SON DAKİKA
Hava Durumu

Unutkanlığın yaşı yoktur!

  ►Canan GÜLEÇ Sadece bazı yaşlılarda ortaya çıktığı sanılan unutkanlığ

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2018 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2018 19:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Unutkanlığın yaşı yoktur!
 

►Canan GÜLEÇ

Sadece bazı yaşlılarda ortaya çıktığı sanılan unutkanlığın, aslında her yaştan insanı hedef aldığını söyleyen Psikolog Berra Baş, “Unutkanlık, erkenden fark edilip tedavi edilmezse kişiye hayatı zindan edebiliyor. Spordan bulmacaya, geziden arkadaşlık ilişkilerine kadar pek çok şey unutkanlığa iyi geliyor.” dedi.

 

Gençler hatta çocuklarda da görülmeye başlanan unutkanlık sorununa karşı uyarılarda bulunan Psikolog Berra Baş, erken teşhisin tedavide önemli rol oynadığını söyledi. Baş, “Gelecek planı yapamıyor ve sorumluluktan kaçıyorsanız; unutkanlıkla karşı karşıya olabilirsiniz. Her yaşta yaşanabilen unutkanlık çok küçük belirtilerle kendini ele veriyor.” dedi. Sosyal yaşamda kalitenin arttırılmasıyla unutkanlık sorununun çözülebileceğini söyleyen Baş, “Unutkanlık, erkenden fark edilip tedavi edilmezse kişiye hayatı zindan edebiliyor. Spordan bulmacaya, geziden arkadaşlık ilişkilerine kadar pek çok şey unutkanlığa iyi geliyor.” şeklinde konuştu.

“ZİHNİNİZ BOMBOŞ KALABİLİR”

Tedavi edilmediği takdirde unutkanlığın hayatı ele geçirip, kişiye korkunç zamanlar yaşatacağı uyarısında bulunan Baş, çocukların da bu hastalığa yakalanabileceğini ve o süreçte sınavlarında başarısızlıklar sergileyeceğini söyledi. Bilgilerin bellekte uzun süre tutulamadığını anlatan Baş, şöyle devam etti: “En sevdiklerinizin özel günlerini, toplantı saatlerini ya da şehir içinde ne kadar hızla yol almanız gerektiğini unutabilirsiniz. Trafik kazalarının en büyük sebebi dikkatsizlik değil de nedir? Unutkanlık; bir insanın, en çok da kendi kendinin hayatına mal olabilir. Unutkanlıklarınız sebebiyle, kendinize ve etrafınızdakilere hayatı zindan etmenize sebep olabilir. Yani, zaten zor olan yaşam savaşındaki tüm dayanağımızı, aklımızı elimizden alabilir. Demans’a dönüşebilir. Bir süre sonra John Locke’n dediği gibi ‘tabula rasa’ yani zihninizi boş bir levha gibi bomboş edebilir.”

UNUTKAN MISINIZ?

Unutkanlık kişi tarafından reddedilse de bazı belirtilerle başkaları tarafından da rahatlıkla anlaşılacağını söyleyen Baş, yakınlarını ve kendini gözlemlemek isteyenlere şu önerilerde bulundu: “Dikkatsizlik, işe/okula geç kalmak, sorumluluklardan kaçmak, zamanı yönetememek, gelecek planı yapamamak, stresle başa çıkamamak, değersiz hissetmek, yargılanmaktan korkmak, daha önce kolay öğrenilen bilgileri hafızada tutmakta zorlanmak, hayata dair tutkuların azalması ve kolay pes etmek…”

UNUTKAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANMALI?

Psikolog Berra Baş, ailelere çocuklarında gördükleri unutkanlıklara karşı nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak şu bilgileri paylaştı: “Çocuğunuzu, ‘Sen ne kadar sakarsın, ne kadar unutkan bir çocuksun’ diye etiketlemeyin. Bu tarz ithamlar yerine daha yapıcı konuşmayı demeyin. Örneğin montunu almasını söylediğinizde, çocuğunuzun montunu almayı unuttuğunu varsayalım. Burada sakinliğinizi muhafaza edin ve çocuğunuza ipucu verin: ‘Hava çok soğuk, üzerinde eksik olan bir kıyafet olabilir mi, kontrol etmeni istiyorum.’ Böyle yaptığınızda, ona kontrol mekanizmasının kendisinde olduğunu hatırlatıyorsunuz. Tablet bağımlılığı geliştiren çocuklarda, dikkat eksikliklerine bağlı matematik işlemlerinde hata yapma, okuduğunu anlamakta zorlanma ve derslerde çabuk sıkılma şikâyetleri gözleniyor. Özellikle tatil dönemlerinde, çocuğunuzu gezdirerek harita becerisini kuvvetlendirin. Çocuğunuzun ilgi duyduğu şeyi bulun, örneğin bir helikopter. Helikopter temalı bir puzzle alın. Çok küçük parçalar olmasın ki, çocuk sıkılıp bırakmasın. Yapabileceği bir çalışma seçmek, motivasyonunu korumasını sağlamak açısından çok önemli. Çocuğunuzla birlikte film izleyip, sonrasında film hakkında konuşmalarına ve fikir yürütmelerine fırsat verin. Mutlaka kitap okuma alışkanlığı geliştirmesini sağlayın. Okuduklarını anlatmasını ve fikirlerüretmesi noktasında destekleyici olun ve her şeyden önemlisi sevildiğini hissettirin. Zamanında ve rutine indirgenmiş uyku eğitimine önem verin. Sevgi, en büyük şifadır.Bütün bunları denediğiniz halde, devam eden şikâyetleriniz varsa, uzmanlardan destek almayı ihmal etmeyin.”

İLAÇTAN DAHA ETKİLİ ÖNERİLER

Bulmacalara yer açın

Kitap okuma alışkanlığınızı şekillendirin

Yeni sosyal ve eğitimsel kulüplere katılın

Arkadaşlarınızla daha sık buluşun

1000’lik yapboz yapın

Yeni yollar keşfedin

Seyahatler planlayın

Yaşamı ertelemeyin, tadını çıkartın.

Sağlığınızın kıymetini bilin

Kendinize özenli davranın.

Dil öğrenin

Ajanda kullanın

Unutkanlıklarınız azalana kadar, her gün yapılandırılmış programlar belirleyin ve uygulayın.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.