SON DAKİKA
Hava Durumu

Şeffaf kilit!

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2018 20:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2018 20:30
Birilerinin uluorta kilit açmak için eğitim seti sattığını duysanız inanır mıydınız?

Böyle bir durum karşısında ne derdiniz?

İnanın çünkü durum bu. İnternet üzerinden kilit açmak için eğitim seti satılıyor. Havalı da bir kutusu var. Kredi kartı şeklinde yapılmış. Üzerinde “James Bond” ismi ile. Fiyatı 56 lira 50 kuruş üstelik kargo ücretsiz. İki üç gün içinde kargoya veriyorlar ancak ürün yurtdışından geldiği için elinize 15 işgünü içinde teslim ediliyormuş. Gerçi nerede satıldığını bilen biliyor ama biz satıldığı sitenin adını verip de iyice reklamını yapmayalım.



Bu sadece bir örnek. Daha neler neler var. Çeşit çeşit maymuncuklar sizi bekliyor. Fiyatları çok uygun. Açılmadık kapı kalmayacak.

Bir de bazı şirketlerin web siteleri var. Bunlar da çilingir malzemeleri satan şirketler. Envaı çeşit kilit açma aleti satıyorlar. Elektrikli olanları dahi mevcut. Şarjlı, garantili…

Çeşitlere bir göz atalım;

Maymuncuklar, Barel ve Rozet kırıcılar, Oto Maymuncukları, Kasa Maymuncukları, Anahtarcı Ekipmanları, Anahtar Makineleri, 2. El Anahtar Makinaları, Kesici Takımlar, Ham Anahtarlar…

Adamlar kasa maymuncuğunu bile açıkça satıyor. Şarjlı olanların fiyatları 300 liradan başlıyor iki bin liraya kadar çıkıyor. Herkese her keseye uygun. Garibansanız, paranız azsa 20 – 30 liraya manuelleri de mevcut. Öyle çilingir olmanız falan da gerekmiyor üstelik. Parayı bastıran alır.

Danıştığım bir avukat arkadaşım maymuncukların internet üzerinden satışının yasak olduğunu söyledi. Ne var ki, gerçek öyle değil. Açık açık satılıyor ve bunu engelleyen falan yok. Üstelik derin web falan değil, bildiğimiz normal internet üzerinden, açıkça, bağıra bağıra, reklamını yapa yapa…

Hal böyle olunca akla iki ihtimal geliyor. Birincisi; bizim avukat yanlış biliyor. İkincisi; bunu kontrol eden falan yok, meydanı boş bulmuşlar satıp duruyorlar.



İlk ihtimal oldukça zayıf. O yüzden ikinci ihtimal daha ağır basıyor.

Sonra da çıkıp hırsızlıkların arttığından bahsediyoruz.

Bakın, eski bir polis muhabiri olarak sizlerle bir gerçeği paylaşayım. Dünyanın hiçbir yerinde hırsızlığı bitiremezsiniz. Bunun mümkünü yoktur. Ancak, azaltabilirsiniz. Bu mümkündür. Azalmak için neler yapılabileceğini polisimiz zaten sık sık halka anlatıyor. Fakat siz kalkıp maymuncukları ulu orta sattırırsanız, üstelik bağıra bağıra eğitim setlerini de bu satışlara dâhil ederseniz hırsız yetişmesine destek verir, hatta bunu özendirebilirsiniz bile.

En basitinden satışların sadece çilingirlere yapılabilmesini, bu gibi materyali sadece meslek erbabının almasını sağlayabilir bunu kayıt altında tutabilirsiniz.

Biraz çabayla bu halledilir…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.