SON DAKİKA
Hava Durumu

2012 Nobel Barış Ödülü AB'ye verildi

Dünyanın en çok merak edilen ödüllerinden biri olan Nobel Barış Ödülü, bu yıl Avrupa Birliği'ne verildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2012 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2012 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dünyanın en çok merak edilen ödüllerinden biri olan Nobel Barış Ödülü, bu yıl Avrupa Birliği'ne verildi.

Norveç'in başkenti Oslo'daki Nobel Enstitüsü'nden yapılan resmi açıklamada Avrupa Birliği'nin son 60 yıldır Avrupa'da barışa katkısından dolayı ödüle layık görüldüğü ifade edildi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunduğunun belirtildiği açıklamada "Geçtiğimiz on yılda Türkiye'nin üyelik olasılığı ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur." ifadelerine de yer verildi.

Ödülün ardından bir açıklama yapan Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland "AB, 60 yıldan fazla süredir barış, uzlaşma, demokrasi ve insan haklarına katkıda bulundu" dedi. Jagland, 2. Dünya Savaşı sonrasında birleşmeyi başaran Avrupa Birliği'nin 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasının akabinde eski komünist ülkelerde yeniden istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Kararın oy birliği ile alındığının altını çizen Jagland, AB'nin Avrupa kıtasını savaştan çıkararak barış ortamına götürdüğünü kaydetti.

Sık sık dünyanın en büyük barış projelerinden biri olarak adlandırılan Avrupa Birliği (AB) bu yıla kadar defalarca Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti. Temeli, 1951 yılında 6 ülkenin katılımıyla imzalanan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ve 1957 yılında imzalanan Roma Anlaşması'na dayanan Avrupa Birliği'ne şimdi 27 ülke üye. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkeler de birliğe üye olmak için müzakere ediyor.

Nobel Barış Ödülü geçtiğimiz yıl barış ve demokrasiye katkılarından dolayı Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, Liberya eski Devlet Başkanı Leymah Gbowee ve bir süre önce Türkiye vatandaşlığına geçen Yemenli aktivist Tevekkül Kerman'a verilmişti. Ödül 2001 yılında ise Birleşmiş Milletler ve Genel Sekreteri Kofi Annan'a verilmişti.

İsveçli Bilim Adamı Alferd Nobel'in vasiyeti üzerinde 1901 yılından bu yana verilen Nobel Barış Ödülü geçen zaman içerisinde zaman zaman kamuoyunda tartışmalara neden oldu.









Nobel Barış Ödülü madalyası Avrupa Birliği'ne 930 bin Euro da para kazandırdı.







Bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne dünya genelinde 231 kişi ve kurum aday gösterildi. 2012 Nobel Barış Ödülü'ne aday olan kurum ve organizasyon sayısı ise bu yıl 43 oldu.

Türkiye'nin de tam üye olmak için müzakereler yaptığı Avrupa Birliği 27 üyeden oluşuyor. Nobel Barış Ödülü'nün Avrupa Birliği'ne verilmesi, uzun zamandır ekonomik krizle boğuşan 27 üyeli topluluğa moral olacağı yorumları yapılıyor.

GEÇEN YIL ÜÇ KADINA GİTMİŞTİ 
Nobel Barış Ödülü'nü geçtiğimiz yıl Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf, yine Liberyalı Leymah Gbowee ile Yemenli kadın hakları ve demokrasi eylemcisi Tawakkul Karman kazanmıştı.

SON 10 YILDA KAZANANLAR

2002: Eski ABD Başkanı Jimmy Carter
2003: Şirin Ebadi (İran)
2004: Wangari Maathai (Kenya)
2005: Muhammed El Baradei (UEAK)
2006: Muhammed Yunus (Bangladeş)
2007: Al Gore (ABD) ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli
2008: Martti Ahtisaari (Finlandiya)
2009: Barack Obama (ABD)
2010: Liu Şiaobo (Çin)
2011: Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf ve yine Liberyalı Leymah Gbowee ile Yemenli kadın hakları ve demokrasi eylemcisi Tawakkul Karman.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.