SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaşlanmaya 'dur' demek sizin elinizde!

Yaşlılıkta en sık rastlanan şikâyetlerin başında iskelet sistemi hastalıklarının geldiğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ve Pr

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2014 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2014 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yaşlanmaya 'dur' demek sizin elinizde!
Yaşlılıkta en sık rastlanan şikâyetlerin başında iskelet sistemi hastalıklarının geldiğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı ve Prof. Dr. Nadir Şener, egzersiz, güneş ışığı, kalsiyum, protein ve D vitamini yönünden dengeli beslenmenin kemik erimesini önlemek için ilaçla tedavi yöntemlerinden daha etkili olduğunu söyledi.

Tüm organlarda olduğu gibi yaşın ilerlemesi ile birlikte kemikler, kıkırdaklar, kaslar ve bağların yıpranma ve aşınma sürecine girdiğini ifade eden Şener, yaşlılık sürecinin kendine özgü sorunları ve hastalıklarının ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, bunlara karşı koruyucu tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Bu dönemdeki yaşanan sorunlar ilerlediğinde hareket etmek bile zorlaştığını dikkat çeken Şener, egzersiz, güneş ışığı ile kalsiyum, protein ve D vitamini yönünden dengeli beslenmenin kemik erimesini önlemek için ilaçla tedavi yöntemlerinden daha etkili olduğuna dikkat çekti. İlerleyen yaşla birlikte kemik kitlesinin azaldığını ve kemik erimesinin meydana geldiğini belirten Şener, “Kıkırdaklar aşınmasıyla da eklemler kireçleniyor. Tüm bunlarla birlikte kaslarda güç kaybı ve bağların sağlamlığında azalma başlıyor. Bu sorunlar hem vücudun denge hissini hem de yaşlılıktaki yaşam kalitesini oldukça etkiliyor. Çünkü iskelet sistemindeki olumsuzluklar her şeyden önce hareketliliği azaltıyor ve kişi eve hapsolmuş bir ihtiyar haline geliyor” dedi.
“KIRIK TEDAVİSİ ZORLAŞIYOR”
Yaşlılık döneminde hayatı zorlaştıran kemik erimesi ve eklem kireçlenmesine çok dikkat edilmesini gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şener, "Kemik erimesi, kemik ağrılarının yanı sıra kemiklerin küçük düşmeler ve zorlanmalarla dahi kolayca kırılmasına neden olabiliyor. Yaşlılıkta gelişen kırıkların tedavisi daha zor ve uzun sürelidir. Hatta kalça kırığı gibi bazı kırıkların tedavisi ancak ameliyatlarla mümkün olabiliyor. Bugün kemik erimesine bağlı gelişen kırıkların tedavisi sırasında gelişen sorunlar ölüm sebeplerinin ön sıralarında yer alıyor. Ayrıca diğer önemli bir sorun da eklem kireçlenmesi. Eklem kireçlenmesinde eklemlerin kayganlığını sağlayan kıkırdak yüzey aşınıyor ve eklem hareketleri ağrılı ve kısıtlı hale geliyor. Eklem kireçlenmesi ilerledikçe hastalar merdiven dahi çıkamayacak duruma gelebiliyor veya gece uyuyamayacak kadar ağrılı olabiliyor. Beraberinde eklemlerde çarpıklıklar ve şekil bozuklukları da gelişebiliyor" diye konuştu.
GENÇ KALMANINI FORMÜLÜ
Yaşlanmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları ertelemenin kişinin kendi elinde olduğunu vurgulayan Şener, egzersiz, güneş ışığı ile kalsiyum, protein ve D vitamini yönünden dengeli beslenmenin kemik erimesini önlemek için ilaçla tedavi yöntemlerinden daha etkili olduğunu söyledi. Şener, ayrıca eklem kireçlenmesinden korunmak için de çok kilolu olmamak, eklemleri çarpma burkulma gibi travmalara maruz bırakmamak ve düzenli egzersizlerle kasları güçlü tutmak gerektiğini ifade etti.
Tıbbın günümüzde yaşlılık sorunlarının çoğuna çözüm getirebildiğini belirten Prof. Dr. Şener, "Kemik erimesi tedavisinde koruyucu yöntemlerin yanı sıra erimeyi önleyen ve kemik oluşumunu uyaran ilaç tedavileri bulunuyor. Eklem kireçlenmesinde ise tedaviye adale güçlendirici egzersizler, ağrı kesici ve kıkırdak geliştirici ilaçlar, kilo verme ve fizik tedavi yöntemleri ile başlanıyor. Hastalığın ilerlediği ve bunların yetersiz olduğu noktada cerrahi girişimler gerekebiliyor. Tüm bu tedaviler yeterli olmadığında ise artroskopi gibi eklem içinin temizliğini sağlayan basit girişimler veya eklem protezi gerekiyor" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.