedodonti Uzmanı Dr. Ceren Güney Tolgay, “Çocuğum şeker, çikolata yemiyor, dişleri çürümez” düşüncesinin bir yanılgı olduğuna dikkat çekerek, “Günlük hayatımızda tükettiğimiz ekmek ile makarna gibi karbonhidrat içeren ve özellikle diş yüzeyine yapışma oranı yüksek olan besinler de diş çürüğü gelişimine sebep olabiliyor. Bu nedenle çocuğunuz şekerli abur cuburları hiç tüketmese bile diş çürüğü açısından risk taşımadığı anlamına gelmiyor.” dedi.

Tolgay, diş temizliğine dair de şu uyarılarda bulundu: “Bebeklerde ağızda ilk dişin çıkmasıyla birlikte diş çürükleri oluşabiliyor. Hem anne sütü hem de inek sütü, şeker (laktoz) içeriyor. Uyku sırasında ağızda tükürük akışının da azalmasıyla birlikte, gece beslenmesiyle alınan süt ağızda birikerek bakterilerin çoğalması ve diş çürüğü oluşumu için uygun ortam yaratıyor. Pedodonti Uzmanı Dr. Ceren Güney Tolgayerken çocukluk çağı çürükleri ya da diğer adıyla biberon çürüklerinin, bebeklik döneminde özellikle gece beslenmesine bağlı olarak, genellikle üst kesici dişlerde başlayan ve çok hızlı ilerleyen yaygın bir çürük tipini oluşturduğunu belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu nedenle bebeklerde ağızda ilk dişin görülmesiyle birlikte annenin parmağına takılabilen “parmak fırçaları” ya da 0-3 yaş fırçalarıyla dişler temizlenmeye başlanmalı. 3 yaşına kadar flor içermeyen diş macunları diş fırçasına sürüntü şeklinde uygulanarak, 3 yaşından itibaren, çocuğun tükürmeyi de öğrenmesiyle birlikte florlu diş macunlarıyla günde 2 kez fırçalanmalı.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.