SON DAKİKA
Hava Durumu

Uyku insanın şarjıdır

Sağlığın en önemli şartlarından biri de yeterince ve iyi uyumaktır. Metabolik Balans ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Halil İbrahim

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2015 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2015 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Uyku insanın şarjıdır
Sağlığın en önemli şartlarından biri de yeterince ve iyi uyumaktır. Metabolik Balans ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Halil İbrahim Erbıyık uykunun gücü hakkında araştırmalara dayalı olarak dikkat edilmesi gerekenleri söylüyor.
 

 

Uykunun koruyucu etkisi bu kadar yüksek ama onun da doğru bir zamanı var. Uykulu oluncaya kadar yatağa gitmemek gerekiyor. 20 dakika içinde uykuya dalınamıyorsa kalkmak ve uyku geldiğindeyse tekrar yatağa gitmek gerekiyor. Gece yatmadan önce uyku getirici ilaçlar ve içecekler uykuya dalmaya yol açsa da uyku dinlendirici olmuyor. Hapla uyku dengesiz uyku devrelerine ve gün boyu uyuşukluğa yol açıyor. Bir gece uykusuz kalmak bile tansiyon hastalarının kan basıncının gün boyu yüksek olmasına yol açabiliyor. Yetersiz uyku atardamarların kireçlenmesine ve kalp krizi ile bağlantılı iltihabi faktörlerin artmasına yol açabiliyor. Fakat fazla uyumakta riskli. Gecede dokuz saatten fazla uyuyanlarda kalp krizi oranı daha yüksek görülüyor. Uyku yetersizliğinin en sinsi zararı ise hafıza, karar verme ve problem çözme süreçlerini orta ve uzun vadede olumsuz etkilemesi. Çünkü uyku sırasında beyne yeni öğrenme ve hafıza rotaları işleniyor ve bu rotaların en iyi şekilde çalışması için yeterli miktarda uyku gerekiyor.

SAAT DÜZENİ ÖNEMLİ
Hafta sonları da dahil her gece aynı saatte yatakta olmak da önemli. Northwestern Üniversitesi Nöro-Biyoloji ve Psikoloji Bölümü'nde yapılan araştırmalara göre haftada 4 kez aerobik egzersizleri yapmaya başlayan kişilerin uyku kalitelerini artırdıkları ve her gece aynı saatte yatmayı alışkanlık haline getirmelerine de yardımcı olduklarını gösteriyor. Ayrıca yaşlılığa bağlı hafıza kayıpları da her gece aynı saatte uyuyanlar da daha az görülüyor. Uykuda sağa sola dönmenin, sinüzit ve pek çok akciğer hastalığından koruyucu özelliği bulunuyor. Uykuya geçerken sağa doğru yan yatmak horlamanın engellenmesi açısından da etkili.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.