SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi Otizme dikkat çekti

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Türk Kızılayı UÜ Şubesince "Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla "Otizm" paneli düzenlendi.  

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 18:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Uludağ Üniversitesi Otizme dikkat çekti
Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Türk Kızılayı UÜ Şubesince "Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla "Otizm" paneli düzenlendi.
 

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Türk Kızılayı UÜ Şubesince "Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla "Otizm" paneli düzenlendi.Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'ndeki panelin açılış töreninde konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, özel eğitimin çok önemli olduğunu, otizm konusunda da özellikle ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yakın bir zamanda üniversite bünyesinde "Disiplinler Arası Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi" kurulacağını belirten Ulcay, "Bu merkez, tüm dezavantajlı gruplara ve ailelerine hizmet verecek, bu alanda disiplinler arası bilimsel çalışmalara olanak verecek ve yetişecek öğrenci ile akademik personele nitelik katacak." dedi.

UÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pınar Vural da otizmin pek çok disiplinden çeşitli alanların dikkatini çeken ancak henüz sırları tam olarak keşfedilmemiş bir tablo olduğunu dile getirdi.

Hiçbir otizmli çocuğun belirtilerinin bir diğerine tam olarak benzemediğini anlatan Vural, şunları kaydetti:

"Otizm, erken çocukluk döneminde başlar ve yaşam boyu sürer. Anne babalara bu süreçte önemli görevler düşer. Ailenin çocuğunu iyi izlemesi, onu tanıması, çocuk neye üzülür neye sevinir, neye öfkelenir, ihtiyacı nedir gibi konuların farkında olması gerekir. Tedavide eğitsel yaklaşım, ek sorunlar için tıbbi yardım, hastalık ve hastalık sürecini iyi yönlendirebilmek için de psikososyal destekler alınmalıdır. Nihai amaç, otizmli ve diğer tüm dezavantajlı bireylerin toplumda kabul görmüş, desteklenmiş ve üretime katılmış bireyler olarak yaşamımızda var olmaları olmalıdır."

Türk Kızılayı UÜ Şubesi Başkanı İbrahim Öztahtalı, sadece otizmliler değil dezavantajlı tüm gruplar için toplumda sağlanması gereken iki önemli noktanın olduğunu vurgulayarak, "Bilgi ve bilinç edineceğiz ve asla ayrıştırıcı tutum ve davranışlarda bulunmayacağız." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Öztahtalı moderatörlüğündeki panelde, Vural'ın yanı sıra UÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Özge Eliçin ile Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kurt, uzman psikolog Hülya Zambak ve Nihal Gençalp konuşma yaptı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.