SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye böbrek naklinde Avrupa'yı geçti

Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akar, Türkiye'de 23 bin hastanın organ beklediğine dikkat çekerek, vatandaşları organ bağışına davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2013 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2013 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye böbrek naklinde Avrupa'yı geçti
Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akar, Türkiye'de 23 bin hastanın organ beklediğine dikkat çekerek, vatandaşları organ bağışına davet etti.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışının önemine dikkat çekmek için Organ Bağışı Haftasında çeşitli faaliyetler düzenleyecek. İl Sağlık Müdürü Özcan Akar, bazı hastalıkların tedavisinin sadece organ nakli ile mümkün olduğunu belirterek, "Organ ya da doku nakli olmadığında kişi hayatını kaybedebilmektedir. Maksadımız toplumda organ bağışı bilinci oluşturmak ve bu sayede bölgemizde ve ülkemizde donör sayısına arttırmaktır” dedi.
Türkiye genelinde organ bekleyen hastalar hakkında da bilgiler veren Akar, “Türkiye’de halen organ bekleyen 20 bin 818 kişi böbrek, 2 bin 43 kişi karaciğer, 391 kişi kalp, 235 kişi pankreas, 37 kişi akciğer, 3 kişi kalp kapakçığı ve 1 kişin de ince bağırsak nakli bekliyor. 2012 yılında 4 bin 6 hastaya nakil yapıldı. Bin 913 kornea nakli yapıldı. Ülkemizde 2012 yılında 2 bin 95 böbrek nakli yapıldı. Amerika ve Fransa’dan sonra en fazla böbrek nakli yapılan üçüncü ülkeyiz. Ülkemizde İngiltere ve Almanya’dan daha fazla nakil yapılmıştır" diye konuştu.
Organ naklinden sonraki bir yılda yaşayan hastaların oranının yüzde 96 olduğunu, bunun Amerika’da yüzde 97, İspanya’da yüzde 96, İngiltere’de yüzde 95, Fransa’da yüzde 93, diğer ülkelerde ise daha düşük olduğunu anlatan Akar, "Ülkemizde 2012 yılında binbir kişiye karaciğer nakledildi. Amerika, Fransa, Almanya ve İspanya’dan sonra 5’inci sıradayız. Ancak kadavra bağış sayımız oldukça düşük. Bu konuda gelişmiş ülkeler içinde son sıradayız. Beyin ölümü bildirimi 2002 yılına göre yaklaşık on kat artmasına rağmen, ölen hastalarımızın organlarının bağışlanması konusunda halen arzulanan seviyeye ulaşılmamıştır. Avrupa’da yapılan organ nakillerinin yüzde 80'i kadavradan, yüzde 20'si canlıdan yapılmakta. Ne yazık ki ülkemizde yapılan organ nakillerinin yüzde 75'i canlıdan, yüzde 25'i kadavradan yapılmaktadır” dedi.
2011 yılında binde 4.6 ile Antalya, İzmir ve Ankara’nın ardından dördüncü sırada bulunan Bursa bölgesinde, 2012 yılında yaptıkları çalışmalarla milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısının 8.8’e yükseldiğini hatırlatan Akar, "Bursa bölgesinde 5 Kasım 2013 itibari ile beyin ölümü sayısı 124, donör sayısı 40’tır. Bursa şu an kesinleşmemiş PMP değerlerine göre organ bağışı oranında Antalya’dan sonra ikinci sıradadır” diye bilgi verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.