SON DAKİKA
Hava Durumu

Vücudunuzu dinleyin! Bu belirtiler önemli olabilir...

İnsan vücudundaki tüm organ ve sistemler bir uyum içerisinde çalıştığını belirten Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2018 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2018 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Vücudunuzu dinleyin! Bu belirtiler önemli olabilir...
İnsan vücudundaki tüm organ ve sistemler bir uyum içerisinde çalıştığını belirten Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, “Bu yapının bir parçasında meydana gelen herhangi bir sorun birçok başka bölgeyi etkileyebiliyor. Vücutta hissedilen olağan dışı bir durum, çoğu zaman bir şeylerin yolunda gitmediği anlamına geliyor.” dedi.
Karın ağrısı, ağza acı su gelmesi, ani kilo kaybı, ishal, çarpıntı, sık idrara çıkma gibi bulguların çoğu zaman önemsenmese de, aslında ciddi sağlık problemleri olabileceğini ifade eden Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, vücudun verdiği sinyaller ve bunların işaret ettiği hastalıklar hakkında bilgi verdi.
MİDENİN VERDİĞİ SİNYALLER ÖNEMLİ
Mide yanmasına ağza acı su gelmesi eşlik ediyorsa birçok insanın yaşadığı reflü olabileceğini belirten İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, “Reflüye en çok kahve, çay, stres, aşırı yemek ya da aşırı yağlı yemek, acılı baharatlı yemekler, kötü yağda kızarmış besinler ve gece geç saatte yemek sebep olmaktadır.” ifadelerini kullandı. Mide yanmasına gece uykudan uyandıran mide ağrısı da ekleniyorsa gastritle birlikte mide ülseri olasılığının göz önünde bulundurulduğunu belirten Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, şöyle devam etti; “Bu bulguların aniden başlaması ve kilo kaybı, halsizlik gibi şikayetlerle birlikte yaşanması durumunda ise gastrit ve ülser dışında mide kanseri gibi hastalıklardan da şüphelenilmektedir.”
ANİ KİLO KAYBI
Ani kilo kaybının stresten habis hastalıklara kadar pek çok sebebi olabileceğini vurgulayan Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, “Ani kilo kaybına eşlik eden çok terleme, çarpıntı, el titremesi gibi şikayetler olduğunda tiroid bezinin hızlı çalıştığı hipertiroid akla gelebilir. Ani kilo kaybı şekerin çok yükseldiği Tip 2 diyabetli hastalarda da oluşabilmektedir. Kan şekeri seviyesi 300-400 oranlarına ulaştığında hasta aşırı kilo vermeye başlar. Buna ağız kuruması, halsizlik, çok su içme gibi şikayetler de eklenir. Ani kilo kaybı 40 yaşın üzerinde görülüyorsa özellikle mide bağırsak sistemini de içeren bir check-up yapılması önerilmektedir.” şeklinde konuştu.
ÇARPINTI
Kalp ritmi bozukluklarının kalbe ait sorunlardan ya da başka organların ve sistemlerin ahstalıklarından kaynaklanabileceğini dile getiren Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, şu şekilde konuştu; “Örneğin düşük eforlar sarf ederken bile kalp çok hızlanıyorsa bir kansızlık (anemi) belirtisi olabilir. Küçük eforlarla nefes nefese kalınıyorsa mutlaka kan sayımlarının yapılması gerekmektedir. Durduk yerde kalp çok hızlı atıyorsa bu tiroid bezinin çok hızlı çalıştığını düşündürebilir. Çarpıntıya; terleme, sinirlilik, kilo kaybı eşlik ediyorsa tiroid fonksiyonlarına baktırılması gerekir.”
HALSİZLİK
Ani kilo kaybı gibi halsizlik durumunun da farklı hastalık gruplarında görülen bulgulardan olduğunu söyleyen Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, “Basit bir enfeksiyon da halsizlik yapar, depresif insanlar da halsiz olur, gece kaliteli uyku uyumayanlar da sabah halsizlikle kalkabilir. Bunların yanında bütün kronik hastalıklar, bütün enfeksiyonlar, bütün habis hastalıklar halsizlik sebebidir. Dolayısıyla halsizliği kronikleşmiş, uzun süre devam eden kişilerde muhakkak kan biyokimya değerlerinin tek tek gözden geçirilmesi gerekir. Bunun yanında eşlik eden başka bulgular soruşturulmalı, hastanın iyi bir fizik muayeneden geçmesi gerekmektedir.” dedi.
NEFES DARLIĞI
Nefes darlığının hangi ortamda oluştuğunun önemine vurgu yapan Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu sözlerini şöyle bitirdi; “Eğer nefes darlığına öksürük, balgam gibi şikayetler de eşlik ediyorsa KOAH denilen kronik akciğer hastalığı düşünülebilir. Bunun yanında kalp hastalıklarının belirtisi olabilir. Çok derin kansızlıklar nefes darlığı yapabilir. En çok dikkat edilmesi gerekense kalp ve akciğer hastalıklarıdır. Nefes darlığı tozlu ya da kokulu ortamda oluşuyorsa alerjik astım düşünülebilmektedir. Nefes alırken solunum seslerinin olağan dışı gelmesi astım ya da akut bronşitleri düşündürebilir.” (Bülten)

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.