SON DAKİKA
Hava Durumu

Ucuz baklavaya dikkat!

Baklava denilince akla gelen ilk yer olan Gaziantep'te baklava ustaları "ucuz ve kalitesiz" baklava tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabile

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2018 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2018 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ucuz baklavaya dikkat!
Baklava denilince akla gelen ilk yer olan Gaziantep'te baklava ustaları "ucuz ve kalitesiz" baklava tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda vatandaşları uyardı. 
Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan "Antep baklavası"nın üretildiği tesislerde bayram siparişlerini yetiştirmek içi ustalar,  yoğun mesai harcıyor. Her bayram olduğu gibi bu bayram da bölge halkının yanı sıra tüm Türkiye'de çeşitli illerden gelen talepleri karşılayan  Daha önceki bayramlarda olduğu gibi bölgenin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanına baklava gönderen işletmeler, bu bayram yoğun talep görüyor.


"Az ama kaliteli olanı alın"
Vatandaşları ucuz ve kalitesiz baklava konusunda uyaran Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş, Baklavada kullanılan "antep fıstığı", "sade tereyağı" ve işçiliğin önemini vurgulayarak "Bir kilo baklavanın ortalama 75, 85 lira arasında satıldığını düşünürsek bunun yüzde 25'i işçilik maliyetidir. Çünkü biz bunları el emeği göz nuruyla yapıyoruz. Bunda kullanılan sade yağın eritilmiş, süzülmüş ve ayranı alınmış sırf sade yağ olması lazım bunun da kilogramı 75 lira civarındadır. En önemlisi, kullanılan Antep fıstığının kilogramı 110, 120 lira arasındadır. Bunları hesaplayınca doğal olarak baklavanın kaça mal olacağı belli oluyor. Şunu diyorum baklava sevenlere bir kilogram alacaklarına yarım kilogram orijinal baklava alsınlar." ifadelerini kullandı.

"Kilogramı 50 liranın altında kesinlikle kurtarmaz"

Baklava Ustası Erdi Kaplan da tüketicilerin baklava alırken mutlaka bir dilim tatması gerektiğini ve ona göre alması gerektiğinin altını çizdi. Baklavanın damakta bıraktığı lezzetin çok önemli olduğunu söyleyen Kaplan, "Kaliteli baklava altındaki sade yağından, ortasındaki yem yeşil fıstığından ve üzerinin altın sarısı olmasından kendini belli eder. Gaziantep dışında çok uygun fiyatlara baklava satan yerler var. Ama 50 liranın altında kesinlikle bu fiyatlar kurtarmaz. Çünkü yağın, fıstığın fiyatı kullanılan diğer malzemeleri düşünürsek asla kurtarmaz." diye konuştu. Antep'te, normal baklavanın kilogramı 75 liradan, havuç dilimi baklava 80 liradan, özel kare baklava 85 liradan, yeşil sarma ve bülbül yuvası baklava ise ortalama 110 liradan satılıyor. (Haber Merkezi)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.