SON DAKİKA
Hava Durumu

Ülserde mide kanseri riski

Midedeki her ülserin kansere dönüşme ihtimalinin olduğunu söyleyen uzmanlar, hazımsızlık,ani açlık,ağza acı su gelmesi gibi belirtilerin basit

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2015 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2015 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ülserde mide kanseri riski
Midedeki her ülserin kansere dönüşme ihtimalinin olduğunu söyleyen uzmanlar, hazımsızlık,ani açlık,ağza acı su gelmesi gibi belirtilerin basit bir mide hastalığının habercisi olmayabileceğini ifade etti.
 

 

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Emin Ersoy, kanser tiplerinin görülme sıklığında dördüncü sırada bulunan mide kanserlerinin sinsi bir şekilde ilerlediğine dikkat çekti. Prof.Dr.Ersoy, “Asya ve doğu Avrupa ülkelerinde kanserden ölüm nedenlerinin başında mide kanseri yer alırken batı toplumlarında bu oran düşer.5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 27'dir. Mide kanseri kansızlığı olanlarda, A grubu kana sahiplerde ve ailelerinde mide kanseri olanlarda ise daha sık görülebilir. Diet ve ilaçlar konusunu açmak gerekirse; Aşırı tuzlu , tütsülenmiş gıdalarla beslenenlerde mide kanseri görülme sıklığı artar. Dietteki nitratlar da kanser sıklığını artırır. Yüksek oranda C vitamini alanlar, sebze ve meyveyi bol tüketenler, E vitamini alanlarda ise mide kanseri daha az sıklıkla görülür. Dondurulmuş gıdalardan uzak duranlarda da kanserin daha az sıklıkla görüldüğünü biliyoruz" dedi.

 
KALITSAL OLABİLİR
Helikobakter Pilori mikrobu ile birlikte midede ülser ve gastritis gibi hastalıklara sahip kişilerde bu mikroba yönelik tedavide yapılması gerektiğini söyleyen Ersoy; “Ailesinde mide kanseri olanların kendilerinde de kanser gelişme potansiyelleri yüksektir. Bu nedenle mide rahatsızlığı olan hastalar, eğer aile bireylerinin diğerlerinde de benzeri rahatsızlıklar varsa mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır. Kansere dönüşebilen mide hastalıkları arasındaki Polipler, bir çok tipi olmalarına rağmen nerede olursa olsun takip edilmeli ve gerekirse çıkartılmalıdır. Özellikle 2 cm'lik boyutu aşanlar, yüksek derecede kanser olma eğilimindedirler. Ayrıca vücudun diğer barsak sistemlerinde de birlikte görülenleri olabilir." dedi.

KÜÇÜK ŞİKAYETLERİ ÖNEMSEYİN
Mide kanserlerinde önemli olanın küçük şikayetlerle başlayan mide kanserinin zamanında yani erken olarak saptanması gereğine dikkat çeken Prof.Dr.Ersoy, en iyi tanının erken tanı ve acil yapılacak endoskopi olduğunu ve tedavide eğer yapılabiliyorsa cerrahinin en iyi yöntem olduğunu söyledi. “Ameliyat, tipine ve yerine göre kapalı ya da açık olarak yapılabilir. Eğer yapılamıyorsa kemoterapi yapılır" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.