SON DAKİKA
Hava Durumu

AB üyeliğinde Litvanya'dan tam destek

Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, temmuz ayında Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı yapacak olan Litvanya’nın Türkiye

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2013 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2013 14:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, temmuz ayında Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı yapacak olan Litvanya’nın Türkiye’nin üyeliği konusunda elinden gelen gayreti göstereceğini söyledi. 

Sanayi, turizm, eğitim ve ticaret konusunda iş birliği imkanlarını araştırmak için Bursa'ya gelen Litvanya Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Litvanya Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan ile düzenlediği toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kasım ayında Türkiye’de göreve başladığını ifade eden Büyükelçi Kudzmanas, Türkiye’yi Avrupa Birliği üyeliği sürecinde destekleyeceklerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ilettiklerini belirtti. Türkiye ile Litvanya arasında ticari münasebetlerin daha da ilerleyebileceğini kaydeden Kudzmanas, "Baltık Denizi’nden başlayarak Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ne uzayacak olan Viking projesini İpek Yolu’nu da hayata geçireceğiz. İki ülke arasında ticaret, teknoloji, eğitim, kültür, turizm alanlarında birçok iş birliği yapılabileceğine inanıyorum" dedi.
Türkiye’nin yıllardır AB üyeliği için bekletilmesini değerlendiren Kudzmanas, Litvanya’nın Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığını ilan ettikten sonra 1994 yılında ilk başvurusunu yaptığını söyledi. AB üyeliğine 10 yıl sonra kabul edildiklerini belirten Kudzmanas, "AB’ye girmek için endüstri, ticaret ve serbest ticaret alanında birçok yenilik yaptık. Biz bunları tamamladığımızda Avrupa Birliği’ne yaklaştık. Avrupa Biriliği’ne yeni üye olmamız ve temmuz başında dönem başkanlığına geçecek olmamız sebebiyle bütün tecrübelerimizi Türkiye ile paylaşmaya hazırız. Türkiye’nin yapması gereken kesinlikle açılacak olan başlıklarla ilgili çalışmalarına devam etmek. Bir diğeri de lobi oluşturmak. Yaptığımız çalışmalar sizi her geçen gün Avrupa Birliği’ne yaklaştıracaktır. 50 yıla yakın süredir Avrupa Birliği’ne üye olmak için beklediğinizi biliyorum. NATO’ya üyesiniz. NATO kapsamında iyi bir ülkesiniz” dedi.
"TÜRKİYE İLE LİTVANYA'YI ÜYELİK SÜRECİNDE AYNI DEĞERLENDİREMEYİZ"
Türkiye’nin üyelik süreci ile ilgili kesin bir tarih konusunda bir yorum yapamayacağının altını çizen Kudzmanas, "Avrupa Birliğine Litvanya gibi küçük ülkeler daha kolay üyeliğe alınabiliyor. Çünkü Türkiye dünyada ekonomi anlamında çok güçlü. Nüfus olarak da yoğun bir ülke. Dolayısıyla küçük ülkelerde yapılan çalışmalar süratle ilerleyebiliyor. Türkiye ile bizleri giriş anlamında aynı noktada değerlendirmek zor. Biz daha hızlı değişim yapabiliyoruz. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği süresi konusunda kesin bir şey söylemek zor” dedi.
Taksim’de yaşanan olayları da değerlendiren Kudzmanas, "Avrupa Birliği Taksim’deki olayları yakından takip ediyordur. Taksim'deki olaylar kesinlikle demokrasi içinde çözülmelidir. İyi bir diyalog kurularak yapıcı olunmalıdır” diye konuştu.

...

Bursa sanayisi Büyükelçi'yi etkiledi

Litvanın yeni Türkiye Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Bursa’daki sanayi atılımlarından etkilendiğini söyledi. 

Litvanın yeni Türkiye Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas ve Litvanya’nın Türkiye Fahri Konsolosu Berat Tunakan, Vali Şahabettin Harput’u makamında ziyaret etti. Türkiye ile Litvanya arasında her bakımdan ilişkilerin olduğunu belirten Vali Harput, “Her iki ülke arasında ticari, ekonomik, turistik, kültürel çok yönlü ilişkilerimiz ve karşılıklı dostane ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler sayın büyükelçinin ziyareti ile şüphesiz daha da ileriye taşınacak. Türkiye’den Litvanya’ya karşı çok sıcak duygular var. Litvanya’nın burada böyle bir fahri konsolosluğu da açmış olması Bursa ile Litvanya arasındaki ilişkilerin de gelişmesinde çok önemli bir ivme kazandırdı” dedi.
Büyükelçi Kudzmanas ise, Bursa’nın ekonomik atılımlarının kendisini etkilediğini kaydederek, “İş adamlarına ziyaretlerde bulunuyoruz, aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ile de ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda çalışmalarımıza başladık. 2004’den bu yana Avrupa Birliği üyesiyiz. Bu anlamda küçük ve etkili bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanları sevisinde ülkenizin Avrupa Birliğine olan üyelik çalışmalarının hızlandırılması konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu noktada Türkiye ülkemizi bir lobi, bir destekçi olarak kullanabilecektir” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.