SON DAKİKA
Hava Durumu

Sınav, Seviye Sınıfı ve Öğretmen Seçimi…

Yazının Giriş Tarihi: 04.10.2017 22:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.10.2017 22:00
Geçen hafta sonu, sendikada Sevgili hocam Tahir Ak’ın çağrısı ile 4-5 saat süren bir çalıştay yaptık. TEOG sonrası sistem ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Gerçi bize soran yok gibiydi, ama bu işin içinde olan uygulayıcılar olarak bizim de söyleyecek sözümüz vardı. ‘Nihat Doğan’ın TEOG’u konuştuğu bir ortamda bize söz düşer mi?’ diye sordu bir katılımcımız. Ama bi yine de belki ibret alan olur ve mazeretimiz olsun diye konuşmalıyız.

O çalıştayda dile getirdiğim düşünce ve önerilerimi yazmak istiyorum. (Tahmin ediyorum ki bakanımızın ve başbakanımızın verdiği ipuçları da benzer bir sistemin geleceğinin işaretidir. Sonuçta aklın yolu birdir.)

 

Tüm özel ve Devlet ortaokul ve liselerinin her sınıfında her dönem 1 (bir) merkezi sınav yapılmalıdır. Devletin Eğitim politikası ve bu politikaya göre düzenlenmiş müfredat ve o müfredatta öngörülen kazanımlar vardır. Öğretmen bu kazanımları kazandıracak biçimde derslerini yapmak zorundadır. Bu kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını Devlet merkezi sınavla kendisi denetleyebilir. Öğretmenin sınav ve değerlendirmesindeki subjektif şişirmelerin de önüne geçilmesi bu sayede mümkün olabilir.
Öğrenciler, Ortaokulun tüm dönemlerinde yapılacak merkezi sınavla aldığı puan ortalaması ile Lise’ye, Lise’de aldığı puanların ortalaması ile de Üniversiteye gitmesi sağlanmalıdır.
Her öğrencinin kendi mahallesindeki okula gitmesi için her okulda her seviyede sınıfın açılması kaçınılmazdır. Öğrencilerin aslında, daha iyi okul ya da daha iyi / daha başarılı öğretmen aramak için evlerinden uzaktaki okullara gitmediklerini tespit etmek zorundayız. Öğrenciler kendi başarı düzeyindeki öğrencilerle aynı okulda/ sınıfta eğitim- öğretim görmek için uzak okullara gidiyorlar. Bu da birçok sosyal ve ekonomik sorun ortaya çıkarıyor. Hatta trafik sorunları bile ortaya çıkarıyor. Her mahallede her puan düzeyinden öğrencinin gidebileceği seviye sınıfları, fen sınıfları… vs olması halinde hiç kimsenin uzak bir okula gitmeye ihtiyaç duymayacağı bilinmelidir.
Meb seviye sınıfı inadından vazgeçmelidir. Seviye okulu var da, seviye sınıfı neden olmuyormuş? Kaldı ki özel okullarda ve birçok devlet okulunda bunu uygulayamıyor ve denetleyemiyor. Birçok özel okul grup belirleme sınavı yapıyor. Ve öğrencilerin grubu sürekli değişiyor. Bu da derslere bir dinamizm katıyor. Merkezi ortak sınavdan aldıkları puanlar her dönem ya da her yıl öğrencinin grubunu/ sınıfını değiştirmelidir. Sınıf düşme ya da sınıf yükselme olmalıdır.
Sağlık alanında doktor seçim hakkı gibi, kendi mahallesinde/ bölgesinde Öğretmen seçimine de imkan tanınmalıdır. Her okulda ya da bölgede mesleğinde başarılı/ idealist öğretmen vardır. Marifet iltifata veya başarıya tabidir. Başarılı ve çalışkan öğretmenler daha fazla ücret almalı, mesleğinde başarısızlar ise eğitime tabi tutulmalı veya geri hizmetlerde çalıştırılmalıdır. Unutmayalım ki, “Hayatta en büyük mucize, küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır”


Her dönem yapılacak merkezi sınav ile ortaokullarda sadece 8 ve lisede sadece 12. Sınıfın konularının önemli olmasının önüne geçilmelidir. Dersine girdiğim 9 ve 10 sınıfların, 8. Sınıf konularını su gibi bilmelerine rağmen diğer konulardan bihaber olduklarını müşahede ettim. Her dönem merkezi sınav ile her dönemin derslerinin önem kazanacağı muhakkaktır.
Merkezi ortak sınav ile özel okullar ile devlet okullarının hem rekabet etmesini nesnel şartlara bağlamak ve hem de not şişirmenin önüne geçmek mümkündür. Her okulun boyunun ölçüsünü aynı sınavla alması haksız rekabetin de önüne geçebilir. Özel okullar da burs sistemini merkezi ortak sınavlar üzerinden değerlendirebilirler. Bugün özel okuldan mezun öğrenci, aynı başarı düzeyindeki devlet okulundan mezun öğrenciye göre hem diploma notu ve hem de YGS, LYS sıralamasından en az yüzde 10-15 avantaj sağlıyor. Bu büyük bir adaletsizlik olmasının yanında, özel okullarda öğrenim gören öğrencilerde ‘para vererek bir avantaj elde etmek’ gibi yanlış bir davranışın gelişmesine sebep olabilir. Aynı zamanda özel okul yöneticilerini, öğretmenlerini ve sahiplerini zor duruma sürükleyen bir olgudur.
Sınavlar kesinlikle açık uclu, klasik ve yorum sorusu şeklinde olmalıdır. Sınavlar en az üç komisyon tarafından okunmalıdır. Üç komisyonun vereceği puanların ortalaması alınarak öğrencinin puanı belirlenmelidir.

 

Devam edeceğim inşallah.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.