SON DAKİKA
Hava Durumu

Tükenmişlik sendromunu koçla durdurmak mümkün   

Çalışanların mutluluk ve motivasyonunu artıran koçluk eğitimlerine önem veren şirketlerin verimliliği de arttırdığına değinen SiZe Bütü

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2018 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2018 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tükenmişlik sendromunu koçla durdurmak mümkün   
Çalışanların mutluluk ve motivasyonunu artıran koçluk eğitimlerine önem veren şirketlerin verimliliği de arttırdığına değinen SiZe Bütünsel Yaklaşım Kurucu Ortağı Zeynep Balcı, böylece sağlık ve sigorta masraflarının da azaldığını söyledi.

 

Canan GÜLEÇ

 

Bir ödül töreninde oyuncu Meryem Uzerli’nin konuşmasıyla hayatımıza giren “tükenmişlik sendromu” kavramı, ilk başlarda sadece duygusal insanların ruh çalkantısı görülse de, artık hayatın her kademesinde ciddi hasarlar oluşturacağı biliniyor. Bu etkilerden kurtulmak için artık kurumsal firmalar, çalışanlarının koç desteği almasını almasını önemsiyor. SiZe Bütünsel Yaklaşım Kurucu Ortağı Zeynep Balcı, çalışanların kişisel hedefleri doğrultusunda plan yapmalarına ve harekete geçmelerine destek olmaktan, içsel motivasyonu artırarak şirket genelinde morali yükseltmeye kadar bir çok fayda sağlandığını söyledi. Balcı’ya göre zindelik koçluğunu çalışanlarına hizmet olarak sunan şirketler, sağlık ve sigorta masraflarını azaltırken performansı ve üretkenliği artırıyor.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerinden yola çıkarak değerlendirmede bulunan Balcı, “Yüzde 50 yaşam şeklimiz, yüzde 20 kalıtım, yüzde 10 tıbbi yardım ve yüzde 20 çevre belirliyor. Bu sonuçlar bizim için çok umut verici çünkü yaşam şeklimizi belirlemek elimizde olduğuna göre sağlık durumumuzun da yüzde 50’sini belirleyebiliriz.” dedi.

YAPAMAYACAĞINA İNANMAK BAŞARISIZLIK GETİRİR

Doğru olanı bilmenin yeterli olmadığını vurgulayan Zeynep Balcı, “Sağlığımız için neyin iyi, neyin doğru olduğunu biliyor olmamız hayatlarımızda bir fark yaratabilseydi, en önemli 6 sağlık alışkanlığı olan düzenli egzersiz, sağlıklı yağ alımı, günde 5 porsiyon sebze ve meyve yeme, sağlıklı kilo, kontrollü içki tüketimi ve sigara içmeme konusunda gerekli davranışları sergiliyor olurduk.” şeklinde konuştu.  Balcı, “Hep erteleme, yapamayacağına inanma, bahaneler bulma ya da kaynakların yetersizliğinden yakınma gibi durumları sağlığımızın önüne koyuyoruz. Dünyada bu konuyla ilgili yapılan farklı çalışmalar, hastalıklar nedeniyle yapılan devamsızlıktan kaynaklanan verim kaybının şirketler için çok yüksek maliyetlerle sonuçlandığını ortaya koyuyor. Yine araştırmalar sağlıksız beslenme ve hareket eksikliği nedeniyle sağlık risklerinin her geçen gün arttığını da göstermekte. Bu bağlamda, işyerinde sağlık ve zindeliğin desteklenmesi, bir işverenin en değerli varlığı olan çalışanlarına sunabileceği en önemli yatırım kararı. Kurumların bu kararı alabilmeleri için aşağıdaki soruları objektif olarak yanıtlamaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İş dünyasında ve liderlik gelişiminde koçluğun, çok çeşitli ihtiyaçlar için kullanıldığının ve insanları geliştirmek için paha biçilemez bir araç olduğunun altını çizen Zeynep Balcı, “Çalışanlar yaşam şekillerini değiştirmek için çoğunlukla gerekli beceri ve destekten yoksunlar. En kalıcı çözümlerimiz kendimiz üzerinde olanlardır, davranış değişikliği için en iyi fikirlerimiz kendi ürettiklerimizdir.” dedi.

 

 

ZİNDELİK KOÇLUĞUNUN FAYDALARI

Bireyleri güçlendirir ve onların zindelikleri için sorumluluk almalarını teşvik eder.
Olumlu tutum geliştirmeye destek olur ve enerjinin artmasını sağlar.
Stres ve tükenmişlik kavramı ile ilgili farkındalığı arttırarak stres yönetimi yöntemlerini etkin kullanımını sağlar.
Kişilerin kişisel hedefleri doğrultusunda plan yapmalarına ve harekete geçmelerine destek olur.
Çalışanlar daha esnek, kendine güvenen ve sonuç odaklı bireyler haline gelir.
Güçlü ve zayıf yönlerini tanıyan çalışan, kendi hayat dengesini kurar ve böylelikle işten duyulan tatmin artar.
Daha iyi bir takım oyuncusu olmayı sağlar.
Çalışanların tükenmişlik sendromu yaşamasını önler.
Zor zamanlarda daha etkin mücadele etmelerini sağlar.
İletişim becerilerini geliştirir.
Çalışanların süreçlere katılım oranı arttırır.
İçsel motivasyonu artırarak, şirket genelinde morali yükseltir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.